Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ετοιμάζονται για κινητοποίηση τον Φεβρουάριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Περιοδείες ξεκίνησε χθες από την Αγιάσο και θα συνεχίσει στα χωριά του Ευεργέτουλα, της Γέρας, του Πλωμαρίου, σε Καλλονή, Ανεμότια, Αγία Παρασκευή, Κάπη, Μανταμάδο, Νέες Κυδωνίες, Μιστεγνά, Θερμή, Πάμφιλα, Μόρια, Λουτρά, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η διοίκηση της οποίας θα συναντηθεί διαδοχικά με όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού μας για να συναποφασίσουν κινητοποίηση – συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κάνει λόγο για αγωνία των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας για το μέλλον τους στην παραγωγική δραστηριότητα, αφού βλέπουν το κόστος παραγωγής να βρίσκεται πολύ ψηλά, το κόστος διαβίωσης να εκτινάσσεται, οι επιδοτήσεις να πετσοκόβονται κάθε χρόνο έως και 30%, η τιμή στο γάλα να βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, η ακαρπία στον ελαιώνα και η αναποτελεσματική δακοπροστασία του να οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς στον αφανισμό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση.

Το πλαίσιο των αιτημάτων είναι:

«-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

-Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

-Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. 

Η δακοκτονία να γίνεται από την Περιφέρεια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς εργολάβους και εργολαβικό κέρδος.

-Να λειτουργήσει στη Λέσβο δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν». 

spot_img

More articles

spot_img