Μαρία – κατά κόσμoν Μαρίτσα – Νίκη, Ελπίδα, Σαπφώ.
Όλες τις ήξερα σαν να ήταν στο απόλυτα κοντινό μου οικογενειακό περιβάλλον.
Φυσικά η Μαρίτσα ήταν κοντά μου από τότε που ήμουν μικρή. Υπήρξε μέντοράς μου για τη ζωή και τη γαστρονομία.
Αλλά και οι αδελφές της δεν πέρασαν έτσι απ’ αυτή τη ζωή. Άφησαν αποτυπώματα και ωραίους απογόνους.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πάστα φλόρα της “θείας” Ελπίδας, την “κομψότητα” της θείας Νίκης, την ευγένεια της “θείας” Σαπφούλας. Η Μαρίτσα ωστόσο, ήταν η δεύτερή μου μάνα, έτσι απλά.
Όλες τις ζούσα στο σπίτι της θείας Μαρίτσας τα καλοκαίρια στο Γιαλό. Έκαναν το πέρασμά τους για να φέρουν ή να πάρουν καλούδια, να παίξουν μπιρίμπα, ν’ ανταλλάξουν κουβέντες. Απ’ αυτό το σπίτι του Γιαλού περνάγαμε όλοι. Ο αξέχαστος θείος Δημήτρης παρών.
Η Αντιόπη, ο Γιώργος, ο Πάνος, ο Βασίλης, η Δόξα, ο Μιχάλας, και στη συνέχεια τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Ένας ξενώνας-υπόδειγμα
Τώρα τα ονόματα των τεσσάρων αυτών αδελφών έχουν δοθεί στα δωμάτια του ξενώνα που αποτελεί την πιο σημαντική άφιξη στο νησί. Ένα υπέροχο νεοκλασικό, ανακαινίστηκε από τον Αλέξη Μιχάλα, εγγονό της “θείας” Νίκης και μετατράπηκε σ’ ένα υποδειγματικό boutique hotel με spa και χαμάμ και εξωτερική πισίνα, στο παραδοσιακό χωριό της Ερεσού.
Το σπίτι αυτό, χτίστηκε γύρω στο 1850, πιθανόν από κάποιον Τούρκο. Στη συνέχεια πέρασε στον προπάππου του Αλέξη. Οι τέσσερις αδελφές γεννήθηκαν εκεί. Στην πορεία πουλήθηκε σε άλλους μέχρι που πριν λίγα χρόνια ένα όνειρο ζωής της οικογένειας του Αλέξη, μπήκε σε τροχιά πραγματοποίησης.
Έτσι ανακτήθηκε το παλιό σπίτι των προγόνων με στόχο να γίνει ένας ξενώνας υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα με χαμάμ.
Η αισθητική του χώρου, οι stylish λεπτομέρειες της επίπλωσης, τα υφάσματα και τα διακοσμητικά, η εξαιρετική κατασκευή με παραδοσιακά υλικά, όλα είναι απολύτως ορατά και έγιναν με μοναδική αγάπη και φροντίδα.
Θεσπέσιο πρωινό
Έκπληξη η έμφαση στο πρωινό που το μενού επιμελήθηκε ο Χάρης Κατρακάζας, σεφ με καταγωγή από τον Πολιχνίτο που αντιλαμβάνεται τις γευστικές αποχρώσεις των λεσβιακών και συγκεκριμένα των ερεσιώτικων γεύσεων.
Ντόπια φρέσκα αυγά από τις κότες της γειτονιάς, ερεσιώτικα σύκα μοναδικά, φρέσκα ή ξερά, γευστικό τάραμα – μοναδική τυρόπιτα χωρίς φύλλο που έφτιαχνε η θεία Μαρίτσα και τη θυμάμαι από μικρή – μαρμελάδες, όλες σπιτικές, totally organic από προϊόντα της Ερεσού και της γύρω περιοχής μόνο. Φρεσκοψημένα κέικ με βράσμα – πετιμέζι από σύκα – Μαρμελάδα Σύκο “Ερέσσυκο”, Μαρμελάδα Βίο Αρώνια Λέσβος, Μαρμελάδα Ροδάκινο, Μέλι “Ένα” Μεσοτόπου, Πρόβειο Γιαούρτι Ερεσού, Βούτυρο Ερεσού, Κασέρι Ερεσού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Φρέσκο Ανθότυρο Μεσοτόπου. Τι να πω! Και τι να πρωτοφάει κανείς.
Spa experience
Το χαμάμ έχει αυτή τη ζεν χαλαρότητα που θες να απολαμβάνεις. Λεβάντες και αρώνιες, λεμονανθοί και αγριολούλουδα αναδύονται στον αέρα καθώς μια ομάδα από επαγγελματίες μασέρ σε βάζουν σε μια διαδικασία μύησης σ’ ένα μοναδικό χώρο που σε καθηλώνει.
Η εξωτερική πισίνα είναι για πολλές βουτιές κάτω από τον Ήλιο με θέα τους γυμνούς λόφους που στέκονται σαν γλυπτά στο τοπίο.
Η Ερεσός πια είναι 1,15 λεπτά από τη Μυτιλήνη και καθημερινά το χαμάμ και ο ξενώνας λειτουργούν για να μας προσφέρουν μοναδική εμπειρία σε ένα μοναδικό περιβάλλον.
Πώς θα μπορούσα να χάσω αυτή την φιλοξενία;
Επιτέλους στο νησί μας βρίσκω αυτό που χρόνια τώρα αναζητώ.
Φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών με συνέπεια, κοσμοπολίτική προσέγγιση, hommy ανεπιτήδευτη φιλοξενία.
Κάπως έτσι ονειρεύομαι το μέλλον της Λέσβου στο τουριστικό κομμάτι!
Don’t we deserve it?
Γιατί έτσι μας αρμόζει και μας πρέπει.
Κέικ με μαρμελάδα
Υλικά
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φακελάκι μπέικιν
1 φλιτζάνι μαρμελάδα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα, λάδι, και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Τέλος, ρίχνουμε και την μαρμελάδα, ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ταψί 33 εκατοστά βουτυρωμένο και με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 25 λεπτά.