«Εωθινό Σύμπλεγμα»

«Εωθινό Σύμπλεγμα» είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Ευάγγελου Χατζημανώλη, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Αντωνία Σάββα και στην οποία, όπως ο υπότιτλος «ερωτοτράγουδα» που τη συνοδεύει αφήνει να εννοηθεί, δεσπόζουσα θέση έχει ο έρωτας.

Η γλώσσα της ποίησης που χρησιμοποιεί ο κύριος Χατζημανώλης, εύπλαστη και κατανοητή, κεντρίζει αβίαστα την ευαισθησία του κάθε αναγνώστη, αναδεικνύοντας όλη την ομορφιά του αγνού έρωτα. Είναι μια μορφή εσωτερικού μονολόγου, που όποιος τον διαβάζει δεν είναι ένας απλός, άπραγος θεατής, αλλά πρωταγωνιστής που συμμετέχει σιωπηλά στις μικρές ανθρώπινες ιστορίες των ποιημάτων του.

Τα γραπτά του σαν σμιλεμένος πηλός ζυμωμένος με τα αισθήματά του, έχουν ανάσα που τη νιώθεις όταν αφουγκραστείς τους χτύπους των λέξεων. 

Η καθαρότητα και το καταστάλαγμα του περιεκτικού και πηγαίου λόγου του, διατηρεί την ουσία αλλά και το μέγεθος των ρομαντικών αισθημάτων, δίνοντας την ξεχωριστή σφραγίδα ενός ευαίσθητου ανθρώπου με κριτική σκέψη και βαθύ ανθρωπισμό και ερωτισμό, που κάνει τη δική του, προσωπική κατάθεση ψυχής σε έμμετρες ποιητικές μάχες κερδισμένες από τη ζωή, γιατί όπως είπε ο ποιητής Άντρος Λυρίτσας «η ποίηση είναι η απόσταξη της ζωής».

Μαρία Βρανά-Παπάλα