Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Επί της ουσίας

Σημαντική πρωτοβουλία

 

Έχει αποδείξει πολλές φορές κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας της στον Δήμο ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και τον τρόπο να διεκδικεί από το κράτος αλλά και από ιδιώτες – χορηγούς παροχές και δομές που θα ανακουφίσουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό κάνει και τώρα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστασία Αντωνέλη, ανακοινώνοντας, για πρώτη φορά, τον δωρεάν εμβολιασμό των ανασφάλιστων γυναικών κατά του ιού HPV.

Ένα σωτήριο εμβόλιο για τις γυναίκες, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί, μελετημένα, να βγάλει από τις λίστες της συνταγογράφησης το Υπουργείο Υγείας, για λόγους οικονομίας. Παράλληλα βέβαια, με τον δωρεάν εμβολιασμό, η κ. Αντωνέλη επιτυγχάνει και την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού γύρω από την σημασία του εμβολιασμού, αφού όπως αποδείχθηκε από την μελέτη υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Ν.Β.

 

 

Η απάντηση Ταμβακέλλη

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Μιχάλη Ταμβακέλλη, στο σχόλιο που γράφαμε χθες σχετικά με σχολεία που δεν είχαν θέρμανση τις τελευταίες μέρες, με συνέπεια οι μαθητές να ξεπαγιάζουν μέσα στις τάξεις τους. Ο κ. Ταμβακέλλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα αυτό προέκυψε στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Φωτεινής, όχι λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, αλλά εξαιτίας ζημιάς που παρουσιάστηκε στον καυστήρα.

Η ζημιά βέβαια, όπως μάθαμε, προέκυψε από την περασμένη Παρασκευή, αλλά μέχρι και την Τρίτη δεν είχε αποκατασταθεί. Αλλά και την Τετάρτη που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, πάλι τα καλοριφέρ άναψαν για λίγη ώρα και μετά έσβησαν. Όπως μας είπε ο κ. Ταμβακέλλης, κλήθηκε χθες άλλος τεχνικός για να λύσει το πρόβλημα, με την ελπίδα να αποκατασταθεί οριστικά η ζημιά, μέσα στην καρδιά του χειμώνα…

Ν.Β.

 

Δύσκολη υπόθεση

 

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, όπως ίσως θεωρεί η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Αυτό το παράνομο και αυθαίρετο πέρασμα Ι.Χ. και μοτοποδηλάτων, ακόμη και φορτηγών πάνω από την πλατεία εξυπηρετεί πολλούς οδηγούς, που δεν θέλουν να κάνουν ολόκληρη βόλτα μέχρι την πλατεία Αλυσίδας για να μπουν στην Καβέτσου. Αλλά και οι οδηγοί ταξί είχαν παλιότερα τις διαφωνίες τους, αν και βέβαια στην πορεία άλλαξε η έξοδος της πιάτσας, που βγαίνει πλέον στην Προκυμαία. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί πολλή συζήτηση για να ληφθούν αποφάσεις και νέα μέτρα για την κυκλοφορία στο κεντρικό αυτό σημείο, όπως και με την πολύπαθη Ερμού…

Ν.Β.

Τα σχολεία κλειστά (πάλι)

 

Ήρθε ο χιονιάς την Τετάρτη και ο Δήμος έκλεισε πάλι άρον – άρον τα σχολεία χθες Πέμπτη. Κάθε φορά που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω καιρού, ο καιρός είναι… χαρά Θεού (!) και βέβαια τα πικρόχολα σχόλια δίνουν και παίρνουν, καθώς ουσιαστικά χωρίς λόγο οι μαθητές μένουν στα σπίτια τους. Κάποιοι αποδίδουν τις αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων σε προσπάθεια εξοικονόμησης πετρελαίου.

Απ’ ό,τι όμως λένε οι αρμόδιοι του Δήμου δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου στα σχολεία. Επειδή το “φαινόμενο” να κλείνουν τα σχολεία με την πρώτη κακοκαιρία δεν είναι τωρινό, αλλά και ο πρώην Νομάρχης Παύλος Βογιατζής είχε ταυτισθεί με ανάλογες αποφάσεις, καλό είναι να υπάρχει ψυχραιμία από τους αρμόδιους και να μην βιάζονται να κλείσουν τα σχολεία με την πρώτη αλλαγή του καιρού. Καλή κουβέντα από τους γονείς δεν πρόκειται ν’ ακούσουν, αλλά θα είναι σίγουρα οι αγαπημένοι των μαθητών…

Πελ.Γ.

 

Ακόμη “τρέχει” η διαδικασία

 

Μπορεί οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης να έχουν προκύψει ουσιαστικά με βάση τις τελικές βαθμολογίες που αναρτήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ωστόσο τυπικά η διαδικασία ακόμη “τρέχει”. Μέχρι σήμερα Παρασκευή έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις οι εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες βαθμολογίας υποψήφιων διευθυντών Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων, στο διάστημα 27-29 Ιανουαρίου θα γίνουν οι προτάσεις τοποθέτησης διευθυντών Εκπαίδευσης από τα Συμβούλια Επιλογής και θα υπάρξει η απόφαση τοποθέτησης διευθυντών Εκπαίδευσης από τον Υπουργό Παιδείας, ώστε οι νέοι διευθυντές να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Φεβρουαρίου.

Πελ.Γ.

 

Με ύφος… στρατηγού

 

Με “στρατιωτικό” ύφος ο νέος Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Γιώργος Καμπούρης, παραπέμπει στο… γραφείο τύπου της Περιφέρειας για δηλώσεις, δείχνοντας ότι δεν έχει αποβάλει την κουλτούρα του στρατού και δίνοντας ένα σαφές  δείγμα του εσωστρεφή τρόπου λειτουργίας του στο νέο πόστο που αναλαμβάνει, αλλά και την τεράστια διαφορά που τον χωρίζει από τον προκάτοχό του, ο οποίος και  έμπειρος τεχνοκράτης με τεράστιες διοικητικές γνώσεις ήταν και ιδιαίτερα επικοινωνιακός και φιλικός.

Πελ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ

 

Εν αναμονή…

 

Εκεί που μας ανέφεραν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης όταν αναβλήθηκε η μεγάλη εκδήλωση για το ασφαλιστικό που διοργάνωναν από κοινού οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο λόγω της χιονόπτωσης ότι θα γίνει τη Δευτέρα, χθες μας είπαν πως δεν είναι ακόμα τίποτα σίγουρο, καθώς όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχουν στο πλαίσιο των κοινών κινητοποιήσεων οι ομοσπονδίες τους, σήμερα Παρασκευή, με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Εν αναμονή λοιπόν…

Σ.ΣΑΜ.

 

Μπράβο τους

 

Μπορεί να μην είναι Αντιδήμαρχος και να ανήκει στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ηλίας Κουνιαρέλλης, συνεχίζει ωστόσο να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και να προσφέρει όπου μπορεί. Αυτό φάνηκε και το βράδυ της Τετάρτης όταν “χάθηκαν” τα κανάλια λόγω τεχνικής βλάβης στον αναμεταδότη της digea στον Προφήτη Ηλία της Μυτιλήνης, βρίσκοντας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη και ανεβάζοντας σε αυτοκίνητο, με αλυσίδες, τον τεχνικό της εταιρείας για να κάνει την επισκευή, πράγμα που έγινε και το τηλεοπτικό σήμα αποκαταστάθηκε.

Σχολιάζουμε, λοιπόν, θετικά τη συμμετοχή του κ. Κουνιαρέλλη στην επίλυση προβλημάτων, όπως επίσης και για τον Αντιπεριφερειάρχη, που παρότι είχε “στο κεφάλι του” την διάνοιξη των δρόμων από το χιόνι και την αποκατάσταση των προβλημάτων, βρήκε το χρόνο να μεταφέρει προσωπικά μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο τον τεχνικό της εταιρείας στην κορυφή του βουνού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σ.ΣΑΜ.

 

 

“Μπαγιάτικο”…

 

Χθες έδωσε στη δημοσιότητα το δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης (ενδεχομένως διαβάζοντας και το προχθεσινό σχόλιό μας) για  τη βασιλόπιτα που έκοψε την περασμένη Κυριακή και φανταζόμαστε να μην υπάρξει παρεξήγηση από πλευράς τους που δεν θα δημοσιευτεί σήμερα από τα “Νέα της Λέσβου”, καθώς πλέον είδηση από Κυριακή σε… Παρασκευή είναι “μπαγιάτικη”! Καθώς μάλιστα τίμησαν κάποια πρόσωπα την εκδήλωσή τους επανερχόμαστε στο προχθεσινό μας σχόλιο, επαναλαμβάνοντας πως ήταν κατά τη γνώμη μας λάθος τακτική να μην καλέσουν τους συντάκτες του υγειονομικού ρεπορτάζ  για να καλύψουν με ρεπορτάζ την εκδήλωση.

Εννοείται πως τα “Νέα της Λέσβου” βρίσκονται στη διάθεση του Συλλόγου Εργαζομένων για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν το νοσοκομείο, με συνέπειες στο προσωπικό και τελικούς αποδέκτες (των συνεπειών) τους ίδιους τους ασθενείς. Η αλήθεια είναι πως μετά το χθεσινό ρεπορτάζ μας για την μερική ιδιωτικοποίηση των τραπεζοκόμων όταν είδαμε το δελτίο Τύπου του Συλλόγου προς στιγμή νομίσαμε πως πρόκειται για τις θέσεις τους πάνω σε αυτό το ζήτημα, στη συνέχεια όμως διαπιστώσαμε ότι αφορούσε τη βασιλόπιτα.

Α.Κ.

 

Τι περιμένουν για την ιατροδικαστική υπηρεσία;

 

Σε απανθράκωση οφείλεται ο θάνατος του 63χρονου στην Άγρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Πυροσβεστική από το νοσοκομείο μετά την διενέργεια της νεκροψίας, αν και υπολείπονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες δεν γίνονται στη Μυτιλήνη και γι’ αυτό θα καθυστερήσουν. Είναι, πάντως, μία ευκαιρία και τώρα με το μεταναστευτικό να διεκδικηθεί η ίδρυση Ιατροδικαστικής έδρας στην περιοχή μας, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα μετά την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, καθώς οι νεκροψίες καλύπτονται από συμβασιούχο ιατροδικαστή ο οποίος δεν πληρώνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε ο ιατροδικαστής “τρέχει από Μυτιλήνη σε Λήμνο και από Λήμνο σε Σάμο διενεργώντας μόνο τις τελευταίες ημέρες 19 νεκροψίες (οι 18 στις σορούς προσφύγων που βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό και τα πτώματα ξεβράστηκαν στο Αγαθονήσι). Ας τρέξουν, λοιπόν, τώρα οι αρμόδιοι που είναι ευκαιρία να διεκδικήσουν ιατροδικαστική υπηρεσία στη Μυτιλήνη,  καθώς “αν τα βροντήξει και φύγει” ο ιατροδικαστής…

Σ.ΣΑΜ.

Ζουν σε  εικονική πραγματικότητα

 

Στην απάντηση που δίνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στον βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, στην δήλωσή του για την σύλληψη των εθελοντών διασωστών, καλεί τον πρώην υπουργό να γνωρίσει τις “ανεξέλεγκτες” όπως χαρακτήρισε ΜΚΟ, «στις παραλίες της Κρατήγου, της Συκαμιάς και της Εφταλούς, όπου εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, χωρίς διάκριση πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ανακουφίζουν καθημερινά τον πόνο των προσφύγων, τη θανατηφόρα υποθερμία, σκουπίζουν τα δάκρυά τους, δίνουν ελπίδα και κουράγιο στους συνανθρώπους μας και παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού και ανθρωπιάς στα πέρατα του κόσμου».

Το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν ΜΚΟ που βοηθάνε τους μετανάστες δεν το αμφισβήτησε κανείς. Ωστόσο δεν μπορεί και να αμφισβητεί κανείς πως οι ΜΚΟ δρουν ανεξέλεγκτα στο νησί, πολλές εξ αυτών έχουν “στήσει επιχείρηση” πάνω στο δράμα των προσφύγων και πολύ δε περισσότερο δεν το κάνουν για “την ψυχή της μάνας τους”. Αν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βλέπει όλα αυτά ή δεν θέλει να τα δει, πιθανότατα ζει σε εικονική πραγματικότητα.

Σ.Τσιν.

 

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img