Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθελοντική καθαριότητα εν μέσω Covid!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Και καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού τους, που δεν ξεπερνά τα 350 ευρώ τον μήνα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σχολικές καθαρίστριες στη Μυτιλήνη, καθώς, όπως καταγγέλλουν, το καθεστώς ημιαπασχόλησης, με το οποίο εργάζονται φέτος, τους προσφέρει μισθό πείνας, την ίδια στιγμή, που εθελοντικά δουλεύουν υπερωρίες για να προλάβουν να καθαρίσουν επαρκώς τα σχολεία. Κι όλα αυτά ενώ ήδη παρατηρούνται και οι πρώτες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους, οι οποίες προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στις περισσότερες από αυτές, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

«Έχουν την απαίτηση μέσα σε τρεις ώρες, ένα άτομο να έχει καθαρίσει έως και 18 αίθουσες, τις τουαλέτες και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο!», αναφέρουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου», προσθέτοντας μάλιστα πως είναι εκείνες που προχωρούν σε ενέργειες απολύμανσης ενός σχολικού τμήματος στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού, αντί να υπάρχει για τον σκοπό αυτό συνεργασία με κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο, με κατάλληλο εξοπλισμό και στολές. «Αυτό βέβαια το κάναμε και πέρυσι, τότε όμως ήμασταν με πλήρη απασχόληση και υπήρχε επαρκής χρόνος για να κάνουμε κάτι τέτοιο», υποστηρίζουν και συμπληρώνουν: «Δεν επαρκεί ο χρόνος. Με δική μας πρωτοβουλία, αφιλοκερδώς κάποιες φορές δουλεύουμε και περισσότερες ώρες, τέσσερις ή και παραπάνω, για να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, όπως πρέπει».

Το καθεστώς ημιαπασχόλησης, όμως, για τις σχολικές καθαρίστριες, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί στην αποτελεσματικότητα της εργασίας τους, έχει και οικονομικές προεκτάσεις. «Λαμβάνουμε μόλις 350 ευρώ καθαρά. Δεν ζει οικογένεια με αυτά τα χρήματα. Δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα», σημειώνουν και υποστηρίζουν μάλιστα πως έχει ήδη καθυστερήσει η καταβολή έστω και αυτού του μικρού μισθού, αφού έχοντας υπογράψει από την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχουν λάβει ακόμη τον μισθό του προηγούμενου μήνα, όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί αυτές τις μέρες. «Μας λένε πως δεν υπάρχουν ακόμη τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη Δυτική Λέσβο, όμως, γιατί οι πληρωμές έγιναν κανονικά;», αναφέρουν. «Υπάρχουν καθαρίστριες με παιδιά φοιτητές που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Άλλες που χρωστάνε λογαριασμούς, άλλες που δεν έχουν να φάνε…», καταγγέλλουν.

Δριμύ κατηγορώ

Δριμύ είναι το «κατηγορώ» των σχολικών καθαριστριών απέναντι στον Δήμο Μυτιλήνης. «Νιώθουμε πως μας κοροϊδεύουν, πως δεν μας μετράνε για ανθρώπους, ενώ το μόνο που ζητάμε είναι απαντήσεις για τα ερωτήματά μας», λένε στα «ΝΕΑ της Λέσβου», υποστηρίζοντας πως έχουν επανειλημμένως επιδιώξει να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αλλά εκείνος τις αποφεύγει. Παράλληλα σημειώνουν πως είχε συζητηθεί στην αρχή της χρονιάς μήπως οι τρεις ώρες γίνουν πέντε, αλλά πλέον αυτό δεν τίθεται καν σε συζήτηση.

Οι σχολικές καθαρίστριες ουσιαστικά ζητούν την αύξηση των ωρών εργασίας, για να μπορούν να καθαρίζουν αποτελεσματικά τα σχολεία και αν όχι την αύξηση του μισθού, να καταβάλλεται έστω έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις. «Δεν ζητάμε δανεικά, ούτε να μας δώσουν κλεμμένα λεφτά. Τα δεδουλευμένα μας ζητάμε, έναν καλύτερο μισθό για να μπορούμε να επιβιώσουμε και τις συνθήκες για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» υποστηρίζουν, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως δεν μετανιώνουν για τη δουλειά, που οι ίδιες έχουν επιλέξει να κάνουν: «Το κάνουμε με χαρά, είμαστε δίπλα στα παιδιά, τα φροντίζουμε σαν να είναι δικά μας και θέλουμε να κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μας, αλλά χωρίς να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας».

Φαινόταν το πρόβλημα

Η αντίδραση των σχολικών καθαριστριών για το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς πριν από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς κιόλας είχαν υπάρξει φωνές που εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η τρίωρη απασχόλησή τους. 

Από τις πρώτες μέρες της φετινής χρονιάς υπήρξαν γονείς που αμφέβαλλαν πως τα σχολεία θα καθαρίζονταν σωστά και επαρκώς, όχι φυσικά λόγω «ανικανότητας» των καθαριστριών, αλλά λόγω των πρακτικών περιορισμών που θέτει το πλαίσιο εργασίας τους. «Φοβόμαστε πως οι τουαλέτες και οι τάξεις δεν θα καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά είναι αυξημένες οι ανάγκες. Κανονικά θα έπρεπε να γίνονται συνεχείς καθαρισμοί και οι καθαρίστριες να αυξάνονται, όχι να μειώνονται», μας είχε αναφέρει μητέρα μαθητή, και μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Μυτιλήνης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παναγιώτης Κατσαβέλης, είχε διευκρινίσει πως την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση δεν την είχε ο Δήμος, καθώς έχει προκύψει από τις ώρες εργασίας και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, την πρόσληψη των οποίων έχει εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο. «Η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και όπου υπάρχει πρόβλημα θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα να επεκτείνουμε το ωράριο στις τέσσερις ή πέντε ώρες», είχε σημειώσει πριν ένα μήνα ο κ. Κατσαβέλης, κάτι που σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι σχολικές καθαρίστριες φαίνεται πως δεν έχει συμβεί.

Παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει και η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη», που είχε καλέσει τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την κάλυψη της καθαριότητας των σχολείων. Επιπλέον, καλούσε τον Δήμο άμεσα να διαθέσει από ίδιους πόρους την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης.

spot_img

More articles