Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

«Επιστρέφει» στη Μυτιλήνη η υπόθεση για τα πλαστά πτυχία

Τουλάχιστον απογοητευμένοι δηλώνουν οι πτυχιούχοι, μάρτυρες στην πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο των πλαστών πτυχίων, από την έκβαση της υπόθεσης και την αθώωση του κατηγορούμενου «ενδιάμεσου» μεταξύ του Πανεπιστημίου του Cambridge και του τοπικού φροντιστηρίου. Απογοήτευση που προκύπτει από το γεγονός ότι πρακτικά η εξέταση της υπόθεσης «εκκινεί» ξανά σε διαφορετική βάση, αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Μυτιλήνης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι είναι οι ένοχοι.

Μετά την τελευταία εκδίκαση της υπόθεσης στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο Θεσσαλονικιός κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες καθώς παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία απέδειξε πως δεν είχε εμπλοκή με την έκδοση των πλαστών πτυχίων Αγγλικών. Ως εκ τούτου η υπόθεση μεταφέρεται ξανά στη Μυτιλήνη, όπου θα προχωρήσει περαιτέρω η έρευνά της λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, τη στιγμή που αξίζει να σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του στην εκδίκαση στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως δεν προκύπτει εμπλοκή των υποψηφίων στην υπόθεση, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι γνώριζαν για την μη εγκυρότητα των πτυχίων που λάμβαναν.

«Πέσαμε από τα σύννεφα με τη συγκεκριμένη απόφαση. Νιώθουμε πως μας έχουν κοροϊδέψει και δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να βρεθεί ο ένοχος. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ με αυτή την υπόθεση», αναφέρουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» μάρτυρες της υπόθεσης, ενώ και δικηγόροι που τους εκπροσωπούν λένε χαρακτηριστικά πως οι πελάτες τους αναμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλυφθεί πριν δυο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, το τοπικό Κέντρο Υπολογιστών που συνεργάστηκε με τον Θεσσαλονικιό κατηγορούμενο, από το 2014 έδινε πτυχία αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο ταχύρρυθμου διαδικτυακού προγράμματος «Bulats» με εξαιρετικά δελεαστική τιμή. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν δυο υπάλληλοι του Δήμου κατέθεσαν τα πτυχία τους στις υπηρεσίες τους ως «επιπλέον προσόν» και μόλις λίγες ημέρες μετά κλήθηκαν σε απολογία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που κινήθηκε εναντίον τους, αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο τα πτυχία τους ήταν… πλαστά!