«Ερωτικά Αλληλούια» της Πέρθας Καλέμη

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής της συντοπίτισσάς μας, Πέρθας Καλέμη, με τίτλο «Ερωτικά Αλληλούια, Λυρικές Μπαλάντες της καρδιάς και του πάθους», παραθέτουμε ένα κριτικό σημείωμα του πρώην εκδότη της εφημερίδας Δημοκράτης Μυτιλήνης,  Δημήτρη Κίνδερλη, ο οποίος τιμά σήμερα τα Νέα της Λέσβου με τη δημοσίευση των ακόλουθων σκέψεων. Οφείλουμε, δε, να τονίσουμε ότι το σημερινό άρθρο του κ. Κίνδερλη, είναι ένα από τα ελάχιστα που έχει δώσει εδώ και χρόνια στον έντυπο Τύπο, μετά την διακοπή της έκδοσης του Δημοκράτη Μυτιλήνης. Όπως του είπαμε και τηλεφωνικά, ελπίζουμε αυτό να έχει και συνέχεια:

«Συμπαντική τέχνη η ποίηση, χωρίς αφετηρίες και τέρματα. Η ποιήτρια Πέρθα Καλέμη – και το εννοώ – σε τούτη τη δεύτερη ποιητική έκδοσή της – ως πρώτη ορίζω «Τα ασάλευτα όνειρα» – βυθίζεται σε αυτή καθ’ εαυτή τη ζωή αφού «θυσιάζει» την ψυχή της στον γαλαξία του έρωτα.

Δεν αναλύει, δεν περιγράφει, δεν ανατέμνει, δεν μένει – ως υποκείμενο – έξω από τον κύκλο. Ζει, αισθάνεται, μετουσιώνεται, πλανιέται αντάμα με τον έρωτα. Δεν τον ορίζει, κάνει κάτι πολύ καλλίτερο: Ζει ερωτικά! Το να πούμε: «Υμνεί τον έρωτα», δεν είναι αρκετό, είναι τόσο λίγο! Σμιλεύει την απέραντη ομορφιά του, δέχεται, χωρίς επιφύλαξη, την αφεντοσύνη του, την ύπαρξή του ως «εκ των ων ουκ άνευ». Η ποιήτρια, περιπλανήθηκε στο σύμπαν και μάζεψε το πιο φωτοβόλο συναίσθημα, το πιο ισχυρό  τόξο, το πιο αιχμηρό βέλος και με αυτά εποίησε!

Επειδή, αναμφίβολα, αν βάλουμε τον δοξασμένο, δικαιωμένο έρωτα στο ένα τάσι της ζυγαριάς θα είναι πολύ μεγάλο το βάρος, η κ. Καλέμη έβαλε στο άλλο τάσι όλα τα ανθισμένα στον ήλιο συναισθήματα  και τις δονήσεις κάθε ερωτευμένης ψυχής, για να ισοζυγίσει τον έρωτα!

Χειροκροτούμε! Στο σημείο όμως αυτό, «δικαιοσύνης ένεκα», πρέπει να πω ότι η συλλογή τούτη βλέπει μόνο τη μία, την φωτεινή όψη… του φεγγαριού! Το  λέγω γιατί και ο έρωτας έχει την σκοτεινή του όψη. Μη δεν είναι – ενίοτε – ο άτυχος έρωτας, πόνος; Δεν είναι δάκρυ; Σπαραγμός; Έρωτας ανάξιος για ύμνους και παινέματα;

Τούτο το γράφω, όχι ως παρατήρηση της παρούσης συλλογής, αλλά για να κινήσω την ποιήτρια να ποιήσει το δεύτερο κεφάλαιο: «Η σκοτεινή όψη του έρωτα» αφού η ζωή έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την πλευρά».

 

Λίγα λόγια για την ποιήτρια

Η Πέρθα Καλέμη γεννήθηκε στην Άντισσα της Λέσβου και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτη του Εμπορικού Κολεγίου Αθηνών και των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του ειδικού κύκλου σπουδών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» του Ε.Ο.Τ. Εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τη Δημόσια Περιουσία Λέσβου, Λήμνου, και Αγίου Ευστρατίου. Ποιήματα, άρθρα, δοκίμια και βιβλιοκριτικές της έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Αταξίδευτα όνειρα», που τιμήθηκε με το Β’ βραβείο «Βραβεία Κέφαλος 2017-8». Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία, ενώ ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί. Η ποίησή της είναι λυρική και γραμμένη κατά κανόνα στην παραδοσιακή φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου. Είναι χαρακτηριστικός ο πολύχρωμος λόγος της, η αρμονία και η μουσικότητα των στίχων της, αλλά και οι γλαφυρές εικόνες που δημιουργεί. Τα αγαπημένα της θέματα είναι ο έρωτας, η αγάπη, το όνειρο, η νοσταλγία, η μαγεία της φύσης.