Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Ενισχύεται με επιπλέον στελέχη το Λιμενικό στη Λέσβο

Μια εξαιρετικά μεγάλη αύξηση στις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος, από τις μεγαλύτερες που έχει σημειωθεί σε Σώμα Ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων θα αφορούν τη Λέσβο αποφασίστηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Κίνηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των μεθοδικών και τεκμηριωμένων αιτημάτων της Ομοσπονδίας Λιμενικών και που φυσικά σχετίζεται και με το μεταναστευτικό και τα επιπλέον βάρη, που αυτό συνεπάγεται για το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ν. Λέσβου και Υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Λιμενικών, Φώτης Γαρουφαλιάς, από το 2015 είχαν ζητήσει προσλήψεις επιπλέον προσωπικού με αιχμή το μεταναστευτικό. Αίτημα, που δεν προχώρησε λόγω των τότε δεδομένων με τα γενικότερα μέτρα λιτότητας, αλλά το οποίο επανέλαβαν το 2019 στον κ. Πλακιωτάκη. «Προσεγγίσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με ένα απόλυτα τεκμηριωμένο αίτημα και αυτό θεωρούμε πως έπαιξε ρόλο στο να γίνει αποδεκτό και να έχουμε αυτή την πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τη Λέσβο, αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο γενικότερα», είπε ο κ. Γαρουφαλιάς.

Ποια ήταν όμως τα επιχειρήματα και ποιο το αποτέλεσμα των ενεργειών των ενώσεων Λιμενικών; Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας σημειωνόταν πως το μεταναστευτικό έχει παγιωθεί, επομένως δεν είναι βιώσιμο να αντιμετωπίζεται με όρους «έκτακτης ανάγκης», αλλά με μόνιμο προσωπικό, ενώ ο σχεδιασμός του νέου ΚΥΤ απαιτεί και περισσότερο προσωπικό για τη γενικότερη διαχείριση. Επιπλέον τέθηκε ψηλά το ζήτημα της γενικότερης βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των λιμενικών, που θα υπάρξει ως συνέπεια της αύξησης του προσωπικού, κάτι που όπως επισημαίνει ο κ. Γαρουφαλιάς θα έπρεπε να αποτελεί διεκδίκηση και άλλων κλάδων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο και άλλες υπηρεσίες.

Με απόφαση του κ. Πλακιωτάκη, λοιπόν, οι οργανικές θέσεις Λιμενικών αυξήθηκαν κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το ανατολικό Αιγαίο και οι 270 τη Λέσβο. Για να αντιληφθούμε την διαφορά, πρέπει να σημειωθεί πως προηγουμένως οι οργανικές θέσεις λιμενικών στο νησί μας ήταν μόλις 90 και οι όποιες επιπλέον ανάγκες καλύπτονταν με προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού και σκαφών στη Λέσβο. Ο τριπλασιασμός των οργανικών θέσεων (αλλά και των λιμενικών σταθμών) ανοίγει τον δρόμο για τις προσλήψεις, οι οποίες θα γίνουν σχετικά άμεσα, καθώς για το ανατολικό Αιγαίο αναμένεται η τοποθέτηση 350 περίπου νέων λιμενικών από εκείνους, που θα αποφοιτήσουν από τη σχολή τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Μάιο, με ελάχιστη θητεία στα νησιά τα 5 έτη.

«Είναι σημαντικό πως οι θέσεις αυτές μοιράστηκαν όντως εδώ. Δόθηκε και δίνεται ακόμη μάχη από άλλες Περιφέρειες να “ροκανίσουν” τις θέσεις αυτές, αλλά ευτυχώς το Υπουργείο μένει σταθερό στη θέση του», σημειώνει ο κ. Γαρουφαλιάς, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή για την περιοχή μας.