Στις 7 Ιουλίου θα εξεταστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η πολύκροτη υπόθεση για τα πλαστά πτυχία Αγγλικών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπόθεση η οποία «επανεκκινεί» σε διαφορετική βάση, καθώς μεταφέρθηκε στην Εισαγγελία της Μυτιλήνης, αφού έπειτα από την εκδίκασή της για αρκετούς μήνες και ύστερα από αρκετές αναβολές και διακοπές στη Θεσσαλονίκη, ο κατηγορούμενος «ενδιάμεσος» μεταξύ του Πανεπιστημίου του Cambridge και του τοπικού φροντιστηρίου, όπου πραγματοποιούνταν οι εξετάσεις, κρίθηκε αθώος!
Ειδικότερα, τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εξετάζοντας σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία, που παρουσίαζε ο κατηγορούμενος Θεσσαλονικιός, έκριναν πως εκείνος όντως δεν είχε εμπλοκή στην έκδοση πλαστών πτυχίων Αγγλικών και τον απάλλαξαν από κάθε κατηγορία. Έτσι η υπόθεση επέστρεψε ξανά στη Μυτιλήνη, όπου η έρευνα προχώρησε περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, και που φέρνουν πλέον στη θέση του κατηγορουμένου την εκπρόσωπο του Κέντρου που έδινε τα πτυχία και του συζύγου της, με μάρτυρες μεταξύ άλλων άτομα που έχουν λάβει τα εν λόγω πτυχία και για τα οποία – σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την αγόρευσή του ο Εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη – δεν προκύπτει εμπλοκή στην υπόθεση, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι γνώριζαν για την μη εγκυρότητα των πτυχίων που λάμβαναν.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ της Λέσβου» κάποιοι εξ αυτών σημειώνουν την αγωνία τους για την έκβαση της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός ότι η εκδίκαση θα γίνει πλέον στη Μυτιλήνη και όχι στη Θεσσαλονίκη με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ταλαιπωρία και κόστος. «Θέλουμε απλά να βρεθεί ο ένοχος. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ με αυτή την υπόθεση», σχολιάζουν.
Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλυφθεί πριν δυο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, το τοπικό Κέντρο Υπολογιστών που συνεργάστηκε με τον Θεσσαλονικιό κατηγορούμενο, από το 2014 έδινε πτυχία αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο ταχύρρυθμου διαδικτυακού προγράμματος «Bulats» με εξαιρετικά δελεαστική τιμή. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν δυο υπάλληλοι του Δήμου κατέθεσαν τα πτυχία τους στις υπηρεσίες τους ως «επιπλέον προσόν» και μόλις λίγες ημέρες μετά κλήθηκαν σε απολογία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που κινήθηκε εναντίον τους, αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο τα πτυχία τους ήταν πλαστά!