Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Ενώπιος ενωπίω για το κτηματολόγιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την παροιμία «Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ» έρχονται να εφαρμόσουν στην πράξη τα μέλη της Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης που έχει συσταθεί για το κτηματολόγιο, εφόσον ο Υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος απέφυγε να έρθει στη Μυτιλήνη μαζί με στελέχη της Ελληνικό Κτηματολόγιο για να τεθούν εδώ επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τη Μυτιλήνη και τη Γέρα. 

Η Επιτροπή σήμερα το πρωί μεταβαίνει στην Αθήνα όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού για να τεθούν τα ζητήματα του κτηματολογίου, ενώ η μεσολάβηση για το ραντεβού έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος το πιθανότερο να είναι και παρών στη συνάντηση. Θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της Επιτροπής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης που προεδρεύει, ο Αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος, ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Γιάννης Βατός, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Βασίλης Μαμώλης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης

Το ραντεβού με τον Υφυπουργό ορίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Μανούσου, ο οποίος παρά το βαρύ πένθος από τις απόκριες βρήκε το κουράγιο βλέποντας ότι το κτηματολόγιο βρίσκεται σε τέλμα να επικοινωνήσει με τον κ. Αθανασίου, ζητώντας τη μεσολάβησή του για το ραντεβού στην Αθήνα.

 

Τα δεδομένα

Μέχρι τώρα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ελληνικό Κτηματολόγιο απεδείχθησαν δίχως φερεγγυότητα απέναντι στην Λέσβο, καθώς ενώ είχαν διαβεβαιώσει ότι στις 21 Μαρτίου θα γίνονταν οι αναρτήσεις με τις διορθώσεις κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Είναι δεδομένο ότι το αίτημα που θα πρέπει να υποβληθεί από την Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης δεν θα πρέπει να είναι άλλο από την επανακτηματογράφηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, όπως είναι η Γέρα και η Μυτιλήνη, και αυτό θα επιτευχθεί με μία παράταση τουλάχιστον ενός έτους, σε πρώτη φάση, με τη δυνατότητα να προστεθεί άλλος ένας χρόνος, ώστε να γίνει νέα πρόσκληση στους ιδιοκτήτες γης για να δηλώσουν τα ακίνητά τους και αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που είναι χωρίς δική τους ευθύνη λανθασμένα καταχωρημένες εκτάσεις ή καταχωρημένες ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Μέχρι τώρα το Υπουργείο δεν δείχνει διατεθειμένο να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν κάποιες σκέψεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο παρά την όποια καλή πρόθεση μπορεί να έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τροχοπέδη σε κάθε θετική εξέλιξη φαίνεται πως είναι η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο, τα στελέχη της οποίας πιέζουν με κάθε τρόπο για κλείσιμο των διαδικασιών θέλοντας με αυτό τον τρόπο «να βγάλουν τη Λέσβο από το κεφάλι τους», παραδίδοντας το κτηματολόγιο της περιοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τι πρόκειται να γίνει αναμένεται να το πληροφορηθούμε σήμερα αργά το μεσημέρι και θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Δευτέρας.

- Advertisement -

More articles

spot_img