«Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967 – 1974» του Αλέξη Παπαχελά

Με αφορμή την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, που έπαιξε τον δικό της καταλυτικό ρόλο για την πτώση της Δικτατορίας το επόμενο καλοκαίρι, το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ (Κεντρική Αγορά Μυτιλήνης) μας προτείνει το βιβλίο «Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967 – 1974» του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά. Βιβλίο, που είναι αποτέλεσμα είκοσι πέντε ετών έρευνας που χρειάστηκαν για να συγκεντρωθεί το αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό για την Επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας. Περιέχει μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών και επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: Την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση, την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια, το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ερευνά ακόμα και το πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ποιες ήταν οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν στη μελλοντική ιστορία του τόπου.

Θα «ακούσουμε» – για πρώτη φορά – τις φωνές του Δημητρίου Ιωαννίδη και του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου στο Πολεμικό Συμβούλιο της 20ής Ιουλίου 1974. Ήταν στιγμές χάους, απελπισίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της ανεπάρκειας όσων διαχειρίζονταν τις τύχες του έθνους εκείνη τη στιγμή. Τα 38 λεπτά αυτού του Πολεμικού Συμβουλίου αποτελούν ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την κατανόηση των γεγονότων.

Το βιβλίο «Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967 – 1974» του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.