Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επί της ουσίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αντί βασιλόπιτας…

 

Την προσφορά 100 ευρώ στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και 100 ευρώ στο Γηροκομείο Καλλονής (Μονή Λειμώνος) αποφάσισε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου, αντί της καθιερωμένης κοπής της βασιλόπιτας. Λόγω λιτότητας, τα μέλη του Συνδέσμου έκριναν προτιμότερο να βοηθήσουν δύο Ιδρύματα που φιλοξενούν ηλικιωμένους και έχουν μεγάλες ανάγκες αυτή την περίοδο κι αυτό τους τιμά.

Ν.Β.

 

Ξεπάγιασαν οι μαθητές!

 

Αν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες γνώριζαν εδώ και μέρες για την κακοκαιρία που θα έπληττε το νησί μας αυτή την εβδομάδα, ο Δήμος δεν μερίμνησε για να έχουν θέρμανση όλα τα σχολεία του νησιού, παρά τις διαβεβαιώσεις του περί του αντιθέτου. Όπως μαθαίνουμε, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών, οι Σχολικές Επιτροπές βρήκαν λύση για να μην ξεπαγιάζουν οι μαθητές μέσα στις τάξεις… φορώντας κασκόλ και γάντια! Επειδή όμως ο χειμώνας βρίσκεται ακόμη μπροστά, οφείλουν οι αρμόδιοι να λύνουν έγκαιρα τα προβλήματα και να προχωρούν στην προμήθεια πετρελαίου, πριν αδειάσουν οι δεξαμενές των σχολείων.

Ν.Β.

 

Νέοι μισθοί

 

Αλλάζουν οι μισθοί Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, Συμβούλων Υπουργών και Δημάρχων, με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Ο νέος βασικός μισθός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου ορίζεται στο ποσό των 3.231 ευρώ, που μαζί με το επίδομα θέσης ευθύνης φθάνει τα 4.631 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα αλλάζει η μισθολογική κατάταξη των ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών των αιρετών των Περιφερειών, με τις αποδοχές τους να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους συμβούλους – συνεργάτες των Δημάρχων, σε Δήμους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, ο βασικός μισθός τους κυμαίνεται από 1.151 ευρώ έως 1.328 ευρώ.

Ν.Β.

 

“Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”
«Τι είναι αυτό που κάνει την λύση του να διασχίσουν το Αιγαίο με αυτές τις βάρκες να φαντάζει σαν μια καλή ιδέα;» είχε διερωτηθεί η διάσημη Σούζαν Σάραντον, βλέποντας στις ακτές της Λέσβου τους πρόσφυγες να φθάνουν στοιβαγμένοι σε φουσκωτές βάρκες. Εν μέσω κακοκαιρίας  τώρα το χειμώνα το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο. Ποια λογική ωθεί τους ανθρώπους αυτούς να βάζουν μικρά παιδιά στις βάρκες μέσα στην παγωνιά και εν μέσω κακοκαιρίας; Πού πιστεύουν ότι πηγαίνουν; Δεν είναι βέβαιος θάνατος το ταξίδι αυτό; Έχουν όμως άλλη επιλογή; Οι περισσότεροι βρίσκονται για μέρες εγκλωβισμένοι στα βουνά της Τουρκίας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψουν. Το ταξίδι που έχουν ξεκινήσει δεν έχει επιστροφή.

Πελ.Γ.

 

Τα σκάφη…

 

Στην Προκυμαία της Μυτιλήνης παραμένουν τα σαπιοκάραβα που έχουν κατάσχει οι λιμενικές αρχές από το καλοκαίρι στο νησί, με τα οποία οι διακινητές μεταφέρουν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ο χώρος του λιμανιού έχει γεμίσει με τέτοια σκάφη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχει σχέδιο για το τι θα γίνει με τα κατασχεμένα σκάφη; Θα τα αφήσουν να σαπίζουν στο λιμάνι μέχρι ν’ αρχίσουν οι διαμαρτυρίες και μέχρι να έρθει το καλοκαίρι; Πριν από μερικά χρόνια ένα σκάφος που μετέφερε λαθραία τσιγάρα παρέμενε για μήνες στη “βιτρίνα” της πόλης μέχρι να βρεθεί λύση και να το απομακρύνουν.

Πελ.Γ.

 

Χωρίς πλοία

 

Δεμένα παραμένουν από χθες τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, η οποία υπάρχει προοπτική να κλιμακωθεί. Στη Λέσβο του προσφυγικού οι απεργιακές κινητοποιήσεις εντείνουν την ανθρωπιστική κρίση, αφού εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών εκατοντάδες άνθρωποι μένουν αποκλεισμένοι στο λιμάνι. Στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση παρά τις εκκλήσεις του Δημάρχου και άλλων τοπικών φορέων δεν εξαιρέθηκε η Λέσβος από την απεργία. Δεν θα γίνει βεβαίως κάτι τέτοιο και τώρα, ενώ ευχή όλων και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να παραμείνουν μειωμένες οι ροές.

Πελ.Γ.

 

 

Θα το παραδεχτεί, θέλει, δεν θέλει

 

Ενοχλήθηκε ο αντιναύαρχος, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, διαβάζοντας το πρόσφατο σχόλιό μας στο οποίο σημειώναμε πως παρότι ο ίδιος δήλωνε κατηγορηματικά πως δεν αναμειγνύεται υπέρ κανενός υποψηφίου στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, οι δικές μας πληροφορίες έκαναν λόγο για ανάμειξή του με δεκάδες τηλεφωνήματα στα χωριά, μέσω των οποίων παρότρυνε φίλους και άτομα που έχει επιρροή να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και επιμείναμε παρά την κατηγορηματική άρνησή του, καθώς στη διάθεσή μας έχουμε ονοματεπώνυμα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με τα οποία είχε επικοινωνήσει ο ίδιος! Επικοινωνώντας, λοιπόν, με τα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Παπαγιαννίδης για το πρόσφατο σχόλιό μας μέσω του οποίου του καταλογίζαμε ότι κινήθηκε παρασκηνιακά υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη στη Λέσβο, αρχίσαμε να του αναφέρουμε ονόματα και χωριά με τα οποία είχε κάνει επικοινωνίες, στοιχεία που δεν επιδέχονται διάψευση. Και τι απάντησε ο ναύαρχος εν τη ρύμη του λόγου του;

«Δεν στήριξα κανέναν υποψήφιο, θεωρώ όμως πως το δίκαιο ήταν να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της παράταξής μας» (!!!)

Μετά από αυτό πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται το παραμικρό περαιτέρω σχόλιο από πλευράς μας, διατηρούμε ωστόσο την απορία γιατί ο κ. Παπαγιαννίδης δεν παραδέχεται πως στήριξε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, κάτι που θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του!

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Ναι μεν, αλλά…

 

Απόλυτο δίκιο έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, όταν δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κι αυτό καθώς και το ζήτημα των βοσκοτόπων το κληρονόμησε και το επέλυσε η σημερινή κυβέρνηση, όπως προωθεί λύση και για τα προβλήματα από το νόμο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, ενώ τα προβλήματα του ΟΣΔΕ που της κληροδότησαν οι προκάτοχοί της έχουμε την αίσθηση πως θα παραμείνουν για πολύ ακόμα δυσεπίλυτα!

Από αυτό το σημείο ωστόσο μέχρι το να μείνουν απλήρωτοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου για την εξισωτική αποζημίωση υπάρχει μια κάποια απόσταση, καθώς εδώ δεν ευθύνονται οι προηγούμενοι! Το γράψαμε άλλωστε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ για τις ενστάσεις στην εξισωτική πως εφόσον τα χρήματα δεν έφταναν για να πληρωθούν όλοι οι αγρότες στην Ελλάδα, μπορούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει μικρότερη προκαταβολή σε όλους πανελλαδικά για να φτάσουν τα χρήματα να πληρωθούν την ίδια προκαταβολή και οι νησιώτες αγρότες!

Σε σχέση τώρα με τους ισχυρισμούς του κ. Πάλλη πως η κυβέρνηση κλήθηκε σε μικρό διάστημα να διορθώσει πολλά στραβά και ανάποδα που κληρονόμησε, αυτό από καμία πλευρά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με την προϋπόθεση πως ο ίδιος εννοεί την δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά περίπου 4 μήνες. Κι αυτό δεδομένου πως η πρώτη κυβέρνηση από τον περσινό Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, ως γνωστόν, δεν κυβερνούσε κι ας μην βιάζεται ενδεχομένως να δυσαρεστηθεί ο κ. Πάλλης διαβάζοντας τούτες τις γραμμές, καθώς το ότι δεν κυβερνούσε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όχι σε επίπεδο διαρροών, αλλά ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ομιλία του!

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ο νέος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου αρχίζει να “μπαίνει στα βαθιά” και για τα αγροτικά, αυτό σχολιάζεται θετικά από πλευράς μας, καθώς η αίσθηση που υπάρχει μέχρι τώρα στην τοπική κοινωνία είναι πως ασχολείται μόνο με τα ζητήματα των μεταναστών.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

Ποιος θα το περίμενε…

 

Το πάθημα του τότε Υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Ανωμερίτη, τον οποίο είχαν αποκλείσει οι αγρότες κατά την επίσκεψή του στη Νομαρχία Λέσβου περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μας θύμισαν τα χθεσινά γεγονότα με τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο απέκλεισαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης πετώντας αβγά και πέτρες.

Χρειάστηκε να επέμβουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας για να προστατεύσουν τον Υπουργό και να απωθήσουν τους αγρότες, ενώ για ώρες σχεδίαζαν οι επιτελείς της Αστυνομίας ένα πλάνο ασφαλούς διαφυγής του κ. Αποστόλου. Να το έλεγες αυτό πριν από ένα χρόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να το πίστευε άνθρωπος! Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να τον προστατεύουν οι αστυνομικοί από το μένος διαδηλωτών!

Σ.ΣΑΜ. 

Αλλού κάνουν έργα και εμείς… ταξίδια

 

Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ η Σκιάθος (!!) απέκτησε πρόσφατα το δικό της κλειστό γήπεδο μπάσκετ, έργο προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας μέσω του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης της Νήσου Σκιάθου (ΟΣΑΝ).

«Ένα όνειρο ζωής των κατοίκων της Σκιάθου έγινε πραγματικότητα. Επιτέλους το νησί απέκτησε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ το οποίο για χρόνια επιζητούσαν οι κάτοικοί του. Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας χρηματοδοτήσαμε ένα έργο που αναμένεται να δώσει στο νησί της Σκιάθου νέα αθλητική πνοή, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα άθλησης σε κλειστό χώρο με σύγχρονες προδιαγραφές», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Την ίδια ώρα στην Λέσβο να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Λέσβου βρίσκεται ακόμα στις σκέψεις για την κατασκευή ενός τέτοιου αθλητικού έργου, που επίσης αποτελεί χρόνιο αίτημα των ανθρώπων του χώρου στο νησί, ενώ από την άλλη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως έκανε η αντίστοιχη της Θεσσαλίας, εξακολουθεί να ασχολείται με τις εκθέσεις τουρισμού ανά τον κόσμο. Αυτά…

Σ.Τσιν.

 

 

Το δίλημμα της Καλλονής

 

Στην κατάσταση που βρίσκεται πλέον η ομάδα της  Καλλονής, με τον υποβιβασμό να βρίσκεται προ των πυλών, η απογοήτευση έχει αρχίσει να κυριεύει και τους παίκτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Αρκετοί μάλιστα εξ αυτών που έχουν κάνει καλή σεζόν ατομικά, έχουν μπει στο στόχαστρο ομάδων που προσπαθούν να επωφεληθούν από την όλη κατάσταση και να τους “κλέψουν”.

Όσο για τη διοίκηση της Καλλονής βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα, αφού από την μια δεν θέλει να αποδυναμώσει την ομάδα δίνοντας παίκτες, από την άλλη όμως είναι και γι’ αυτήν μια καλή ευκαιρία να πουλήσει και να “ρεφάρει” οικονομικά, σε μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη σεζόν από όλες τις πλευρές. Το τι θα γίνει από τα δυο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Σ.Τσιν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img