- Ποιο είναι το διακύβευμα και πάνω σε ποια δεδομένα καλούνται να λάβουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μυτιλήνης σήμερα το απόγευμα
Σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, αναμένεται οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης να τεθούν ενώπιος ενωπίω για τα ζητήματα του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα. Ουσιαστικά πρόκειται για το σκάνδαλο του κτηματολογίου με θύματα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρέθηκαν με καταχωρημένες στους χάρτες τις περιουσίες τους σε λάθος σημεία και με λάθος διαστάσεις, χωρίς μέχρι τώρα να τους έχει αποζημιώσει ουδείς για την ταλαιπωρία. Αρκετοί δε από αυτούς αντιμετωπίζουν πλέον και πρόβλημα από το 2023 να δουν τις περιουσίες τους να περνούν στη δικαιοδοσία του Κράτους!
Όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα που τα τελευταία χρόνια δεν ανέδειξε όσο έπρεπε η Αυτοδιοίκηση θα απασχολήσουν την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς το θέμα έρχεται προ ημερήσιας διάταξης μετά από αίτημα που είχε θέσει τον Δεκέμβριο η επικεφαλής της παράταξης «Πυξίδα» Εριφύλη Χιωτέλλη.
Δεν ξεκινάμε καλά…
Ωστόσο το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης, ενώ η κ. Χιωτέλλη είχε θέσει αρχικά το αίτημα να συζητηθεί προ ημερησίας το Δεκέμβριο και όταν αυτό απορρίφθηκε ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και όχι με την πίεση του χρόνου μιας συνεδρίασης στην οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης! Μάλιστα είχε προτείνει να γίνει συνεδρίαση στην οποία όχι να συζητούν το θέμα μεταξύ τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά να κληθούν οι τοπικοί φορείς και οι Βουλευτές να παραστούν και να τοποθετηθεί ο καθένας συγκεκριμένα.
Η επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης επισημαίνει τα παραπάνω και με νέο έγγραφό της που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος εισήγαγε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης.
Τα δεδομένα
Το ζήτημα του κτηματολογίου είναι εξαιρετικά σοβαρό και έχει να κάνει με δύο κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, δηλαδή τα κτήματα σε Μυτιλήνη και Γέρα για τα οποία προκηρύχθηκαν και έχουν γίνει σε ένα μικρό ποσοστό διορθώσεις από δύο μελετητικά γραφεία των Αθηνών, που επικαλούνται αδυναμία εντοπισμού ιδιοκτητών ή και συνεννόησης μαζί τους σε περιπτώσεις που τους εντόπισαν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν παραδώσει (το έχει παραδεχτεί σε έγγραφό της η Κτηματολόγιο στο ΤΕΕ!) στο κτηματολόγιο ένα έργο που δεν είναι πλήρες. Σε αυτό το σκέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καλείται να αποφασίσει τι θα διεκδικήσει καθώς είναι προφανές ότι το κτηματολόγιο οδηγείται σε… επανάληψη της ιστορίας υπό μορφή φάρσας, καθώς οι διορθώσεις ενώ άρχισαν να προωθούνται το 2011 επί Νίκου Σηφουνάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έφτασαν να παραδοθούν το 2021, δηλαδή 10 χρόνια μετά με σημαντικότατες ελλείψεις οι οποίες απειλούν να κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.
Το δεύτερο κεφάλαιο έχει να κάνει με τα σπίτια στα χωριά και τα οικόπεδα που είναι τοποθετημένα στους χάρτες του κτηματολογίου με μικρές έως και μεσαίες αποκλίσεις σε διαστάσεις και θέσεις, ενώ υπάρχουν και λανθασμένες καταχωρήσεις. Εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την κτηματογράφηση εξαρχής αυτών των περιοχών, δηλαδή των χωριών της Γέρας πλην Σκοπέλου και του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Μυτιλήνης.
Την ίδια ώρα πάντως τα στελέχη της Κτηματολόγιο και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο έχει υπαχθεί τον τελευταίο χρόνο η αρμοδιότητα του κτηματολογίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διαμηνύουν με κάθε τρόπο στους παράγοντες της Λέσβου ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει τίποτα περισσότερο από τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί, καθώς στο τέλος του έτους που διανύουμε το κτηματολόγιο θα πρέπει να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Είναι προφανές πως αν ισχύσει αυτό που θέλει να κάνει σήμερα η κυβέρνηση, το λάθος θα είναι ολέθριο καθώς θα παραδοθεί ένα μη έγκυρο κτηματολόγιο, το οποίο θα θυσιάζει περιουσιακά στοιχεία πολιτών που θα χαθούν από τις ιδιοκτησίες τους και μαζί με αυτά θα χάσει και ο Δήμος Μυτιλήνης δική του δημοτική περιουσία, η οποία δεν είναι καταχωρημένη σωστά στο κτηματολόγιο και στη Μυτιλήνη και στη Γέρα.
Οι προθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες με το θέμα του κτηματολογίου αυτή τη φορά σκοπεύει να ασχοληθεί προσωπικά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος έχοντας τη συνεργασία του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη φέρεται διατεθειμένος να εισηγηθεί τη συγκρότηση μιας Επιτροπής στην οποία θα τεθεί ο ίδιος επικεφαλής και θα συμμετέχουν Αυτοδιοικητικοί, ίσως και εκπρόσωποι άλλων φορέων που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα του κτηματολογίου, ώστε να αναλάβουν να «τρέξουν» τα θέματα με μεταβάσεις και επαφές που θα κάνουν στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Κτηματολόγιο στην Αθήνα στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνης λύσης και περιορισμού των προβλημάτων.
Επί της ουσίας, ωστόσο, αυτό που χρειάζεται στην παρούσα χρονική συγκυρία το κτηματολόγιο εν όψει του προγραμματισμού για την παράδοσή του στο τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ανατροπή του υφιστάμενου σκηνικού και το πάγωμα κάθε τέτοιας διαδικασίας κατ’ εξαίρεση για τη Λέσβο, ενδεχομένως και άλλους δύο Νομούς της Ελλάδας που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε κόστος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες θα είναι πολύ μεγάλο, θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πολλοί από αυτούς είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή ακόμα και γιατί βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή στο εξωτερικό δεν είναι σε γνώση τους η ζημία που θα υποστούν από την παράδοση του κτηματολογίου στην Ευρώπη υπό τη σημερινή του μορφή. Σε αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί πως μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 χάνεται κάθε άλλη δυνατότητα προσφυγής πολίτη στη δικαιοσύνη.