Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Έρχεται κραχ στην αγορά ακινήτων;

Το σοβαρό ενδεχόμενο ενός μεγάλου κραχ στην αγορά των ακινήτων στη Μυτιλήνη, το οποίο μπορεί να τη γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, είναι ορατό στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κραχ το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη του μεταναστευτικού στη Λέσβο, την αλλαγή πολιτικής και την εκτίναξη της προσφοράς σπιτιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση.

Πριν την έξαρση του μεταναστευτικού, το 2015, στην πόλη της Μυτιλήνης υπήρχαν πάρα πολλά σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία παρέμεναν για χρόνια ανοίκιαστα, καθώς η κατάστασή τους δεν τα καθιστούσε θελκτικά για ντόπιους ενοικιαστές. Πρόκειται για πολλές δεκάδες σπιτιών που «ευνοήθηκαν» από την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που έτρεξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αργότερα το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, τα οποία νοικιάστηκαν και μάλιστα με ενοίκια αρκετά υψηλότερα απ’ αυτά που κάτω από οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν να αξιώσουν από τους ενοικιαστές τους. 

Όπως είναι γνωστό, μέσα στον Νοέμβριο κλείνει το πρόγραμμα ESTIA, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα ολοκληρωθεί και η μίσθωση των τελευταίων από τα διαμερίσματα που νοικιάζονται στην πόλη για τη φιλοξενία μεταναστών. Επομένως από 1η Δεκέμβρη όλα αυτά τα σπίτια, ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 100, θα διατίθενται στους ντόπιους ενοικιαστές. Θα είναι, όμως, αυτοί πρόθυμοι να τα νοικιάσουν;

 

Σε κακή κατάσταση

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο μεσίτης Κώστας Αγιασωτέλλης, η κατάσταση των σπιτιών αυτών κάθε άλλο παρά καλή είναι. «Τα περισσότερα από τα σπίτια, που νοικιάστηκαν για να φιλοξενηθούν σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες είναι σε άθλια κατάσταση, σε πολύ χειρότερη από αυτή που ήταν έτσι κι αλλιώς πριν ξεκινήσουν να νοικιάζονται» δηλώνει, σημειώνοντας τους φόβους του ότι η αγορά της ενοικίασης ακινήτων όχι απλά θα επιστρέψει στην κατάσταση του 2013 και του 2014, αλλά σε ακόμη χειρότερη. «Έχω επισημάνει τους προβληματισμούς μου σε συναδέλφους, θα πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη διαφαινόμενη κρίση», αναφέρει.

Πέρα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα σπίτια, όμως, είναι και τα «θέλω» των ιδιοκτητών τους που δεν διαμορφώνουν ένα αισιόδοξο μέλλον. Με λίγα λόγια, τα υψηλά ενοίκια τα οποία έως τώρα εισέπρατταν λόγω της αξιοποίησης των ακινήτων τους στα προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλυφθούν από «απλούς» ενοικιαστές. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση, για να φτάσουν στα επίπεδα των ενοικίων των υπόλοιπων κατοικιών, την ίδια στιγμή που απαιτείται να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

Όλα αυτά βέβαια σε μια περίοδο που τα ξενοίκιαστα σπίτια και διαμερίσματα είναι ήδη αρκετά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση. Οπότε με το να προστεθούν σε αυτά και δεκάδες ακριβά και σε κακή κατάσταση σπίτια, θα διαμορφωθεί μια γενικά κακή εικόνα στην συγκεκριμένη αγορά.