Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Επετειακή έκδοση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επετειακό περιοδικό εξέδωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», με ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόκειται για μια έκδοση που «αγγίζει» την Εθνική Μνήμη Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από ιστορικά κείμενα, γεγονότα και αφηγήσεις.

«Καθώς φθάσαμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πληθαίνουν οι συζητήσεις για την εποχή εκείνη, για τον πολιτισμό και την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής πριν και μετά την Καταστροφή και τον ξεριζωμό. Η τρίτη και η τέταρτη γενιά των απογόνων των προσφύγων καλείται σήμερα να προβάλει και να αναδείξει αυτή τη βαριά κληρονομιά κάτω από συνθήκες και συγκυρίες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές. Οι συζητήσεις και οι δράσεις έχουν ήδη αρχίσει και ελπίζουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας», αναφέρει ο Σύλλογος στο εισαγωγικό σημείωμα του περιοδικού.

Σε αυτό μπορούμε να διαβάσουμε το ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, την περιγραφή των γεγονότων μέσα από το ημερολόγιο του στρατιώτη Αριστοτέλη Αριστοτέλους το 1922, την ομιλία του Άγγελου Βλάχου από το 1973, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την Καταστροφή, και για τη μικρασιατική κουζίνα και την επιρροή της στη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

- Advertisement -

More articles

spot_img