«Επιθέσεις» σε ξενοδόχους στο Μόλυβο

Μια μόλις μέρα πριν την άφιξη του πρώτου τσάρτερ στη Λέσβο και ουσιαστικά την έναρξη της φετινής «πληγωμένης» τουριστικής σεζόν, θλιβερά γεγονότα σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε Μόλυβο και Πέτρα αμαυρώνοντας το κλίμα στην περιοχή, εξαιτίας «φημών» που θέλουν  κάποιους ξενοδόχους της περιοχής να είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από ξενοδοχεία της περιοχής αποτελεί εδώ και χρόνια «κόκκινο πανί» και αιτία σύγκρουσης ξενοδόχων και επαγγελματιών του τουριστικού Μολύβου και της Πέτρας. Μετά από έντονες συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, που θέλουν κάποιους ξενοδόχους να έχουν δεχθεί σχετικές προτάσεις- άγνωστο από πού- και σκέφτονται να συμφωνήσουν, προκειμένου να καταφέρουν να «κρατήσουν» τις επιχειρήσεις τους, οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης διαμαρτυρία κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Η κινητοποίηση όμως αυτή κατέληξε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας σε «επιθέσεις» ομάδας ατόμων με φθορές σε ιδιοκτησίες ξενοδόχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δυο ξενοδόχοι κατέθεσαν μηνύσεις ενώ έπεται και τρίτος που δέχθηκε φραστική επίθεση με απειλές από ομάδα ατόμων.
Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα «θερμοκέφαλων» προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητο ενός ξενοδόχου, έσπασε την πόρτα ενός άλλου ξενοδόχου, ενώ συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ με κλάξον φωνάζοντας και απειλώντας έξω από την πόρτα ενός τρίτου ξενοδόχου. Τα γεγονότα παραπέμπουν σε άλλες εποχές και προσβάλλουν την φιλήσυχη κοινωνία του Μολύβου.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δυτικής Λέσβου Μαριόλα Αφροδίτη Βατή μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» καταδίκασε τις επιθέσεις που αμαύρωσαν όπως είπε την ειρηνική διαμαρτυρία που είχε προηγηθεί .
«Μαζεύτηκαν 200 άτομα που ήθελαν να εκφράσουν την ανησυχία τους και την αγωνία τους στο άκουσμα όσων συζητούνται ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στην καρδιά του καλοκαιριού . Αυτά που έγιναν όμως αργά το βράδυ τα οποία τα πληροφορήθηκα σήμερα το πρωϊ (σς. χθες) , δεν είχαν καμιά σχέση με την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών που προηγήθηκε. Το μόνο που κατάφερε αυτή η ομάδα που έκανε τις επιθέσεις σε ξενοδοχεία ήταν να αμαυρώσουν την διαμαρτυρία που έγινε νωρίτερα. Τα καταδικάζω απερίφραστα. Είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε με πολλές ανησυχίες για την επιβίωση του κλάδου του τουρισμού στο νησί μας και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ενημερωμένοι και ψύχραιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με ποια λογική;
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι από το Σεπτέμβριο θα εκκενωθούν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες και θα μεταφερθούν όλοι σε δομές, παρά τις διαδικασίες αποσυμφόρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του Ιουνίου με μαζικές αποχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών με πλοία της γραμμής, υπάρχει ανησυχία μήπως… «μείνουν» πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της περιοχής και οργανώνεται μια τέτοιου είδους διαμαρτυρία και μάλιστα μια μέρα πριν την άφιξη των πρώτων ξένων τουριστών…. Με ποια λογική; Ποιον άραγε εξυπηρετεί τελικά όλο αυτό το κλίμα ;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Βατής μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» καταδίκασε τις «επιθέσεις» σε βάρος ξενοδόχων . «Καταδικάζω τέτοια περιστατικά, γίνονται από τραμπούκους που υπάρχουν παντού. Έγινε μια συγκέντρωση ατόμων για να διαμαρτυρηθούν για τις κινήσεις που ακούγονται και συζητούνται και προκαλούν ανησυχία. Δεν συμφωνώ όμως με τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε αυτή την κοινωνία του Μολύβου. Κάποιοι δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις και καλλιεργούν αυτό το κλίμα».
Ο κ. Βατής απέδωσε στην καχυποψία που υπάρχει από τον κόσμο όσο αφορά την τήρηση των υποσχέσεων , την ανησυχία για τα όσα ακούγονται.
« Ειδικά όσο αφορά το προσφυγικό, πολλές από τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί δεν έχουν εφαρμοστεί ,αυτό κάνει τον κόσμο καχύποπτο. Έχει ομολογουμένως ξεκινήσει μια καλή προσπάθεια αποσυμφόρησης, ελπίζουμε να συνεχισθεί και έχουμε και την υπόσχεση ότι τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες θ’ αδειάσουν. Ακούγονται όμως πολλά στην περιοχή μας που ενισχύουν την ανησυχία πολύ περισσότερο τώρα που έρχονται οι πρώτοι τουρίστες»