Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

“Δένουν” τα πλοία για δυο μέρες

 

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την Τετάρτη και Πέμπτη 20 και 21 Ιανουαρίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της, χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πραγματοποίηση και νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση αυτή θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ.

Πελ.Γ.

 

 

Ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης για τη Λέσβο

 

Για τη Λέσβο της καρδιάς του, μίλησε σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού  όπου ήταν προσκεκλημένος ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Μάλιστα στη διάρκεια της εκπομπής, του ετοίμασαν μια αναπάντεχη έκπληξη καθώς έγινε απευθείας σύνδεση με το Πλωμάρι, όπου μια παιδική του φίλη μίλησε για τα καλοκαίρια στο Πλωμάρι, την παρέα με τους παιδικούς φίλους και την αγάπη που από μικρή ηλικία είχε ο γνωστός ηθοποιός για το θέατρο. Ο ίδιος είπε ότι οι υποχρεώσεις τον έχουν κρατήσει μακριά από το νησί τα τελευταία δυο χρόνια, όμως τόνισε ότι φέτος το καλοκαίρι θα φροντίσει να βρεθεί έστω για λίγες ημέρες στο νησί και τους αγαπημένους φίλους του.

Πελ.Γ.

 

Παραμένουν εκτός ελέγχου…

 

Η κατάσταση με τις ΜΚΟ στη Λέσβο φαίνεται να παραμένει εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να βάλει κάποιο “φρένο” στην ανεξέλεγκτη δράση τους. Το περιστατικό με τα σωσίβια στο Μόλυβο μοιάζει να είναι μόνο “η κορυφή του παγόβουνου” για τον πόλεμο εντυπώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη… στις πλάτες των προσφύγων. Όπως έγινε γνωστό οι επτά συλληφθέντες φέρονται να έκλεψαν τα σωσίβια από χώρο του Δήμου προκειμένου να βγάλουν φωτογραφίες, δείχνοντας ότι συγκεντρώνουν σωσίβια από τις παραλίες και να διεκδικήσουν χορηγίες! Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο να τα αξιοποιήσουν φτιάχνοντας υποστρώματα για τους πρόσφυγες. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια… μπορούσαν να συγκεντρώσουν κάποια από τα χιλιάδες σωσίβια που βρίσκονται διάσπαρτα στις ακτές.

Πελ.Γ.

 

 

Πολιτιστική πρωτεύουσα με κλειστά Μουσεία!

 

Μπορεί ο Δήμος να μην συμμετέχει στην Διοίκηση του Μουσείου Τεριάντ, επειδή ο Σπύρος Γαληνός αντέδρασε πέρυσι στην απόφαση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού να μην ορίσει τον ίδιο ως Πρόεδρο του Δ.Σ., αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν οφείλει μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να απαιτήσει να βρεθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για να λειτουργήσει. Είναι αδιανόητο να παραμένει ουσιαστικά κλειστό το Μουσείο εδώ και 2 σχεδόν χρόνια και κανείς να μην αντιδρά στην αδιαφορία του Υπουργείου. Πόσο μάλλον, όταν διεκδικεί ο Δήμος τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και όπως πάνε τα πράγματα, το Μουσείο δεν θα έχει υπαλλήλους ούτε σε 5 χρόνια!

Ν.Β.

 

 

Εργασίες στο λιμάνι

 

Εργασίες επισκευής ζημιών που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο μέσα στο λιμάνι και τις εγκαταστάσεις του, θα ξεκινήσει άμεσα το Λιμενικό Ταμείο. Όπως μας είπε ο Σωτήρης Ζαμτράκης, το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε γι’ αυτό το σκοπό 160.000 ευρώ ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στην περίφραξη, τις χημικές τουαλέτες και τα πίλαρς. Από κει και πέρα, το Λιμενικό Ταμείο έλαβε πριν λίγες μέρες θετική απάντηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του, που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ν.Β.

 

Στο Πράσινο Ταμείο

 

Μαζί αναχωρούν αύριο για την Αθήνα οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Νίκος Καρασάββας για το ραντεβού που έκλεισαν με το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών από φουσκωτά και σωσίβια λόγω μεταναστευτικού. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή, δεδομένου ότι το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την περίοδο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ανάγκες που υπάρχουν και για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, οι δύο Αντιδήμαρχοι θα παραστούν και στην διοργάνωση ημερίδας την Παρασκευή για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ν.Β.

Τουλάχιστον ας μην κοροϊδεύουν τους πολίτες

 

Το πρωί είχε βάλει τις πινακίδες στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό του αξίας 25.000 ευρώ και το ίδιο βράδυ έκλαιγε μαζί με το παιδί του πάνω στις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες! Αυτό συνέβη σε έναν συνταξιούχο του ΚΤΕΟ Λέσβου στον οποίο η “παρθενική” βόλτα με το νέο οικογενειακό αυτοκίνητο “βγήκε ξινή” και πάλι καλά που δεν τραυματίστηκαν.

Τι συνέβη όμως; Διερχόμενος ο άτυχος οδηγός με το αυτοκίνητό του από την περιοχή των Λάμπου Μύλων διαπίστωσε πως οι οδηγοί από την αντίθετη κατεύθυνση του έκαναν σινιάλο με τα φώτα. Πριν καταλάβει όμως τι συνέβαινε έπεσε με το όχημά του πάνω στον αδέσποτο γάιδαρο που βρισκόταν στη μέση του δρόμου! Η ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητο υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ και το ερώτημα είναι ποιος θα αποζημιώσει τον παθόντα;

Άραγε, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που κόπτεται για την οδική ασφάλεια, δεν έχει ευθύνη ώστε να φροντίσει να “μαζέψει” τα αδέσποτα γαϊδούρια από τους δρόμους του νησιού μας; Προφανώς και έχει, δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται  καθώς εμείς οι ίδιοι (μεταβαίνοντας χθες στην περιοχή του Πολιχνίτου για το ρεπορτάζ μας σήμερα με το ελαιοτριβείο) διαπιστώσαμε να κινείται επικίνδυνα στη μέση του δρόμου της παράκαμψης των Κεραμειών ένα άλογο!

Η οδική ασφάλεια στα λόγια και στις εργολαβίες καλή είναι, όταν όμως οι δρόμοι είναι γεμάτοι από αδέσποτα ζώα εργασίας, όταν υπάρχουν φθαρμένοι δρόμοι τους οποίους όλως τυχαίως δεν “αγγίζουν” οι εργολαβίες της Περιφέρειας, όταν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα από ΚΤΕΟ όλα τα βαρέα οχήματα του νησιού μας, τότε όχι μόνο οδική ασφάλεια δεν υπάρχει, αλλά επιπλέον, όσοι την επικαλούνται, απλά  κοροϊδεύουν τους πολίτες.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Αν περνά τον εαυτό του για τον Ρόμπερτ ντε Νίρο…

 

Γεμάτο από μικρά τετράγωνα χαρτάκια που πετούσαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στον προχθεσινό αγώνα ήταν το γήπεδο Μυτιλήνης χθες και μόλις ο ένας και μοναδικός εργαζόμενος σκούπιζε τη μία πλευρά, ξαναγινόταν το ίδιο λόγω του ισχυρού ανέμου. Αξιέπαινος είναι και ο μισθωτής του κυλικείου που βλέποντας τον αγώνα του υπαλλήλου έπιασε τη σκούπα για να βοηθήσει, ενώ οι δυο τους πλήρωσαν ρεφενέ και έναν εργάτη “για να βάλει ένα χέρι” καθώς η κατάσταση δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Όση ώρα συνέβαιναν τα παραπάνω στο γήπεδο ο πολιτικός προϊστάμενός τους κ. Ταμβακέλλης βρισκόταν κλεισμένος μέσα στα γραφεία και “έκανε τα τηλέφωνά του”, καθώς φαίνεται πως δεν έχει καταλάβει ότι η θέση που του ανέθεσαν δεν είναι για να πηγαίνει κάθε μέρα στο γήπεδο και να “δείχνει το μπόι του”, εκτός κι αν περνά τον εαυτό του για το Ρόμπερτ ντε Νίρο! Αντιθέτως, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης οφείλει να φροντίζει για 2-3 ώρες με μετακινήσεις προσωπικού την καθαριότητα του Ταρλά ή έστω να ενισχύσει τον μοναδικό υπάλληλο με ένα μικρό αυτοκίνητο – σκούπα ή με φορητές σκούπες ρουφήχτρες, που χρησιμοποιούν άλλοι δήμοι για τα ξερά φύλλα στα πάρκα.

Το να “πολεμά” ένας υπάλληλος να μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες μικρά τετράγωνα χαρτάκια με ισχυρό νοτιά, που είχαν πετάξει φίλαθλοι, έχοντας μόνο μια σκούπα και ένα φαράσι είναι περίπου σαν να προσπαθεί να μετρήσει τα τετραγωνικά του γηπέδου με σπιρτόξυλο!

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία

Τη ρήση του συχωρεμένου Γερμανοεβραίου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν πως η ανθρώπινη βλακεία μπορεί και να είναι άπειρη θυμηθήκαμε παρακολουθώντας τον προχθεσινό αγώνα της Καλλονής με τον Παναθηναϊκό, καθώς προς τα εκεί παραπέμπει η συμπεριφορά κάποιων μεμονωμένων ντόπιων οπαδών της αθηναϊκής ομάδας! Οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να κάνουν φραστικές επιθέσεις με ακατονόμαστες εκφράσεις μιλώντας για τους γονείς ποδοσφαιριστών της Καλλονής, υποστηρίζοντας προφανώς τον Παναθηναϊκό.

Κάποιοι, δε, εξ αυτών έφτασαν σε τέτοιο σημείο ώστε να φωνάζουν απευθυνόμενοι προς την ομάδα της Καλλονής τη φράση “εκεί, εκεί στη Β’ Εθνική” δείχνοντας απίστευτη χαρά (και κακότητα) που η τοπική ομάδα βρίσκεται σχεδόν “και με τα δύο πόδια” εκτός Super League. Αγνοώντας προφανώς πως όταν θα πέσει η Καλλονή στη Β’ Εθνική κατηγορία θα χάσουν και την ευκαιρία να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα (τον Παναθηναϊκό εννοούμε) στον Ταρλά, εφόσον και δεν θα έρχονται στη Μυτιλήνη μεγάλες ομάδες! Να γιατί παραμένει διαχρονική η ρήση του Αϊνστάιν πως «μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος», όπως είπε με νόημα.

Παρεμπιπτόντως, κάποιοι από τους ντόπιους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο πέρασμά τους μετέτρεψαν σε χωματερή τον Ταρλά πετώντας εκατοντάδες χιλιάδες τετράγωνα χαρτάκια, συμπεριφορά που όπως μας έλεγαν χθες παράγοντες του γηπέδου ευτυχώς δεν επέδειξαν σε προηγούμενους αγώνες φίλαθλοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι είχαν άψογη συμπεριφορά.

Σ.ΣΑΜ.

Ας πιέσουν και οι ενδιαφερόμενοι

 

Το προχθεσινό μας ρεπορτάζ για τις προθέσεις του Δήμου να προχωρήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου, έφερε χαμόγελα σε όσους ασχολούνται με τα αθλήματα που φιλοξενούνται σε αυτό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να γίνει άμεσα. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι σε θέματα αθλητισμού του Δήμου, ξεκίνησαν δειλά-δειλά να προχωρούν κάποιες από τις διαδικασίες που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα την σύνταξη μιας μελέτης, δεν σημαίνει ότι το Κλειστό θα γίνει αύριο.

Απλά γίνεται το πρώτο βήμα. Και μόνο το γεγονός ότι άρχισε να συζητιέται πλέον είναι θετικό. Επειδή όμως και με το κολυμβητήριο η πρόθεση υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα, καλό θα ήταν τα σωματεία και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να κινηθούν λίγο και να αρχίσουν να πιέζουν τους αρμοδίους. Από μόνος του ο Τύπος δεν αρκεί για να “τρέξουν” κάποια έργα, αν οι ίδιοι που θα επωφεληθούν από ένα τέτοιο, δεν το διεκδικήσουν.

Και αναφέρουμε ξανά το παράδειγμα του κολυμβητηρίου, που όσο οι σύλλογοι κολύμβησης και οι αθλητές πίεζαν και διαμαρτύρονταν, κάτι πήγαινε να γίνει. Όταν αποφάσισαν να σταματήσουν να το κάνουν, το θέμα ξεχάστηκε και αναμοχλεύεται όποτε το θυμηθεί ο Τύπος.

Σ.Τσιν.

 

Μίζεροι και κακόμοιροι

 

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την συμπεριφορά μερίδας των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα εναντίον  της Καλλονής ευχόμενοι να υποβιβαστεί στην Β’ Εθνική, αλλά και για την σημαία του Αιολικού που υπήρχε στην συγκεκριμένη κερκίδα. Πέρα από τις οπαδικές προτιμήσεις του καθενός, θα έπρεπε αν μη τι άλλο οι Μυτιληνιοί φίλοι του τριφυλλιού να επιδείξουν σεβασμό στην ομάδα του νησιού τους και να μην προκαλέσουν με την συμπεριφορά τους. Κανείς δεν ζήτησε από τους συγκεκριμένους οπαδούς να υποστηρίξουν την Καλλονή, αλλά το να φτάνεις στο άλλο άκρο εντελώς και να αποδοκιμάζεις την ομάδα της περιοχής σου μέσα στο ίδιο της το γήπεδο μας ξεπερνά.

Και ίσως καταδεικνύει και το γιατί ως νησί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάμε μπροστά έχοντας την νοοτροπία να “ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”. Αν κανείς δεν ήξερε ποιες ομάδες έπαιζαν προχθές στον Ταρλά βλέποντας την ατμόσφαιρα και ακούγοντας τα συνθήματα, θα πίστευε ότι αντίπαλοι ήταν ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, ή η Καλλονή με τον Αιολικό και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους όσους ασχολούμαστε με το θέμα, συμπεριλαμβανομένων και των διοικήσεων των ομάδων μας. Πάντως, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και την Δευτέρα εδώ στο νησί, δεν είμαστε για πολλά – πολλά. Προτιμάμε την μιζέρια και την κακομοιριά και όταν ξεφύγουμε έστω και λίγο από αυτήν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την επαναφέρουμε. Ε, από του χρόνου θα είναι και πάλι όλη δικιά μας…

Σ.Τσιν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img