Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πολλοί συμψηφισμοί…

 

Συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΛ, συμψηφισμός οφειλών και μεταξύ ΔΕΥΑΛ και εργαζομένων. Δεν έχει κλείσει ακόμη το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν οι εργαζόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους, τις οποίες τελικά το Εφετείο έκρινε νόμιμες και η Διοίκηση της Επιχείρησης τους καλεί να τα δώσουν πίσω.

Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ έχει να λαμβάνει από τον “εργοδότη” του παλιότερα χρωστούμενα και από εκεί προέκυψε η λύση του συμψηφισμού. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ν.Β.

 

Εργασίες στο λιμάνι

 

Εργασίες επισκευής ζημιών που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο μέσα στο λιμάνι και τις εγκαταστάσεις του, θα ξεκινήσει άμεσα το Λιμενικό Ταμείο. Όπως μας είπε ο Σωτήρης Ζαμτράκης, το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε γι’ αυτό το σκοπό 160.000 ευρώ ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στην περίφραξη, τις χημικές τουαλέτες και τα πίλαρς. Από κει και πέρα, το Λιμενικό Ταμείο έλαβε πριν λίγες μέρες θετική απάντηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του, που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ν.Β.

 

Νέα επέλαση του χιονιά

 

Μπορεί η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κράτησε μόνο 2 μέρες, αλλά οι προβλέψεις λένε ότι η παγωνιά επανέρχεται δριμύτερη προς το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις 20 έως τις 26 του μηνός, η επέλαση του χιονιά θα φθάσει και στην Λέσβο και μάλιστα θα διαρκέσει για αρκετές μέρες, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός και θυελλώδεις βοριάδες. Οι πληροφορίες αυτές είναι γνωστές στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, που οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους.

Ν.Β.

 

Νερό στα Βατερά

 

“Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” λέει η παροιμία, την οποία φαίνεται ότι ακολουθεί κατά γράμμα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιχνίτου, Δημήτρης Αλεξίου, για να αντιμετωπίσει εγκαίρως τα προβλήματα με το νερό που παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, στον Πολιχνίτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Βατερά, όπου τα ξενοδοχεία και οι εξοχικές κατοικίες υδροδοτούνται από μία γεώτρηση, εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που υπέστη το δίκτυο που μετέφερε νερό από τις πηγές του Σταυρού, κατά την θεομηνία στις αρχές Δεκέμβρη του 2012. Ο κ. Αλεξίου έχει ζητήσει από την ΔΕΥΑΛ να εκπονήσει την μελέτη για την αποκατάσταση του δικτύου ώστε το έργο να εκτελεστεί πριν από το καλοκαίρι.

Ν.Β.

Περί “συμμάχων”

 

Κατανοητό και εν πολλοίς δικαιολογημένο το κλίμα ευφορίας από χθες μεταξύ των μελών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό αντίπαλο έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πλεονεκτεί έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεδομένου πως η εκλογή του, ανεξαρτήτως καταγωγής και “τζακιού”, σηματοδοτεί την ανανέωση της παράταξης. Και ο ίδιος άλλωστε ως πολιτικός στη μέχρι τώρα πορεία του φαίνεται ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι λέει και τι πράττει.

Από αυτό το σημείο ωστόσο μέχρι το να επιχειρείται να εμφανιστεί η νίκη Μητσοτάκη ως “νίκη του λαού” έναντι των συμφερόντων που ήθελαν το παλιό και το φθαρμένο στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει κατά τη γνώμη μας μεγάλη απόσταση. Το ότι η νίκη Μητσοτάκη αποτελεί ανατροπή σε σχέση με αυτό που αναμενόταν (νίκη Μεϊμαράκη) είναι μια πραγματικότητα. Εδώ και 10 περίπου μέρες ο διεθνής Τύπος προπαγάνδιζε την εκλογή του εμφανίζοντάς τον ως “την ελπίδα για την Ελλάδα”, ενώ από χθες, στις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία είναι έκδηλη η ικανοποίηση από την εκλογή Μητσοτάκη.

Το γιατί ο διεθνής Τύπος προπαγάνδιζε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη εμφανίζοντάς τον περίπου ως “Μεσσία”  και τώρα η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εκλογή του, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε εμείς, ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία.

Άλλωστε ανατρέχοντας κανείς στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας θα διαπιστώσει πως από τη χώρα μας ουδέποτε έλειψαν οι “σύμμαχοι”, των οποίων κάθε βοήθεια προς τη χώρα μας περνούσε μέσα από το φίλτρο των “θέλω τους”. Με άλλα λόγια, έχουμε “συμμάχους” αλλά πάντα κάτι θέλουν από την Ελλάδα. Και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής, για να έρθουμε και στα χρόνια που τώρα διανύουμε, η πενταετής οικονομική κρίση αποτέλεσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας τι είναι αυτό που θέλουν τελικά οι “σύμμαχοί” μας.

Να γιατί λοιπόν όταν οι “σύμμαχοι” επικροτούν μία αλλαγή, όπως τώρα στη Νέα Δημοκρατία ή λίγους μήνες νωρίτερα με τον νέο πολιτικό προσανατολισμό του Αλέξη Τσίπρα, οι Έλληνες “κρατούν μικρό καλάθι” “φυσώντας και το γιαούρτι” με τόσο “κάψιμο” που έχουν υποστεί!

Σ.ΣΑΜ.

 

Ισχυρές φιλίες…

 

Αγωνίστηκε – η αλήθεια να λέγεται – ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Βογιατζής για τη νίκη Μεϊμαράκη στη Λέσβο, εξελέγη όμως ο Μητσοτάκης τελικά, “βάζοντας τη σημαία του” και στο νησί μας. Με άλλα λόγια έγινε αυτό που ήθελε ο Χαράλαμπος Αθανασίου!

Η εκλογή Μητσοτάκη ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο κ. Βογιατζής θα οδεύσει προς συνταξιοδότηση από την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή του τόπου μας, καθώς υπάρχει ο παράγοντας… Γόμος! Ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί πολιτικό τέκνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και παρέμενε αποστασιοποιημένος για όσο διάστημα βρισκόταν στην ηγεσία ο Αντώνης Σαμαράς, βλέπει τώρα τον επιστήθιο φίλο του Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Παρεμπιπτόντως, και ο Παύλος Βογιατζής, επιστήθιος φίλος του κ. Γόμου δεν είναι;

Σ.ΣΑΜ.

 

Να μπει ένα τέλος

 

Μόλις χθες φιλοξενούσαμε τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, ο οποίος χτυπούσε καμπανάκι για τις σχεδόν καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή και άλλο ένα περιστατικό με σημαντική λεία προστέθηκε στο αστυνομικό δελτίο. Υπάρχουν όμως και όρια, κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν τόσο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και από την τοπική Αστυνομία, καθώς έτσι όπως πάμε, σε λίγο δεν θα μπορεί να βγει άνθρωπος από το σπίτι του στα χωριά μας!

Υπ’ αυτήν την έννοια οφείλουν άπαντες να πάρουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κάθε λογής επιτήδειων κλεφτών και διαρρηκτών, καθώς αν το έχουν καταλάβει τόσο η ηγεσία του Υπουργείου όσο και η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας, καταστρέφονται ζωές στη Λέσβο από τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.

Σ.ΣΑΜ.    

 

 

Οι “ηρωικοί” φίλαθλοι

 

Ούτε στην Ζάκυνθο αγωνίστηκε χωρίς τους οπαδούς του ο Αιολικός, παρά το γεγονός ότι το ταξίδι ήταν μακρινό και δαπανηρό. Τρεις φίλοι της ομάδας από την Αθήνα αψήφησαν τα έξοδα και την ταλαιπωρία και ταξίδευαν επί ώρες για να βρίσκονται κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα, σε ένα μάλιστα θεωρητικά εύκολο παιχνίδι με την ουραγό του πρωταθλήματος. Το πανό της ομάδας κρεμάστηκε και στο γήπεδο των Μαχαιράδων, ένα μικρό χωριό της Ζακύνθου, κάτι που σχολιάστηκε ακόμη και από μεγάλα ΜΜΕ που καλύπτουν το ρεπορτάζ της κατηγορίας στις αθλητικές τους εκπομπές, απονέμοντας τα εύσημα στους “ηρωικούς” φιλάθλους.

Σ.Τσιν.

 

 

 

Τα “ψέματα” του διαδικτύου

Τις τελευταίες ημέρες διάφορα δημοσιεύματα που αναπαράγονται με ταχύτητα… φωτός από ιστοσελίδες και μπλογκ, προαναγγέλλουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έρχονται πολικές θερμοκρασίες και πολύ κρύο με χιόνια που θα μετατρέψουν την χώρα μας σε… Σιβηρία. Μάλιστα κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα προκαλώντας πανικό στους πολίτες, αλλά και την αντίδραση μετεωρολόγων που αν και ειδικοί δεν ενστερνίζονται αυτή την “τρομοκρατία” που προσπαθούν να περάσουν ορισμένοι για περισσότερα κλικ στις σελίδες τους.

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο με το παραπάνω θέμα, αφού το διαδίκτυο ελάχιστες φορές μπορεί να προσφέρει ασφαλή και έγκυρη ενημέρωση, μια και συνήθως όσα γράφονται είναι ανυπόγραφα, χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία διασταύρωση. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο…

Σ.Τσιν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ