Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Και άλλες παρεμβάσεις

 

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες στο γήπεδο των Λουτρών όπου έγινε η τοποθέτηση του χλοοτάπητα τις τελευταίες μέρες του χρόνου. Ο Οργανισμός Αθλητισμού ανέλαβε να επισκευάσει φθορές που είχαν παρουσιαστεί στον αθλητικό χώρο για να αποδοθεί καινούργιος στις ομάδες και τη νεολαία, βάφοντας τα κιγκλιδώματα, επισκευάζοντας καθίσματα στις κερκίδες και αποκαθιστώντας τον φωτισμό. Για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε χθες το γήπεδο ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Ταμβακέλλης, που υποσχέθηκε ότι και αυτές οι παρεμβάσεις θα γίνουν άμεσα από τον Δήμο.

Ν.Β.

 

 

Στην Κρήτη “σφυρίζουν”…

 

Το λιμάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης υποδέχτηκε ήδη το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2016 τις πρώτες μέρες του χρόνου, αλλά στην Μυτιλήνη δεν ξέρουν ακόμη οι τουριστικοί πράκτορες πότε θα γίνει η πρώτη προσέγγιση για τη νέα χρονιά. Πέρυσι η πρώτη άφιξη είχε γίνει τον Μάρτιο, αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Με βάση τις ακυρώσεις που είχαμε προς το τέλος της σεζόν, όλοι κρατούν “μικρό καλάθι”, εκτός από την Περιφέρεια…

Ν.Β.

 

Κόκκινο νερό;

 

Προβληματισμό προκαλεί σε κατοίκους της Βαρειάς, που όπως υποστηρίζουν, όποτε βρέχει, το νερό που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους είναι κόκκινο και έχει μια περίεργη οσμή. Οι ίδιοι έχουν απευθυνθεί στην ΔΕΥΑΛ ζητώντας να γίνει έλεγχος για την ποιότητα του νερού κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο που παρουσιάζεται με τις βροχοπτώσεις, αλλά δεν έχουν πάρει κάποια απάντηση. Παρεμπιπτόντως, τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού θα δημοσιοποιηθούν ποτέ από την ΔΕΥΑΛ;

Ν.Β.

Έκοψαν την πίτα τους…πλέκοντας

 

Την Κυριακή το απόγευμα έκοψαν την πίτα τους τα μέλη της Κίνησης “Πλέκουμε αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη”. Στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς για τις γυναίκες της παρέας που πλέκουν σκουφάκια για τα προσφυγόπουλα, ο καιρός δεν βοήθησε αφού ήταν βροχερός. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε να βρεθούν τα μέλη να συζητήσουν, να κόψουν την πίτα τους και φυσικά να πλέξουν! Η προσπάθειά τους χρειάζεται στήριξη με προσφορά νημάτων, ώστε να μπορούν να πλέκουν όσο το δυνατόν πιο πολλά σκουφάκια για τα προσφυγόπουλα που φθάνουν παγωμένα στο νησί.

Πελ.Γ.

 

 

 

Φορείς και προσφυγικό

 

Οι φορείς που αγωνιούν για τον τουρισμό στην Πέτρα και στο Μόλυβο, σε επιστολή  τους για το προσφυγικό, έφθασαν στο σημείο… να συγκρίνουν τη Λέσβο με τη Σπιναλόγκα τονίζοντας ότι η προβολή που γίνεται τώρα είναι μαύρη και συνοδεύεται με θάνατο. Απόψεις που δείχνουν – το λιγότερο – ακραίες και προκλητικές αντιλήψεις. Γιατί ποια λογική μπορείς να βρεις και τι δίκιο να δώσεις, όταν συγκρίνουν ένα ξερονήσι-τόπο εξορίας, με τη Λέσβο και ούτε λίγο, ούτε πολύ… τους πρόσφυγες με… λεπρούς!

Γιατί η Λέσβος της προσφυγιάς δεν έχει προβληθεί με τα ναυάγια και τις απώλειες ζωών μόνο, έχει προβληθεί για την αλληλεγγύη, την προσφορά, την ανθρωπιά, τον ηρωισμό, για τις ζωές που σώθηκαν. Για όμορφες αξίες που κάνουν όλο τον κόσμο να μιλάει για το νησί μας. Η επιστολή των φορέων του Μολύβου και της Πέτρας παρά τις σωστές προτάσεις που κατέθετε στο τέλος, δείχνει ότι μάλλον θα πρέπει “ν’ ασχοληθούν με κάποιες δηλητηριώδεις απόψεις που έχουν ανάμεσά τους”, γιατί ίσως αυτές κάνουν περισσότερο κακό στον τουρισμό, απ’ ό,τι το προσφυγικό.

Πελ.Γ.

 

Στο πλευρό του Κυριάκου

 

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες, σε πολλές εμφανίσεις του μεταξύ συνεργατών του, έχουμε δει τον πρώην Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Κωστόπουλο να τον συνοδεύει. Για τον ίδιο επί του παρόντος είναι όλα ανοιχτά, καθώς ακούει, συζητάει χωρίς να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν αποκλείεται να τον δούμε σε κάποιο πόστο δίπλα στο νέο πρόεδρο της ΝΔ ή σε κάποιο άλλο πόστο της Περιφέρειας, καθώς δεν έχει κλείσει ερμητικά τις πόρτες πίσω του και οι σχέσεις του με την Περιφερειάρχη παραμένουν άριστες.

Πελ.Γ.

Η αγορά καταλαβαίνει περισσότερα απ’ όσα νομίζουν

 

Το σύνολο σχεδόν των ελεύθερων επαγγελματιών του τόπου μας και των καταστηματαρχών της αγοράς είναι ανάστατοι από τις προβλέψεις του προσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δεν είδαμε όμως ούτε το Επιμελητήριο Λέσβου, ούτε τον Εμπορικό Σύλλογο να εκδώσουν έστω μία ανακοίνωση για την “τιμή των όπλων”! 

Αν νομίζουν οι διοικούντες τους δύο φορείς πως διοργανώνοντας κάποιες ημερίδες και στολίζοντας και μια χριστουγεννιάτικη βάρκα στην αγορά έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους έναντι αυτών που τους εξέλεξαν, δικαίωμά τους, η αγορά όμως σχολιάζει δυσμενώς την όποια απάθεια και αδράνεια σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

 Σ.ΣΑΜ.

 

Όλα γίνονται για τις ΜΚΟ

 

Παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις μέχρι τώρα ούτε ένα μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί για την στήριξη των τοπικών οικονομιών των νησιών που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού, με πρώτη τη Λέσβο, αν εξαιρέσουμε κάποιες προσλήψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και γράφτηκαν πρώτα από τα “Νέα της Λέσβου” για τις δομές υγείας.

Την ίδια ώρα στο σύνολό τους οι τουριστικοί φορείς του νησιού μας περιμένουν μεγάλη “κατρακύλα” για την προσεχή τουριστική σεζόν και ενώ οι επιχειρηματίες του τουρισμού αγωνιούν για το αύριο, η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αποσβολωμένη τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια για το μεταναστευτικό. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, η Αυτοδιοίκηση έχει βολευτεί καλά στη Λέσβο με το μεταναστευτικό, εισπράττοντας παραδάκι “για τις υπηρεσίες που παρέχει”, να γίνεται και κανένας διορισμός και κατά τα άλλα… “τσιμέντο να γίνουν” τα του τουρισμού.

Δεν έχουν καταλάβει όμως πως η κοινωνία αν και βουβή, και βλέπει και καταλαβαίνει τακτικές και συμπεριφορές και την κατάλληλη στιγμή να είναι σίγουροι ότι θα μιλήσει.

Σ.ΣΑΜ.

 

Και στα Λουτρά το πρόβλημα

 

Με αφορμή το χθεσινό φωτοσχόλιό μας για τη ρίψη δολωμάτων (φόλες) στην Χρυσομαλλούσα ενημερωθήκαμε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών, όπου με μέριμνα του Κοινοτάρχη, Βασίλη Μαμώλη, εντοπίστηκαν 15 τουλάχιστον δηλητηριασμένα κομμάτια τροφής με φυτοφάρμακο. Μάλιστα ο κ. Μαμώλης αναγκάστηκε να βγάλει και ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του χωριού, εφιστώντας την προσοχή στους γονείς για τα παιδιά τους που παίζουν στους δρόμους.

Αν μη τι άλλο τα παραπάνω δείχνουν πως το θέμα με τις φόλες έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον τόπο μας και γι’ αυτό πλέον απαιτείται να ασχοληθεί η Αστυνομία, εντοπίζοντας έστω και ένα από αυτά τα επικίνδυνα άτομα που παίζουν με τα φαρμάκια, ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί παραδειγματικά προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων. Και όσο πιο γρήγορα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση η Αστυνομία τόσο το καλύτερο, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Σ.ΣΑΜ.

 

Η απάντηση Μανούσου

 

Την δική του απάντηση, μέσα από την σελίδα του στο Facebook, έδωσε ο Γιώργος Μανούσος, σε όσους οπαδούς του Παναθηναϊκού τον έβριζαν την Δευτέρα στον αγώνα με την Καλλονή. Ο νεαρός επιθετικός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι “τα άκουσε” από τους συμπατριώτες του, αισθανόμενος όπως είπε ντροπή για τους ίδιους: «Όσα έγιναν ήταν ντροπιαστικά για όλους τους Λέσβιους. Η ομάδα του νησιού θα προσπαθήσει εγώ και όλοι οι παίκτες να στενοχωρήσουμε όσους χαίρονται με τις ήττες μας. Όσο για μένα τι να πω. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που έγινε.  Το να δέχεσαι επίθεση από ξένους και αντιπάλους το έχω συνηθίσει τόσα χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο, που από παιδάκι τόσο πολύ αγαπώ και υπηρετώ πιστά δίνοντας πάντα το καλύτερο των δυνατοτήτων μου, αλλά να με βρίζουν οι συμπατριώτες μου παναθηναϊκοί ξεπερνάει τον εαυτό μου!!! Μόνο ντροπή νιώθω για εσάς!!!».

Σ.Τσιν.

 

Ίσως να έπρεπε να τους αγνοήσουν

 

Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, τρεις ημέρες μετά το παιχνίδι της Καλλονής με τον Παναθηναϊκό, να απασχολεί την τοπική ποδοσφαιρική κοινωνία τα όσα συνέβησαν στο περιθώριο της αναμέτρησης, με την συμπεριφορά ορισμένων οπαδών του τριφυλλιού απέναντι στην ομάδα του νησιού. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από σχόλια και αναφορές στα όσα συνέβησαν, με τους μεν και τους δε να δίνουν ο καθένας την δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

Η ουσία του όλου θέματος, πάντως, είναι ότι 4-5 ανεγκέφαλοι (γιατί τόσοι ήταν, ίσως και λιγότεροι) κατάφεραν να “καπελώσουν” ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και να ασχολούμαστε όλοι εδώ και μέρες με τα “καμώματά” τους. Υπό άλλες συνθήκες η συμπεριφορά τους θα περνούσε απαρατήρητη, αλλά δυστυχώς όλοι έπεσαν στην “παγίδα”, με πρώτο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Καλλονής που θέλησε να τους ζητήσει τον λόγο. Ίσως καμιά φορά το καλύτερο “γιατρικό” σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλά να τους απαξιώσεις και να μην ασχοληθείς μαζί τους, αγνοώντας τους. Και αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλοι…

Σ.Τσιν. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img