Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Έτοιμοι για τη «μάχη της Βάστριας»

  • Την Πέμπτη ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, για το κατασκευαστικό έργο της νέας δομής την ώρα που οι μόνιμου τύπου εγκαταστάσεις στο Μαυροβούνι «μαρτυρούν» το τι μέλλει γενέσθαι

Οι σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που αυτή συνεπάγεται, δεν θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστη την πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αυτής η δημιουργία των νέων ΚΥΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου κυρίως στη Λέσβο, όπως αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ της Παρασκευής, υπάρχει το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης της κρίσης. Πολιτική για την οποία ο Νότης Μηταράκης μετά το Δήμο Μυτιλήνης χτυπά την πόρτα της Περιφέρειας. Δεν έχει μαζί του όμως και ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτό εκφράζεται μεταξύ άλλων και από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, που δηλώνει ξεκάθαρα αντίθετη με τους σχεδιασμούς και έτοιμη να σταθεί απέναντι στην υλοποίησή τους. Πόσο μάλλον, όταν όπως καταγγέλλει αυτοί αφορούν επί της ουσίας τη δημιουργία όχι απλά μιας νέας, αλλά στην πραγματικότητα δεύτερης δομής.

Ο χρονικός ορίζοντας της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ στην περιοχή της Βάστριας στη Λέσβο είναι λίγο-πολύ δεδομένος και έχει σκιαγραφηθεί και από δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού και άλλων αξιωματούχων. Την ερχόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, για το κατασκευαστικό έργο της νέας δομής και ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2022 δείχνει πως ενδεχομένως και στις αρχές του Οκτωβρίου, αν όχι και λίγο νωρίτερα, θα ξεκινήσει η κατασκευή. Η δε πίεση, που ασκείται από τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, δεν δίνει ουσιαστικά στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου άλλα περιθώρια καθυστέρησης. «Οι ενδεχόμενες νέες ροές δεν θα μας βρουν απροετοίμαστους: Οι σύγχρονες ελεγχόμενες δομές που ετοιμάζονται στα νησιά ανταποκρίνονται στις καινούργιες ανάγκες, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού», ανέφερε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, δήλωση ενδεικτική της προσέγγισης που ακολουθείται.

Και αν στην εκλογική του περιφέρεια, στη Χίο, ο Νότης Μηταράκης επικοινωνεί την πολιτική του με μπουλντόζες στη ΒΙΑΛ, δεν είναι αντίστοιχη η εικόνα στη Λέσβο των οκταπλάσιων προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με το γειτονικό νησί. 

 

Δεύτερη δομή

«Οι εργασίες και παρεμβάσεις στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου είναι μόνιμου τύπου, οπότε και η “προσωρινή” δομή εκεί θα μείνει και στο τέλος θα υπάρξει και το 2ο ΚΥΤ στη Βάστρια», επισημαίνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Νίκος Καρασάββας. Από την πλευρά τους επισημαίνουν την αγωνία του κόσμου για τα όσα έρχονται και αναφέρουν ότι γνωρίζουν πως γίνονται διεργασίες, πως παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν πως προφανώς δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσει η δημιουργία νέας δομής.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητά τη συστράτευση  του Δήμου και της Περιφέρειας όπως και κάθε άλλου φορέα  απέναντι στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Νότη Μηταράκη, όταν αυτός αφορά χωρητικότητες που υπερβαίνουν ακόμη και τα 3.000 άτομα.