Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

“Έσωσε την παρτίδα” με το μικροσκόπιο ο Μουτζούρης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Όπως ακριβώς το έγραψαν χθες τα Νέα της Λέσβου κάνοντας λόγο για μία αχτίδα φωτός για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο και την επικείμενη συνάντηση του Περιφερειάρχη με την διοίκηση και τους γιατρούς του νοσοκομείου, έτσι και έγινε. Ο Διοικητής του Βοστάνειου, Γιώργος Καμπούρης, και οι δύο νευροχειρουργοί κύριοι Σουρτζής και Κονσολάκης συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Απόστολο Αλατζά, τον οποίο διαβεβαίωσαν για τη χρήση του ιατρικού μηχανήματος στο νοσοκομείο με ή χωρίς τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη. 

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, καθώς όμως ο ίδιος παρέμενε χθες στην Αθήνα, την αντιπροσωπεία του νοσοκομείου δέχθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Αλατζάς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις με την προμηθεύτρια εταιρεία, με σκοπό να συμπιέσει – πράγμα που έγινε – το κόστος του μικροσκοπίου προς τα κάτω.

Οι δύο γιατροί και ο διοικητής του νοσοκομείου διαβεβαίωσαν το Γραμματέα για τα αυτονόητα και λίγη ώρα αργότερα, μετά το τέλος της συνάντησης, με επίσημη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια έκανε γνωστό ότι ο κ. Μουτζούρης πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία Minopta, ώστε σύντομα το νοσοκομείο να παραλάβει το ολοκαίνουργιο ιατρικό μηχάνημα, με τη χρήση του οποίου θα γυρίσει μία μεγάλη σελίδα το Βοστάνειο σε ό,τι αφορά τα χειρουργεία εγκεφάλου.

Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο του κορυφαίου γερμανικού οίκου φακών και μικροσκοπίων Leica είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένο, διευκολύνοντας τόσο τον χειρουργό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής αγγειογραφίας. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες αποκλεισμού ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς του αρρώστου στον αγγειογράφο. Επίσης ενσωματώνει τεχνολογία διεγχειρητικής βαφής των όγκων με ειδική ουσία έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο παθολογικός ιστός από την εγκεφαλική ουσία, καθιστώντας πιο επιθετική-αποτελεσματική την αφαίρεση των όγκων. 

Τέλος, διαθέτει άριστο λογισμικό επεξεργασίας και προβολής στον χειρουργό διά ζώσης σε ειδική οθόνη δεδομένων που ανακτώνται από προεγχειρητικές και διεγχειρητικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες κ.ά.. Ένα τέτοιο μικροσκόπιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων και αγγειακών βλαβών τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καλέσαμε τον διοικητή και το ιατρικό προσωπικό του νευροχειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου, προκειμένου να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις ότι το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο το οποίο με δική μου εισήγηση αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο να προμηθευτεί η Περιφέρεια για το νοσοκομείο, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα. Εφόσον λάβαμε τις διαβεβαιώσεις αυτές, προχωράμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην υπογραφή της σύμβασης για την αγορά του. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αρκεί αυτές να ταυτίζονται με το κοινωνικό συμφέρον».

Με την ενέργειά του αυτή ο κ. Μουτζούρης αναμένεται να βγει πολλαπλά κερδισμένος καθώς έρχεται να συνδέσει το όνομά του με ένα σημαντικό βήμα που θα κάνει προς τα εμπρός το Βοστάνειο και αυτό σε μία εποχή που τα περιστατικά καλοηθών και κακοηθών όγκων εγκεφάλου και άλλα προβλήματα αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο, σε σχέση με το παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μουτζούρης δείχνει στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου ότι ενισχύει σημαντικά τον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, που είναι σήμερα σε πρώτο πλάνο για την απομακρυσμένη περιοχή μας. Αν μάλιστα βοηθήσει  ο ίδιος διά των υπηρεσιών της Περιφέρειας και για την ανακαίνιση της Ψυχιατρικής Κλινικής, τότε θα κάνει αυτή τη σύνδεση του ονόματός του με το Βοστάνειο διπλή, όπως και η προκάτοχός του, Χριστιάνα Καλογήρου, κατάφερε να συνδεθεί και με τα κτιριακά και με την προμήθεια του εξοπλισμού του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

Με το νέο μικροσκόπιο το νοσοκομείο Μυτιλήνης θα αποκτήσει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα πιο λεπτά και πρωτοποριακά χειρουργεία εγκεφάλου τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου, όσο και για τους κατοίκους των άλλων νησιών της περιφέρειάς μας και όχι μόνο, καθώς για να χειρουργηθούν από τους νευροχειρουργούς του Βοστάνειου ταξιδεύουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στη Μυτιλήνη. Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο θωρακίζει καλύτερα το νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής μας και μαζί με αυτό και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που μπορούν πλέον πλησιέστερα στη Λέσβο να καλύπτονται για τέτοιες ανάγκες, ακόμα και για έκτακτο περιστατικό, δεδομένου πως ειδικά τώρα με τις συνθήκες του κορονοϊού με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων, το νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει τη δυνατότητα να δεχτεί επείγουσες καταστάσεις από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν και η Περιφερειακή Αρχή είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αγορά του μικροσκοπίου αν δεν επέστρεφε ο κ. Μπαϊραμίδης που βρίσκεται σε αναστολή καθώς δεν έχει εμβολιαστεί, κρίσιμος ήταν ο ρόλος της Περιφερειακής Συμβούλου της Αντιπολίτευσης, Καλλιόπης Πρωτογεράκη – Γόμου, που προσπάθησε η ίδια ανεπίσημα να μεταπείσει τον Περιφερειάρχη επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά. Και όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Μουτζούρης επέμενε στη θέση του, τον κατήγγειλε δημόσια με ανακοίνωσή της προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο του Άρη Χατζηκομνηνού από την παράταξη της συμπολίτευσης όσο και του Γιάννη Σπιλάνη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν εξηγήσεις για τις παλινωδίες από τη στιγμή που το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει επικυρώσει σχετική απόφαση. Μεγάλη υπέρβαση έκανε και ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, καθώς με ψυχραιμία και πνεύμα συνεργασίας αντιμετώπισε τα ζητήματα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ «σύρθηκε» χθες να συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας (ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο τελευταίος του ασκούσε κριτική πριν από λίγες ημέρες!) αντί του Περιφερειάρχη για να διαβεβαιώσει για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η χρήση ενός σημαντικού εργαλείου δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει μόνο για ένα γιατρό!

Το γεγονός πάντως ότι ο Περιφερειάρχης δεν επέμεινε μέχρι τελευταίας στιγμής να κάνει «του κεφαλιού του», αλλά έδειξε για άλλη μία φορά ότι έχει ευήκοα ώτα, αυτό βγάζει προς τα έξω την εικόνα που πρέπει για τον ίδιο και τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση και σε πολιτικό επίπεδο, σε μία περίοδο που φαίνεται να διεκδικεί το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img