Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρευνα χωρίς το «ερώτημα-φωτιά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και η οποία αφορούσε το μεταναστευτικό δημοσιεύτηκαν χθες, αποτυπώνοντας τη στάση των συμμετεχόντων για την κυβερνητική πολιτική. Έρευνα από την οποία ωστόσο απουσίαζε το ερώτημα… φωτιά για την άποψη των κατοίκων για την ύπαρξη δομών γενικά, και η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία GPO (την ίδια εταιρεία που έκανε αντίστοιχη δημοσκόπηση το περασμένο φθινόπωρο) στο διάστημα 13 έως 15 Ιανουαρίου, σε δείγμα 700 πολιτών για λογαριασμό του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Αίολος.

Τι δείχνει

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 73,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως σε σχέση με το παρελθόν η κατάσταση στο μεταναστευτικό σήμερα έχει βελτιωθεί, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 (75,6%). Το 78,1% θεωρεί ότι η κατάσταση στο νησί τους είναι ή μάλλον είναι ελεγχόμενη, αλλά οι συμμετέχοντες διχάζονται όσον αφορά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, με το 56,1% να τους κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά και το 44,1% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Το 55,5% δηλώνει πως θεωρεί ότι οι επιτροπές διαχείρισης του μεταναστευτικού εξυπηρετούν πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους και το 26,9% τις πραγματικές ανάγκες.

Οι συμμετέχοντες διχάζονται και για το αν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, με 51,6% να συμφωνεί ή μάλλον να συμφωνεί και 46% να διαφωνεί ή μάλλον να διαφωνεί με αυτό. Στο… βασικό δίλημμα που ετέθη στους συμμετέχοντες το 62,2% δηλώνει πως για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προτιμά τις κλειστές ελεγχόμενες δομές που προτείνει η Κυβέρνηση και το 13,3% τις ανοιχτές δομές, ενώ ένα ποσοστό 24,5% δήλωσε πως δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Τι… δεν δείχνει

Αυτό που δεν αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, όπως είχαμε σχολιάσει ξανά τις προηγούμενες ημέρες όταν μαθεύτηκε η διεξαγωγή της έρευνας, είναι η άποψη των κατοίκων των νησιών για τη δημιουργία αυτού του τύπου νέων δομών, που σχεδιάζονται για τη Λέσβο και τη Χίο. Όταν σημειώνουμε όμως τον «τύπο» δομής δεν αναφερόμαστε στο αν αυτή θα είναι κλειστή ή ανοικτή ή ελεγχόμενη, αλλά στο μέγεθός της. Το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών προτιμούν την κλειστή από μια ανοιχτή δομή είναι σαφές και έχει αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Η πλειοψηφία όμως φαίνεται πως είναι και ενάντια στις υπερδομές των 5.000 και πλέον διαμενόντων σε εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων και αυτό που συζητά είναι η ύπαρξη μιας μικρής δομής που εξυπηρετεί τη βραχυπρόθεσμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών, που θα φτάσουν στα νησιά για την καταγραφή τους πριν μεταβούν στην ενδοχώρα. 

Για έναν παράδοξο λόγο το ερώτημα υπέρ ή κατά μιας υπερδομής στη Λέσβο δεν τέθηκε ούτε τώρα, όπως δεν είχε τεθεί ούτε τον Οκτώβριο στην έρευνα που έτρεξε η ίδια εταιρεία, αλλά για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, όταν η σχετική με τις δομές ερώτηση ήταν κάπως διαφοροποιημένη. Τότε, θυμίζουμε, οι συμμετέχοντες απάντησαν στο αν δεδομένης της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας προτιμούν να παραμείνει η υπάρχουσα δομή στο νησί ή να αντικατασταθεί με νέα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img