Ενθουσίασε η εκδήλωση γευσιγνωσίας στο ελαιόλαδο

Από την εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα

Σήμερα το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Ομίλου Πειραιώς στην Αγία Παρασκευή ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των ελαιολάδων που συμμετέχουν στο ATHENA IOOC, που είναι ο 6ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που γίνεται στη χώρα μας και αυτή τη χρονιά επελέγη η Λέσβος. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την εταιρεία vinetum και η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια, έχοντας ενισχύσει οικονομικά για την υλοποίηση του διαγωνισμού στον τόπο μας. Θεσμικοί εταίροι είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Αν και τυπικά ο διαγωνισμός διεξάγεται στην Αγία Παρασκευή το ουσιαστικό άνοιγμα της όλης διοργάνωσης έγινε χθες το απόγευμα από το Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, όπου το Επιμελητήριο Λέσβου διοργάνωσε γευσιγνωσία τύπου walk around testing για τα τοπικά ελαιόλαδα και δόθηκε στους κριτές του διαγωνισμού που βρίσκονται στην Λέσβο η ευκαιρία να έχουν μία πρώτη γεύση από το τοπικό μας προϊόν. Στη γευσιγνωσία συμμετείχαν 21 ελαιόλαδα και οι κριτές στο σύνολό τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της δοκιμής.

Η γευσιγνωσία συνδυάστηκε με σεμινάριο για τους κριτές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ελαιώνα της Λέσβου και τις ποικιλίες, την ιστορία και συνεισφορά στην οικονομία του τόπου μας, με ομιλητές τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Λαγουτάρη που ανέπτυξε τον «Χάρτη του ελαιώνα της Λέσβου», τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, που μίλησε για το Ιστορικό Αποτύπωμα του ελαιώνα και την υπεύθυνη του εργαστηρίου ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος Ευστρατία Κουζούμη, η οποία βρίσκεται από πέρυσι ανάμεσα στους κριτές του διαγωνισμού και μίλησε για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λεσβιακού ελαιολάδου.

 

Η συνέντευξη Τύπου 

Από τη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και των διοργανωτών το πρωί στην Περιφέρεια

Το πρωί στις 10:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον πρόεδρο της vinetum Ντίνο Στεργίδη, τη Διευθύντρια του Διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη και τους εκπροσώπους των θεσμικών εταίρων, τον Αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου Στρατή Ζαφείρη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Μυρσινιά.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος και ο προϊστάμενος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Λαγουτάρης.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Περιφερειάρχης τόνισε την αρωγή της Περιφέρειας για την διοργάνωση του διαγωνισμού και τη σημασία που έχει για τον τόπο, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου και μάλιστα υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με διαφημιστική εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσει καμπάνια για τρία τυροκομικά προϊόντα των νησιών μας.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της vinetum κ. Στεργίδης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της εταιρείας για την ανάδειξη του οίνου και την ενασχόληση στη συνέχεια με το ελαιόλαδο, επισημαίνοντας πως αν και στο ξεκίνημα της διοργάνωσης ήταν δύσκολο για τη χώρα μας να έχει το ρόλο του αξιολογητή των ελαιολάδων με δικό της διαγωνισμό, όταν άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγάλη παράδοση σε τέτοιες διοργανώσεις, οι 570 συμμετοχές ελαιολάδων από όλο τον κόσμο σήμερα, 6 χρόνια μετά δείχνουν την αποδοχή και την επιτυχία ενός διαγωνισμού πιστοποίησης ουσιαστικά των ελαιολάδων για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, μίλησε για το ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του ελαιόλαδου στον τόπο μας και στην οικονομία, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των τοπικών προϊόντων, ενώ από τη δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης τόνισε ότι ενώ η Λέσβος παράγει το 5% του ελαιολάδου στη χώρα μας καταλαμβάνει το 20% στις βραβεύσεις και επεσήμανε την προτεραιότητα και πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την δημιουργία Κέντρου Έξυπνης Γεωργίας, με στόχο να αναδειχθούν οι πρωτοπόροι παραγωγοί και να γίνει η είσοδος των σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία.

Στα πλεονεκτήματα που έχει το λεσβιακό ελαιόλαδο αναφέρθηκε η διευθύντρια του διαγωνισμού κ. Κατσούλη σημειώνοντας ότι το λεσβιακό ελαιόλαδο αλλοιώνεται δυσκολότερα σε σύγκριση με άλλα λάδια, ενώ μίλησε και για τις τιμές επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αδικημένη, καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν με σημαντική ποιότητα, βρίσκεται όμως να ακολουθεί  τις τιμές στην Ισπανία ενίοτε και την Τυνησία.

Τέλος, να σημειώσουμε για το διαγωνισμό ελαιολάδου ότι προκαλεί εντύπωση για μία τέτοια διοργάνωση που δεν έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί από την διοργανώτρια εταιρεία, αλλά απερρίφθη από την Αθήνα.