Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

2.000 καθίσματα

 

Ήρθαν πριν από λίγες μέρες, όπως μας ενημέρωσε ο Κώστας Αστυρακάκης, τα νέα καθίσματα για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου που πραγματοποιούνται στο Κάστρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της προμήθειας νέου εξοπλισμού σε πολιτιστικούς χώρους. Πρόκειται για 2.000 καθίσματα, τύπου σκηνοθέτη, που θα αντικαταστήσουν τις παλιές και φθαρμένες πλαστικές καρέκλες, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Κι αυτή η προμήθεια έγινε μέσω ΕΣΠΑ, μαζί με ανάλογο εξοπλισμό για το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και το Πολιτιστικό Κέντρο Ιππείου.

Ν.Β.

 

Κυκλοφοριακό αλαλούμ!

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποδείξει ότι δίνει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης και, κατά γενική ομολογία, οι αποφάσεις και οι επισημάνσεις της προς την Δημοτική Αρχή είναι καίριες και στοχευμένες. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να βρεθεί λύση και με το “μπάχαλο” που επικρατεί στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μυτιλήνης, όπου αν δεν υπήρχαν φανάρια θα είχαν συμβεί σοβαρά τροχαία ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η ίδια κατάσταση βέβαια επικρατεί και στην πλατεία Αλυσίδας, όπου οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν βγει εκτός λειτουργίας εδώ και καιρό, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τον Δήμο, αλλά ούτε και τους οδηγούς…

Ν.Β.

 

 

Το πάρκο θα γίνει… πάρκο;

 

Στη λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο πάρκο Χατζηδήμου θα ακουστούν όλες οι απόψεις για την λειτουργία της οδού Κομνηνάκη και ίσως παρθούν κάποιες αποφάσεις. Αυτό που δεν μας είπαν από τον Δήμο είναι αν θα κουβεντιαστεί και η λειτουργία του πάρκου Χατζηδήμου ως πάρκου ή αν θα παραμείνει ελεύθερο πάρκινγκ για τους περίοικους και τους επαγγελματίες. Γιατί μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ ως πάρκο, όπως προοριζόταν. Μάλιστα, πριν από 2 χρόνια περίπου είχαν γίνει από τον Δήμο ορισμένες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης ζημιών, αλλά πήγαν στο βρόντο…

Ν.Β.

 

 

Πολλοί συμψηφισμοί…

 

Συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΛ, συμψηφισμός οφειλών και μεταξύ ΔΕΥΑΛ και εργαζομένων. Δεν έχει κλείσει ακόμη το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν οι εργαζόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους, τις οποίες τελικά το Εφετείο έκρινε νόμιμες και η Διοίκηση της Επιχείρησης τους καλεί να τα δώσουν πίσω. Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ έχει να λαμβάνει από τον “εργοδότη” του παλιότερα χρωστούμενα και από εκεί προέκυψε η λύση του συμψηφισμού. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ν.Β.

Να μην μείνουν στα λόγια

 

Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει την πρόθεση να προχωρήσει κάποια αθλητικά έργα και να “κυνηγήσει” το αυτονόητο και αυτό που κάνουν άλλες περιοχές της χώρας, είναι αν μη τι άλλο θετικό. Είναι αδιανόητο η Λέσβος να μην έχει ένα κολυμβητήριο ή ένα σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο και την ίδια ώρα να χτίζονται στην Τήνο και σε άλλα μικρότερα νησιά, με τα χρήματα μάλιστα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να γίνει είναι να μην μείνουμε πάλι στα λόγια και να προχωρήσουμε στην πράξη. Δεν λέει κανείς, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αποκτήσει τα παραπάνω έργα, αλλά τουλάχιστον ας κινηθούν οι διαδικασίες και ας γίνουν ένα-ένα τα βήματα που απαιτούνται για να υλοποιηθούν μετά από κάποια χρόνια. Γιατί και εμείς και ο κόσμος έχουμε χορτάσει απο λόγια και υποσχέσεις. Ελπίζουμε αυτή την φορά να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αν και όσον αφορά τον Μιχάλη Ταμβακέλλη, είμαστε σίγουροι για τις ειλικρινείς του προθέσεις…

Σ.Τσιν.

 

 

Ας “κουνηθεί” και η Περιφέρεια

 

Και μιας και αναφερόμαστε στα αθλητικά έργα και οι απαιτήσεις μας έχουν να κάνουν μόνο από την πλευρά του Δήμου, καλό θα ήταν να ρίξουμε και μια ματιά προς την Περιφέρεια και τους εκεί αρμοδίους του αθλητισμού. Μπορεί η κ. Καλογήρου να μην έχει “καλή σχέση” με τον χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η περιφερειακή της αρχή θα πρέπει να “δείχνει αδιάφορη” και να κάνει ότι δεν βλέπει. Και αν θέλετε και μια άλλη παράμετρο στην όλη ιστορία, η Περιφερειάρχης θα έπρεπε να έχει παραπάνω λόγους να γίνουν αθλητικά έργα στο νησί, αφού με την δική της υπογραφή ως Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, είχε μπει τότε “λουκέτο” στο κολυμβητήριο. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, είναι χρέος της Περιφέρειας, εκτός από δρόμους και τουριστικά περίπτερα ανά τον κόσμο, να ασχοληθεί και να συνεργαστεί και με τους άλλους φορείς για τις αθλητικές υποδομές του νησιού.

Σ.Τσιν. 

Μπράβο τους όπως και να ‘χει

 

Μας είχαν συνηθίσει στις πολλές αιμοδοσίες κάθε μήνα σε όλη τη Λέσβο οι εκπρόσωποι των εθελοντών αιμοδοτών και τώρα “κακοφαίνεται” ο προγραμματισμός μόνο για δύο εθελοντικές αιμοδοσίες κατά το μήνα Ιανουάριο, η  μία εκ των οποίων έγινε χθες Κυριακή στα Παράκοιλα και η δεύτερη θα γίνει αύριο Τρίτη στη Βρίσα.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη σημαντική προσφορά των φορέων που εκπροσωπούν τους εθελοντές αιμοδότες στα χωριά του νησιού μας και στη Μυτιλήνη, καθώς δεν έχει περάσει ούτε μήνας χωρίς εθελοντική αιμοδοσία στη Λέσβο τον τελευταίο χρόνο και αυτό είναι και σημαντικό και συγκινητικό.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Με ενδιαφέρον για τις εκπτώσεις

 

Μπορεί οι εκπτώσεις να ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα, αυτό όμως που διαπίστωνε κανείς από την Παρασκευή σε κάποιες επιχειρήσεις ήταν πως είχαν αναρτήσει ήδη τις πινακίδες και μάλιστα με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων από 50%.

Αυτό αποτυπώνει το ενδιαφέρον των καταστηματαρχών για τις εκπτώσεις, αλλά συνάμα και το ενδιαφέρον για τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν οικονομικές αγορές, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με μικρές δαπάνες. Το ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις καταστηματαρχών που θα διαθέτουν προϊόντα με τις ίδιες τιμές με την περίοδο προ εκπτώσεων εμφανίζοντας ότι κάνουν εκπτώσεις στις βιτρίνες τους, αυτό το θεωρούμε σχεδόν βέβαιο. Πρόκειται όμως για ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις καταστηματαρχών, κάποιους εκ των οποίων τους “έχουν πάρει χαμπάρι” πολλοί καταναλωτές και τους αποφεύγουν.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Θάλασσα πτωμάτων

 

Άλλο ένα πτώμα βρέθηκε την Παρασκευή στην περιοχή της Πέτρας και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου για νεκροψία από τον ιατροδικαστή. Πρόκειται για γυναίκα, το πιθανότερο μετανάστρια από τις τόσες που έχουν βρει τραγικό θάνατο στα νερά του Αιγαίου, όσο οι Τούρκοι δουλέμποροι θα στέλνουν τους αλλοδαπούς με αντίξοες καιρικές συνθήκες στο νησί μας ως πρόβατα επί σφαγή.

Σ.ΣΑΜ.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img