Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ενώπιος ενωπίω ξανά για το κτηματολόγιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα και οι προκλήσεις για το Κτηματολόγιο στη Μυτιλήνη και τη Γέρα
  • Ξέσπασμα από τον Περικλή Αντωνίου, που μιλά για «κουκούλωμα» των προβλημάτων του κτηματολογίου χωρίς ουσιαστική λύση

Σήμερα αναμένεται στη Μυτιλήνη το κλιμάκιο της Ελληνικό Κτηματολόγιο από την Αθήνα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου όταν μετέβη στην πρωτεύουσα η Επιτροπή του Δήμου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Στρατή Κύτελη και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα κτηματολογίου Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου και με τη συμμετοχή ως μελών  του Αντιδημάρχου Γέρας Παράσχου Μανούσου, του Συντονιστή Μυτιλήνης του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλη Μαμώλη, του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Βατού και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο αναμένεται να συγκροτείται από υπηρεσιακά στελέχη, όπως άλλωστε αναμενόταν από τη συνάντηση της Αθήνας, με αμυδρή την πιθανότητα μετάβασης και του ίδιου του Υφυπουργού κ. Λιβάνιου στη Μυτιλήνη για την παρουσία του οποίου φέρεται να έχει πιέσει ο κ. Αθανασίου.

 

Η πρώτη επαφή στο Δημαρχείο

Η πρώτη επαφή αναμένεται να γίνει σήμερα στις 17:00, στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης, οπότε και θα συνεδριάσει η Επιτροπή, παρουσία των στελεχών της Κτηματολόγιο για να τεθούν κάποια ζητήματα επί τάπητος. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ έχουν υλοποιηθεί στη Μυτιλήνη και τη Γέρα δύο εργολαβίες για τις διορθώσεις στο κτηματολόγιο, μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι αναρτήσεις παρότι σε προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει στην Αθήνα ο ίδιος ο κ. Λιβάνιος είχε δεσμευθεί ότι θα γίνονταν 21 Μαρτίου.

Η ημερομηνία αυτή πέρασε προ πολλού, πέρασε και ο Απρίλιος και δεν έχουν γίνει οι αναρτήσεις από τις οποίες θα φανεί επίσημα πόσα αγροτεμάχια νομιμοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση αν υπολογίσουμε ότι συνολικά πρέπει να διορθωθούν 10.486 δικαιώματα – γεωτεμάχια στις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας, για τα οποία η εταιρεία “Ελληνικό Κτηματολόγιο” προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό, μόλις στο 51% πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες, σύμφωνα με το έγγραφο 2013491 της 7ης Μαΐου 2020.  Τα αποτελέσματα των διορθώσεων σοκάρουν και γι’ αυτό δεν τις ανακοινώνουν. Από τα 10.486 δικαιώματα έχουν γίνει διορθώσεις για μόλις 474. Συγκεκριμένα σε 5.411 δικαιώματα της Μυτιλήνης έχουν διορθωθεί τα 297 και σε 5.075 δικαιώματα της Γέρας έχουν διορθωθεί μόλις 177 χωράφια, που σημαίνει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει οξύτατο.

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η Ελληνικό Κτηματολόγιο έπρεπε να παγώσει κάθε διαδικασία και να προχωρήσει σε επανακτηματογράφηση, δηλαδή στη σύνταξη του κτηματολογίου στη Γέρα και τη Μυτιλήνη εξαρχής. Δυστυχώς όμως επικαλούνται ότι δεν μπορεί να γίνει προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι θα κληθούν να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο για την επανανασύνταξη και ιδιοκτήτες που έχουν νομιμοποιήσει τις περιουσίες τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν γίνεται για να μην μείνουν ακάλυπτες οι δύο εργολαβίες των διορθώσεων που έχουν φέρει πενιχρά αποτελέσματα και κανονικά αυτές οι διορθώσεις δεν πρέπει να παραληφθούν από το κράτος.

“Αναξιόπιστο” Κτηματολόγιο

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο με τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση που έδειξε απέναντι στη Λέσβο σε σχέση με τις εξαγγελίες του 2011 φαίνεται αναξιόπιστη, καθώς ουσιαστικά από το φθινόπωρο του 2019 υποτίθεται πως υλοποιήθηκαν στην περιοχή μας δύο εργολαβίες με τις κοινωνίες των χωριών να τις αγνοούν, καθώς δεν δόθηκε από τις δύο εταιρείες η πρέπουσα δημοσιότητα.

Τώρα κατόπιν εορτής και ενώ τα αποτελέσματα των διορθώσεων είναι πενιχρά τροφοδοτώντας αμείλικτα ερωτηματικά για το ποιος παρέλαβε ή πρόκειται να παραλάβει ένα τέτοιο έργο, που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την επανάληψη της σύνταξης του κτηματολογίου, αλλά αυτή τη φορά υπό μορφή φάρσας, η Ελληνικό Κτηματολόγιο έρχεται να δώσει 6 μήνες παράταση αλλά και αυτή υπό προϋποθέσεις για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις την περίοδο του 2011, δηλώνοντας ότι είχαν καταχωρηθεί λανθασμένα τα ακίνητά τους.  

Υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν υποβάλει ενστάσεις, αλλά ουδέποτε κλήθηκαν να δηλώσουν οτιδήποτε, όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και καλός γνώστης των ζητημάτων του κτηματολογίου Περικλής Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα ό,τι έχω πει δυστυχώς επιβεβαιώθηκα και λέω δυστυχώς, καθώς το να έχουμε ένα μη έγκυρο κτηματολόγιο, αυτό πρωτίστως είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου.  Έτσι  και τώρα δεν βλέπω ότι πρόκειται να γίνει τίποτα το ουσιαστικό, εφόσον η Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν δέχεται να επαναφέρει στο τραπέζι τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, τα οποία με δική της ευθύνη κατέληξαν σε αυτήν την κατηγορία. Θεωρώ ότι αυτό που επιδιώκουν είναι απλά να αμβλυνθούν οι γωνίες και να κλείσουν το κτηματολόγιο τέλος του έτους, ουσιαστικά προκαλώντας ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας με χιλιάδες ιδιοκτήτες γης θύματα. Μακάρι να διαψευστώ και εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε, δεν βλέπω όμως διάθεση ως προς την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων από πλευράς της Ελληνικό Κτηματολόγιο, αλλά προσπαθούν επιδερμικά να δείξουν ότι κάτι κάνουν. 

Αν είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο τότε η παράταση δεν θα αφορούσε μόνο όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στις διορθώσεις, αλλά το σύνολο των ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει ότι έχουν λάθη στα χωράφια και τα οικόπεδά τους καθώς και όλους εκείνους που κατέταξαν τις περιουσίες στα αγνώστου ιδιοκτήτη. Ας μην γελιόμαστε, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα οι συνέπειες ενός σκανδάλου για το οποίο κατά την άποψή μου έπρεπε να είχε συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να αποδώσει ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν για ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους να μην έχει πληρώσει κανένας υπεύθυνος εδώ και 15 χρόνια και να σύρονται οι ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων και οικοπέδων σε μία ατέρμονη διαδικασία να βρουν το δίκιο τους με αμέτρητα εμπόδια, που λειτουργούν αποτρεπτικά. Κατά την άποψή μου και η Επιτροπή του Δήμου έπρεπε να έχει κινηθεί διαφορετικά. Έπρεπε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβει η Ελληνικό Κτηματολόγιο», είπε ο κ. Αντωνίου.

Γιατί έμειναν πολλοί εκτός διορθώσεων

Αυτό που επικαλείται ο κύριος Αντωνίου είναι εξαιρετικά σοβαρό τόσο για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, όσο και για τους ιδιοκτήτες γης που έκαναν δήλωση το 2011 για τις λανθασμένες διαστάσεις και θέσεις των ακινήτων τους, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις εργολαβίες για τις διορθώσεις και αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει τώρα και για τους ίδιους η εξάμηνη παράταση! 

Ουσιαστικά το ίδιο το κράτος έρχεται να θέσει εκτός τους ιδιοκτήτες γης που δήλωσαν εγκαίρως το πρόβλημά τους, σε πλήρη αντίθεση των όσων είχαν προβλεφθεί για τις διορθώσεις στο κτηματολόγιο (όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ Β 567/2013) και από την απόφαση αριθ. 52780 (ΦΕΚ Β 3177/2014) του Υπουργού Περιβάλλοντος αφήνοντας τις περιοχές των ακινήτων τους είτε εντός οικισμών, είτε εκτός, εκτός του σχεδιασμού των διορθώσεων, όπως το μέτωπο στην περιοχή της Ευρειακής και το Πέραμα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις