Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Επί της ουσίας

Προστασία από τους κεραυνούς

 

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας στην Μόρια, που προμηθεύτηκε ο Δήμος έναντι 9.000 ευρώ. Η τοποθέτηση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου, καθώς και στην εκκλησία για να προστατευθούν από τις ζημιές που προκαλούν οι κεραυνοί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς φέτος δεν υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα, όπως πέρυσι, αλλά οι κάτοικοι εξακολουθούν να κάνουν τον σταυρό τους όποτε “αστράφτει και βροντά”!

Ν.Β.

 

Μέχρι σήμερα

 

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων Α21 που αφορούν στα οικογενειακά επιδόματα του 2015. Το Υπουργείο έδωσε αυτή την μικρή παράταση μέχρι τις 15 Γενάρη για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να λάβουν το συνολικό ποσό του επιδόματος κι όχι μόνο την προκαταβολή που δόθηκε πέρυσι την άνοιξη. Αν δεν υποβληθούν μέχρι σήμερα οι αιτήσεις, θα κληθούν να επιστρέψουν και την προκαταβολή…

Ν.Β.

 

 

Περιμένουν…

 

Οι αγρότες της Μόριας έσπευσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν, αλλά κανείς δεν ξέρει το ύψος του ποσού που θα διαθέσει ο Δήμος γι’ αυτό τον σκοπό. Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να έρχονται οι πρώτες επιχορηγήσεις για το μεταναστευτικό και πιθανώς να εκταμιευτεί ένα ποσό από αυτές για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθεί και επισήμως η Κοινότητα που διεκδικεί έμπρακτη στήριξη από τον Δήμο.

Ν.Β.

“Άρχισαν τα όργανα”

 

Εκεί που όλοι φώναζαν τόσο καιρό για το ρόλο των ΜΚΟ και την ανάγκη να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση τους, τώρα που έχουν αρχίσει οι έλεγχοι και οι συλλήψεις,  κάποιοι ασκούν κριτική στις Αρχές γιατί… «εμποδίζουν το έργο τους». Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα στο όνομα του εθελοντισμού. Είναι σαφές ότι πρέπει να μπουν όρια. Κάπως έτσι έφθασε η κατάσταση εδώ που έφθασε.

Πελ.Γ.

 

Έτοιμο να πιάσει δουλειά

 

Τυπικά ακόμη δεν έχει αναλάβει “δράση” το Συντονιστικό όργανο που συστάθηκε μετά από απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, το οποίο θα έχει στην ευθύνη του την καταγραφή και τον έλεγχο των ΜΚΟ που δρουν στο νησί. Η σχετική απόφαση που υπογράφουν τρεις υπουργοί (μεταναστευτικής πολιτικής, ναυτιλίας και διοικητικής ανασυγκρότησης) αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, προκειμένου να πάρει “σάρκα και οστά”. Θυμίζουμε ότι στο Συντονιστικό αυτό όργανο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των ιατρών.

Πελ.Γ.

 

Αυξήθηκαν οι ροές λόγω καιρού

 

Η χθεσινή καλοκαιρία συνέβαλε στο να αυξηθούν οι ροές προς τη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τόσο στις βόρειες ακτές, όσο και στην περιοχή της Κρατήγου οι βάρκες προσέγγισαν η μια μετά την άλλη, ενώ εθελοντές και ΜΚΟ ήταν εκεί για να προσφέρουν βοήθεια. Με δεδομένες τις προβλέψεις για κύμα κακοκαιρίας από αύριο Σάββατο, τότε λογικά θα πρέπει ν’ αναμένουμε και σήμερα Παρασκευή μεγάλο αριθμό αφίξεων.

Πελ.Γ.

Επιμένει ο Παπαγιαννίδης

 

Δεν αναμείχτηκε στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και δεν πήρε θέση υπέρ κανενός υποψηφίου τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών συνεχίζει να επιμένει ο Αντιναύαρχος, Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Την ίδια ώρα όμως ασφαλείς πληροφορίες των “Νέων της Λέσβου” κάνουν λόγο για τηλεφωνήματα που έγιναν από πλευράς του σε μέλη του κόμματος που διατηρεί φιλικές σχέσεις και από τα οποία ζητούσε να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι αυτό μάλιστα δεν προκύπτει μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Θερμής που αποτελεί την έδρα του “στρατηγείου του” για τη Λέσβο, αλλά “τα τηλέφωνα έπεσαν” μέχρι τα χωριά της Δυτικής Λέσβου και από την πλευρά της Πέτρας και της Μήθυμνας.  Εμείς επικοινωνήσαμε χθες με τον Αντιναύαρχο, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε τέτοια πληροφορία, λέγοντας πως «ουδεμία θέση και ανάμειξη από πλευράς μου στις εκλογές του κόμματός μας, οφείλω όμως με την ευκαιρία να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον νέο πρόεδρο, την προσπάθεια του οποίου οφείλουμε να στηρίξουμε άπαντες με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς η χώρα κυβερνάται από μία κυβέρνηση που δεν έχει κανέναν προσανατολισμό».   Επιμένοντας από την πλευρά μας προς τον κ. Παπαγιαννίδη αναφέροντάς του μάλιστα και ονόματα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που μας είπαν ότι και ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Παπαγιαννίδης συνέχισε να διαψεύδει χαρακτηρίζοντας τέτοιους ισχυρισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται ως αστειότητες. Άραγε “τόσος κόσμος” στη Νέα Δημοκρατία, ψέματα λέει;

Σ.ΣΑΜ.

 

 

 

Οι δύο όψεις του νομίσματος

 

Έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ανακοίνωση για το ασφαλιστικό ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και το γεγονός πως αυτό έγινε ακριβώς την ίδια μέρα που ασκούσαμε κριτική στο Δ.Σ. για την αδράνεια στο θέμα σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς φορείς, αν μη τι άλλο δείχνει πως οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του Συλλόγου αξιοποιούν την κριτική του τοπικού Τύπου και δεν “κρύβονται”.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Και πώς να ισχύσει, άλλωστε, όταν τα μισά μέλη του προεδρείου βρίσκονται για ταξιδάκι στις Βρυξέλλες. Το ασφαλιστικό θα δουν!

Σ.ΣΑΜ.   

 

Εθελοντές με χασίς και σπρέι πιπεριού!

 

Εθελοντές οι δυο τους από την Ελβετία, δήλωναν αλληλέγγυοι με τους μετανάστες μαγειρεύοντας γι’ αυτούς στη γειτονική Χίο. Συνελήφθησαν όμως από το Λιμεναρχείο του γειτονικού νησιού για κατοχή 47 γραμμαρίων χασίς, ενώ διαπιστώθηκε πως στις αποσκευές του ενός υπήρχαν και 12 σπρέι πιπεριού, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν χρησιμοποιούνται για να δίνουν γεύση στο φαγητό, αλλά πρόκειται για μέσο άμυνας (ή και επίθεσης) που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση ατόμων.

Α.Κ.

Δωμάτιο ούτε για… δείγμα

 

Την καλύτερη εποχή των τελευταίων δεκαετιών σε χειμερινή περίοδο, διανύουν τα ξενοδοχεία του νησιού, αφού λόγω του μεταναστευτικού έχουν πληρότητα 100% και δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για… δείγμα. Προχθές που λόγω κακοκαιρίας ακυρώθηκε η πτήση προς Αθήνα και οι επιβάτες που ταξίδευαν έπρεπε να διανυκτερεύσουν στο νησί, η αεροπορική εταιρεία προσπάθησε να τους εξασφαλίσει δωμάτιο αλλά δεν μπορούσε να βρει πουθενά.

Μάλιστα υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι “κλεισμένα” για τους επόμενους 2-3 μήνες και αναγκάζονται να διώχνουν πελάτες που εξυπηρετούσαν χρόνια. Όλο αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο και στην αγορά του νησιού, αφού και νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο και σιγά – σιγά οι επιχειρήσεις αυτές “ξεχρεώνουν” παλιές τους οφειλές δίνοντας “ανάσα” στους προμηθευτές τους.

Σ.Τσιν.

 

 

Χάθηκε η έννοια του εθελοντή;

 

Με αυτά και με αυτά που συμβαίνουν στο νησί τους τελευταίους μήνες με το μεταναστευτικό και τις ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα εδώ, αναρωτιόμαστε μήπως έχει χαθεί και η έννοια του εθελοντή. Λίγοι είναι αυτοί που προσφέρουν εθελοντικά την βοήθειά τους προς τους μετανάστες, αφού οι περισσότεροι που ασχολούνται με το θέμα πληρώνονται για τις διάφορες υπηρεσίες τους.

Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook ο γνωστός εικονολήπτης Γιώργος Παπαδόπουλος, θέλοντας να δείξει με τον πιο πλέον γλαφυρό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει στις παραλίες του νησιού όπου καταφθάνουν οι μετανάστες: «Σε μια βάρκα 50 μετανάστες. Καμιά 20αριά συνεργεία, φωτογράφοι και τηλεόραση. Περίπου 40 ΜΚΟ. Οι “φίλοι” που καθαρίζουν τις ακτές από τις μηχανές καμιά 15αριά. Αστυνομικοί και Frontex. “Περίεργοι” πολίτες που παρακολουθούν απλά. Μυστικές υπηρεσίες με γένια ή χωρίς γένια. Εθελοντής κανείς. Σύνολο 80-90 άτομα για 50 μετανάστες».

Σ.Τσιν.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img