Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Επιτέλους, ξεκινά!

 

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν, αλλά έστω προχωρούν, οι διαδικασίες για την λειτουργία του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ίδρυσης και με την υπογραφή του Πρωτοδικείου που αναμένεται από μέρα σε μέρα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε τις αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση του Ο.Τ.Α.Λ. και ήρθε η ώρα για να πάρει “σάρκα και οστά” και να αναλάβει ενεργό δράση, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του τουρισμού στη Λέσβο. Η άτυπη λειτουργία του Οργανισμού (μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες) θα ξεκινήσει άμεσα, με σκοπό να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο…

Ν.Β.

 

 

“Τα βρήκαν”

 

Τα βρήκαν, τελικά, εργαζόμενοι και Διοίκηση στην ΔΕΥΑΛ για την επιστροφή του ποσού των 360.000 ευρώ που είχε λάβει το προσωπικό για τις περικοπές στους μισθούς του, τις οποίες εν τέλει το Εφετείο έκρινε νόμιμες με απόφασή του τον περασμένο Αύγουστο. Το Δ.Σ. δέχτηκε την πρόταση των υπαλλήλων για συμψηφισμό των οφειλών με τα χρωστούμενα της Επιχείρησης έναντι αυτών και αποφασίστηκε να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς σε 36 δόσεις. Για να προχωρήσει όμως αυτή η λύση, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δεν αναμένεται νωρίτερα από τον επόμενο μήνα.

Ν.Β.

 

 

Άλλο ΕΤΑΔ, άλλο ΤΑΪΠΕΔ

 

Μπορεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΪΠΕΔ), να έκανε αποδεκτή την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση του κτιρίου του παλαιού Λιμεναρχείου, αλλά το πάρκινγκ της Μυτιλήνης και το αρχοντικό Κατσάνη θα πρέπει να τα πληρώσει για να τα αποκτήσει ο Δήμος.

Η σκληρή γραμμή του νυν Προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ και πρώην Γραμματέα του ΣΥΝ, Στέργιου Πιτσιόρλα φάνηκε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τους στόχους του Ταμείου, κατά την οποία, ούτε λίγο – ούτε πολύ, τα έβαλε με όσους βλέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως “ξεπούλημα ασημικών”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επομένως, ας ετοιμαστεί ο Δήμαρχος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη (των πόρων του Δήμου) για να “χτυπήσει” τα δύο ακίνητα το προσεχές διάστημα.

Ν.Β.

Περί ΜΚΟ

 

Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια συνεχίζουν να προκαλούν οι πρόσφατες συλλήψεις μελών ΜΚΟ από τις αρχές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι σχολιάζουν σκωπτικά μάλιστα και τις συλλήψεις, πριν λίγες ημέρες, στο Μόλυβο, άλλων μελών ΜΚΟ για την κλοπή σωσιβίων, αναφέροντας ότι υπάρχουν χιλιάδες πεταμένα σωσίβια στις ακτές. Αυτό όμως ακριβώς ήταν το θέμα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Όπως φαίνεται τα μέλη ΜΚΟ δεν μπήκαν καν στον κόπο να μαζέψουν σωσίβια από τις ακτές, αλλά από χώρο του Δήμου όπου είχαν συγκεντρωθεί. Σκοπός τους ήταν – σύμφωνα με τις αρχές – να προβάλλουν το “έργο” τους για να αποσπάσουν χορηγίες. Δεν είναι όλοι οι εθελοντές ίδιοι και δεν είναι oσκοπός όλων όσων τρέχουν στις παραλίες τόσο ανιδιοτελής. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να απομονωθούν αυτοί που ενεργούν με τρόπο που προσβάλλουν συνολικά το έργο των εθελοντών.

Πελ.Γ.

 

Πλέκουν αλληλεγγύη…

 

Τη στήριξη από γυναίκες αντίστοιχων κινήσεων από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν τα μέλη της ομάδας “Πλέκουμε αλληλεγγύη” στη Μυτιλήνη. Εκτός από πλεγμένα σκουφάκια στέλνουν πακέτα με νήματα, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια των γυναικών να ζεστάνουν τα προσφυγόπουλα που φθάνουν καθημερινά παγωμένα στις ακτές.

Ένα τέτοιο πακέτο παρέλαβε την Παρασκευή  η πρωτεργάτης της ομάδας, Όλγα Πλιακάτου, από Αθήνα. Έχει μάλιστα παραλάβει και άλλα πακέτα από Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές. Οι γυναίκες του “Πλέκουμε Αλληλεγγύη” βρίσκονται τα πρωινά στις παραλίες για να φορέσουν τα σκουφάκια τους στα παιδιά που φθάνουν ταλαιπωρημένα και βρεγμένα. Αξίζουν πολλά μπράβο για την προσπάθειά τους.

Πελ.Γ.

 

 

 

 

Όλοι χρειάζονται

 

Νέα ναυάγια στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι την Παρασκευή ήρθαν ν’ ανεβάσουν τον κατάλογο των νεκρών. Άλλα τέσσερα παιδιά προστέθηκαν στα θύματα. Καθώς ο χειμώνας είναι εδώ οι ανάγκες αυξάνονται, αφού οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο ρόλος των εθελοντών διασωστών στο πλευρό των αρχών είναι πολύ σημαντικός και αυτό γιατί η Πολιτεία με δικά της μέσα και προσωπικό δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει από μόνη της την κατάσταση.

Από την άλλη μεριά αυτό το “σαφάρι” που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά, αφού κανείς δεν θέλει να βρεθεί ξαφνικά με… χειροπέδες, επειδή πήγε να βοηθήσει. Γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση και να τεθούν κάποιοι όροι και προϋποθέσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι εθελοντές. Να υπάρξει μια συνολική  ενημέρωση με όλες τις ΜΚΟ για να αποφευχθούν παρόμοιες παρεξηγήσεις και ο καθένας από εκεί και πέρα ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του αν επιλέγει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Πελ.Γ.

“Στα μαχαίρια”…

 

“Στα μαχαίρια” βρίσκονται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με τον ιδιώτη σύμβουλο αγροτικών θεμάτων, Γιάννη Φλωρίδη, λόγω της δήλωσης που έκανε ο τελευταίος στην “Τηλεόραση Μυτιλήνης” ότι στη Λέσβο δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα.

Σε μια από τις συχνές του εμφανίσεις στην τοπική τηλεόραση ο κ. Φλωρίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για τα νησιά και θέλοντας να αιτιολογήσει γιατί δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αντιδράσεις που έμειναν απλήρωτοι οι δικαιούχοι, είπε πως δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα στη Λέσβο ή αν υπάρχει δεν έχει σωστή στόχευση.

Αυτό ήταν που “άναψε το φιτίλι” και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ξέσπασε με ανακοίνωσή της εναντίον του καταγγέλλοντάς τον. Ενδεχομένως όμως η παραπάνω δήλωση του κ. Φλωρίδη να είχε άλλη στόχευση. Με άλλα λόγια ο ίδιος να επιχείρησε έμμεσα να “καρφώσει” την Ένωση Συνεταιρισμών, με την οποία ως γνωστόν είναι ανταγωνιστές στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Η αλήθεια είναι πως βυθισμένη στα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα η οργάνωση δεν συμμετέχει στις αγροτοκτηνοτροφικές διεκδικήσεις. Αυτή είναι η πιθανότερη ερμηνεία των δηλώσεων Φλωρίδη, ο οποίος είναι πολύ “γάτα” για να “τα έβαζε” με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ιδιαίτερα όταν η ηγεσία της προέρχεται από τις τάξεις του ΚΚΕ!

Σ.ΣΑΜ.

 

“Στα βαθιά”…

 

“Στα βαθιά” έχει πέσει, όπως μαθαίνουμε, ο Γεραγώτης παθολόγος, Στρατής Γιαννίκος, αναλαμβάνοντας εδώ και λίγες ημέρες (όπως έγραψαν πρώτα τα “Νέα της Λέσβου”) την Αντιπροεδρία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Παρότι είναι ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός, που σημαίνει πως έχει υποχρεώσεις για τη λειτουργία του ιατρείου του και επισκέψεις κατ’ οίκον σε ασθενείς, καταφέρνει να βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα στο Νοσοκομείο, ώστε να ενημερώνεται για τα μικρά και τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν το ίδρυμα.  Η αλήθεια είναι πως ο διορισμός του κ. Γιαννίκου στη θέση του Αντιπροέδρου του Βοστάνειου  τροφοδοτεί τις ελπίδες σε πολλούς για καίριες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ως γιατρός μπορεί να αντιληφθεί γρηγορότερα τα ζητήματα.

Το θέμα είναι να είναι ο ίδιος διατεθειμένος να κάνει και ρήξεις και να διορθώσει επιλογές του παρελθόντος, οι οποίες δυστυχώς οδήγησαν σε υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών σε κάποιους τομείς του Ιδρύματος. Γιατί, δυστυχώς, όσο κι αν παινεύουμε το Νοσοκομείο, το οποίο πράγματι έχει κάνει βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση βελτίωσης των ιατρικών υπηρεσιών του προς τους ασθενείς, υπάρχουν ακόμα τομείς που πάσχουν και από αυτήν την κατάσταση οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι ασθενείς.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Εκτός ελέγχου…

 

Δεν θέλουν να τον βλέπουν τον Μάκη Αξιώτη,  όπως πληροφορούμαστε, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν “τα σκήπτρα” της ηγεσίας, μη κρύβοντας την ενόχλησή τους όπου σταθούν και όπου βρεθούν τόσο για την αρθρογραφία του γιατρού και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, όσο και για τις αιρετικές απόψεις του!

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως δεν βρίσκουν τρόπο να απαλλαγούν από τον κ. Αξιώτη, καθώς παρά τις ελπίδες τους ότι ο ίδιος θα εγκατέλειπε το κόμμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυξε το αντιμνημονιακό του παρελθόν, απογοητεύτηκαν βλέποντας το γιατρό να μένει και να τοποθετείται αντιμνημονιακά.

Όπως αναφέρουν μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές, στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με την Κουμουνδούρου (τα κεντρικά γραφεία του κόμματος), ζητώντας οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν να χειριστούν το γιατρό. Η απάντηση όμως που έλαβε είναι πως από το καταστατικό του κόμματος είναι πολύ στενά τα περιθώρια. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Αξιώτης… “δεν κινείται”, οπότε καλό θα είναι να αρχίσουν να συνηθίζουν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ την… αντιπολίτευση του γιατρού!

Σ.ΣΑΜ.

Στον αστερισμό του μεταναστευτικού

 

Στον αστερισμό του μεταναστευτικού ζει όλη η Λέσβος πλέον, καθώς τα πάντα στο νησί κινούνται γύρω από αυτό. Από τις συζητήσεις των πολιτών, τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, μέχρι τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι πλέον οι μετανάστες, οι ΜΚΟ και όλα τα παρελκόμενα. Κάπου – κάπου αυτή η μονοτονία “σπάει” από κάποιο “εμβόλιμο” γεγονός, αλλά γρήγορα η συζήτηση επιστρέφει και πάλι στο προσφυγικό. Έτσι με αυτά και με αυτά έχουμε ξεχάσει πλέον ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν ως νησί, αλλά κανείς δεν ασχολείται έχοντας ως άλλοθι το μεγάλο θέμα των τελευταίων μηνών.

Σ.Τσιν.

 

Η ανάδειξη του λεσβιακού αθλητισμού

 

Ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα και το τρίτο βιβλίο του σκηνοθέτη και συγγραφέα, Στέλιου Σαμαρά, με θέμα την ιστορία του Λεσβιακού Αθλητισμού. Όπως και τα δυο πρώτα, έτσι και αυτό έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στο νησί, αλλά και εκτός, καθώς “φιλοξενείται” στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ το έχουν προμηθευτεί σύλλογοι Λέσβιων που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Ο Στέλιος Σαμαράς έχει κατορθώσει μέσα από την σειρά αυτών των βιβλίων να φέρει στην δημοσιότητα ανέκδοτες ιστορίες και φωτογραφικό υλικό των σπουδαιότερων αθλητών-τριών του νησιού που δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορα αθλήματα πολλές δεκαετίες πριν και να αναδείξει σπουδαίες μορφές του λεσβιακού αθλητισμού. Μάλιστα αυτό το διάστημα βρίσκεται στην συγγραφή του τέταρτου και τελευταίου βιβλίου της σειράς αυτής.

Σ.Τσιν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img