Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα πίσω για την πολεοδόμηση της Βαρειάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Την ανάγκη άσκησης πίεσης από την Δημοτική Αρχή για να κλείσει αυτή η υπόθεση τονίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γ. Βατός

Ένα βήμα πίσω με σκοπό να γίνουν δύο βήματα μπροστά στις αρχές του 2022 για την πολυαναμενόμενη έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς – Ακρωτηρίου έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επέστρεψε τον φάκελο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις και διορθώσεις βάσει της νομοθεσίας. Παράλληλα, ζητά την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που δεν είχε συνταχθεί όλα αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό το θέμα συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. 

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για την διάθεση 20.000 ευρώ με σκοπό την πληρωμή της Σ.Μ.Π.Ε., ενώ οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Βατός, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για το έλλειμα ενημέρωσης που υπάρχει από τον Δήμο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ο Γ. Βατός, που ως Αντιδήμαρχος Δόμησης κατά την θητεία Βουνάτσου είχε κυνηγήσει την ολοκλήρωση του φακέλου της μελέτης με συνεχείς επισκέψεις στην Αθήνα, τόνισε ότι απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και πίεση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για να γίνει νόμος του κράτους, προκαλώντας την αντίδραση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου, Στρατή Δαγκλή, ο οποίος υποστήριξε ότι χειρίζεται το θέμα μαζί με τους αρμόδιους υπαλλήλους. 

Ωστόσο, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, «έγινε ένα κλικ πίσω με την Σ.Μ.Π.Ε. που πρέπει να εκπονηθεί για να πάρει η μελέτη τον δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην ενημερώνονται οι πολίτες γι’ αυτού του είδους τις μεταβολές και τις εξελίξεις που ενδιαφέρουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι περιμένουν εδώ και 20 χρόνια την εφαρμογή της μελέτης για να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να τρέχει και να πιέζει στο Υπουργείο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στους μελετητές μέχρι να κλείσει αυτή η υπόθεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βατός.

Αισιόδοξος για την έγκριση του φακέλου μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης: «Ο μελετητής θα μας παραδώσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και θα σταλεί αμέσως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μόλις συμπληρωθεί το πρακτικό με αυτά που ζήτησε το ΣτΕ θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και θα λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα».

Όποιος παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της μελέτης και τα πισωγυρίσματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν μπορεί να πιστέψει πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ακόμη πολεοδομικός σχεδιασμός για δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν αναπτυχθεί ραγδαία οικιστικά ως προέκταση της πόλης. Και φυσικά όμηροι αυτής της κατάστασης παραμένουν οι οικοπεδούχοι, που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. 

Θυμίζουμε ότι πριν από 2 χρόνια είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τα κτηματολογικά διαγράμματα και η τροποποίηση της β’ φάσης αναθεώρησης της μελέτης προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη εφαρμογής. Η μελέτη διαχωρίστηκε στον οικισμό που προϋφίσταται του 1923 και για τον οποίο προβλέπονται διαφορετικοί όροι δόμησης και στην περιοχή που αναπτύχθηκε μετά από αυτή την χρονολογία. Το Υπουργείο είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Δόμησης τις ακριβείς συντεταγμένες των δύο οικισμών, για όλα τα οικοδομικά τετράγωνα ώστε να καθοριστούν οι συντελεστές δόμησης κλιμακωτά, ανάλογα με το εμβαδόν κάθε οικοπέδου. Ανάμεσα στις διευκρινίσεις που ζήτησε το ΣτΕ βρίσκονται και τα παραπάνω στοιχεία που θα υποβληθούν τον επόμενο μήνα.

spot_img

More articles