Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ετοιμάζονται τέλος Ιουλίου για το ράντισμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Για το τέλος Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, προσδιορίζεται η δεύτερη διαβροχή κατά του δάκου της ελιάς φέτος το καλοκαίρι από την Περιφέρεια, με την εικόνα του επιβλαβούς εντόμου να έχει δύο πλευρές, καθώς σε χαμηλές υψομετρικά περιοχές, όπως είναι η Μόρια και τα παραλιακά τμήματα στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης και τη Θερμή καταγράφονται μικροί πληθυσμοί δάκου σε αντίθεση με τις ορεινές περιοχές, όπου ο δάκος καταγράφεται περισσότερο αυξημένος.  

Αυτές ωστόσο είναι εκτιμήσεις τομεαρχων της δακοκτονίας που δεν αφορούν το σύνολο του νησιού μας, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η συλλογή και καταγραφή των παγίδων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία για να καταγράφονται οι πληθυσμοί του δάκου. Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης «η εικόνα του δάκου θα αποτυπωθεί πλήρως όταν συγκεντρώσουμε τα στοιχεία από όλες τις παγίδες, οπότε και θα καθορίσουμε βάσει αυτών των αποτελεσμάτων τις επόμενες κινήσεις μας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να έχουμε κάποια έξαρση σε συγκεκριμένες περιοχές και αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη, καθώς συνήθως σε παραγωγικές χρονιές βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με αύξηση των πληθυσμών. Σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας είναι έτοιμη να επέμβει μετά τις εισηγήσεις των τομεαρχών μας».

Από τη δική του πλευρά το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Βασίλης Κοκκινοφόρος, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι στα χαμηλώματα δεν υπάρχει από το βόρειο τμήμα της Λέσβου αυτή τη στιγμή έντονο πρόβλημα με το δάκο, καθώς όπως μας ανέφερε «σε πάνω από 30 παγίδες που έχω τοποθετήσει εγώ σε δικά μου χωράφια έχω μετρήσει συνολικά 250 δάκους, αριθμός πολύ μικρός, ενώ σε άλλες περιοχές σε 10 παγίδες περίπου 90 δάκους».

Ο κ. Κοκκινοφόρος επισημαίνει ότι η δεύτερη διαβροχή θα πρέπει να γίνει προς το τέλος Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να πάμε αργότερα από το τέλος Ιουλίου για να “πιάσουμε” καλά τον δάκο φέτος. Χρειάζεται προσοχή σε κάθε κίνηση και όχι καθυστερήσεις γιατί έχουμε μία παραγωγική χρονιά και πρέπει να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου για τους αγρότες, αλλά και γενικότερα την τοπική οικονομία», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ελαιοτριβέων.

 

Ο Πανάγος Κουφέλος

 Από την πλευρά του ο  αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, υπογράμμισε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ότι «τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης όσο και εγώ συνομιλούμε καθημερινά με τους αγρότες και τα υπηρεσιακά μας στελέχη, τα οποία είναι και αυτά που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε θέσει το πλαίσιο και τις βάσεις για την αναμόρφωση της δακοκτονίας ξεκινώντας φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και είμαστε έτοιμοι και για τις επόμενες διαβροχές, όποτε το κρίνουν οι γεωπόνοι μας, που είναι και οι αρμόδιοι να το υποδείξουν».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img