Εσύ… τρως από πιάτα καμωμένα με φλούδες πορτοκαλιών;

Spread the love


Το 1ο βραβείο απέσπασε στην κατηγορία των Λυκείων η μαθητική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, η οποία συνεργάστηκε με το 2ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, στον Μαραθώνιο Καινοτομίας Culture 4 Aegean Bootcamp Hackathon, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πριν λίγες μέρες, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. 

Το project που κέρδισε τις εντυπώσεις εντάσσεται στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας», καθώς και της «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης, μιας και αφορά τις φλούδες από εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) οι οποίες δεν μπορούν να κομποστοποιηθούν από τα μηχανήματα του Δήμου, και στη συνέχεια την αξιοποίησή τους μέσα από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων

Ο στόχος του συγκεκριμένου project, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, με τίτλο «BioVitems», έχει να κάνει γενικότερα με την αξιοποίηση των οικιακών απορριμμάτων (κυρίως από τις φλούδες εσπεριδοειδών, όπως σημειώθηκε), καθώς και ζωικών απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ακόμη, στοχεύει στην προσφορά φυσικών λειτουργικών αντικειμένων και καινοτόμους συνδυασμούς αυτών, σε όσους πιστεύουν ότι η φύση μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής τους, μέσω της αξιοποίησής τους.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω project του 1ου ΕΠΑΛ έχει διακριθεί. Ήδη από πέρσι που ξεκίνησαν το εγχείρημα, τότε στην Α’ Λυκείου, τα παιδιά, με την συντονίστρια καθηγήτρια Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Παρασκευή Μπάτσιου, κατέλαβαν υψηλές θέσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπως το 1ο βραβείο στη διοργάνωση Bravo Schools, ενώ ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα στο διαγωνισμό Green Ideas (στον οποίο μάλιστα συμμετείχαν και επιχειρήσεις), όπως επίσης ήταν μέσα στην 1η δεκάδα ανάμεσα σε 120 συμμετοχές στην διοργάνωση Junior Achievement Greece. 

Αξίζει, δε να σημειωθεί, ότι στον διαγωνισμό JA τα παιδιά είχαν ως μέντορά τους τον πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννη Σωτηρίου, ο οποίος τους συμβούλευσε σχετικά με το πώς μπορούν να στήσουν μια εικονική εταιρεία, η οποία στο μέλλον να είναι υλοποιήσιμη και λειτουργική. 

Επικοινωνήσαμε με την κ. Μπάτσιου, η οποία μας μίλησε για τη φιλοσοφία του project, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια των μαθητών της Β’ – πλέον – Λυκείου: «Τα παιδιά αγαπάνε πολύ αυτό το project. Σκεφτείτε δηλαδή ότι παρά το διάβασμά τους βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν. Συλλέγουν οικιακά απορρίμματα, φτιάχνουν με αυτά αντικείμενα, όπως πιάτα, κούπες, ποτήρια και τασάκια, με αποκλειστικά φυσικές διαδικασίες, ενώ βοηθούν παράλληλα τους μικρότερους μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου να «μυηθούν» στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας, εμφυσώντας τους την αγάπη για το περιβάλλον». 

Όσον αφορά ποια επόμενα σχέδια βρίσκονται «στα σκαριά» της δραστήριας ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ μας είπε: «Παράλληλα με την συλλογή φλούδων από εσπεριδοειδή, κρίναμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με ευφάνταστο τρόπο ακόμη και… τα απορρίμματα από μαλλί αιγοπροβάτων που εντοπίσαμε στις όχθες του Τσικνιά. Σκοπεύουμε λοιπόν, αξιοποιώντας τόσο οικιακά όσο και τα ζωικά απορρίμματα, να δημιουργήσουμε σύντομα ένα βιοαποικοδομήσιμο ύφασμα, το οποίο ως εξ ολοκλήρου φυσικό προϊόν θα μπορεί να ανακυκλωθεί. Ο τίτλος του project αυτού είναι «V-haute coutoure» ευελπιστώντας ότι όντως το ύφασμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενδυμάτων στην βιομηχανία της μόδας». 

Στο τόσο ενδιαφέρον project των μαθητών του ΕΠΑΛ, μαζί με την κ. Μπάτσιου, συμμετέχει και ο  πολιτικός μηχανικός-καθηγητής του ΕΠΑΛ Λάμπρος-Παναγιώτης Βενετής, με τη στήριξη του διευθυντή του σχολείου, Ελευθέριου Κότερου, αλλά και της διευθύντριας του 2ου Νηπιαγωγείου, Μαρίας Δεσποτέλλη

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σε αυτή τη δράση ανακύκλωσης των μαθητών, αρκεί να συλλέξουν φλούδες από εσπεριδοειδή, είτε από χυμοποίηση, είτε από ξεφλούδισμα, και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με το 1ο ΕΠΑΛ στο τηλ. 22510 25982 για τη συλλογή τους. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση