Φ. Γεννηματά: «Mε αυταρχισμό και επιτάξεις η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Από τη συνάντηση που είχαν χθες με τη Φώφη Γεννηματά ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και η Βάσω Χοχλάκα

Με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, και την δημοτική σύμβουλο και πολιτεύτρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Βάσω Χοχλάκα συναντήθηκε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά τη συγκέντρωση των νησιωτών στο Υπουργείο Εσωτερικών, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά

Σε δήλωσή της η κα. Γεννηματά μετά τη συνάντηση τόνισε τα εξής: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την προθυμία τους απέναντι στους Ευρωπαίους, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία. Το κυβερνητικό αλαλούμ οξύνει την κρίση. Με τον αυταρχισμό και τις επιτάξεις η Κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι επιλογές της δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι νησιώτες έχουν εξαντληθεί. Είναι ώρα για ριζικές λύσεις.

  • Με άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Με ουσιαστικό ρόλο της Frontex στην φύλαξη των συνόρων.
  • Με πλήρη κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου και κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Με αλλαγή της κοινής δήλωσης ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν να εκβιάζει εμάς και την Ευρώπη».

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, επιδιώκοντας να επικοινωνήσει σε όλα τα επίπεδα το αδιέξοδο της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκείται στη Λέσβο, αποδέχτηκε με χαρά την τιμητική πρόσκληση της Προέδρου του ΚΙ.ΝΑΛ. για να συζητήσουν από κοντά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει και νέα κλειστά κέντρα.

Παρόντες στη συνάντηση οι στενοί συνεργάτες της Προέδρου και στελέχη του ΚΙ.ΝΑ.Λ κ.κ. Πρωτόπαππας, Όθωνας, Χρηστίδης, Χρονόπουλος καθώς και ο βουλευτής Γιώργος Καμίνης.

Η κα Γεννηματά εξέφρασε τη στήριξή της στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου υποστηρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων του ως προς το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Καμίνης και ως πρώην Δήμαρχος τόνισε πως είναι μονόδρομος η αποσυμφόρηση, προτείνοντας να αναλάβει η ΚΕΔΕ σχετικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους Δημάρχους της ηπειρωτικής χώρας.

Με την ιδιότητα του μέλους του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ., η κ. Χοχλάκα ενημέρωσε την Πρόεδρο του Κινήματος για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τα νησιά του Βορείου  Αιγαίου, με πρώτο και κύριο βέβαια το προσφυγικό – μεταναστευτικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των επιτάξεων από την Κυβέρνηση: «Προσπαθήσαμε με ψυχραιμία και σαφήνεια να εξηγήσουμε στην Πρόεδρο, αλλά και στους συνεργάτες της, την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο νησί της Λέσβου, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο. Μεταφέραμε και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας σχετικά με τις κυβερνητικές παλινωδίες σε αυτό το πρώτο 7μηνο διακυβέρνησης της χώρας, που είχαν ως αποκορύφωμα την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιοχών στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κλειστά ή ελεγχόμενα – όπως τα λένε πλέον – κέντρα». 

Η κα Χοχλάκα μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου, καθώς μετά την επιβολή του μέτρου της επίταξης βλέπουν ότι η νέα δομή θα προστεθεί δίπλα στο αίσχος του ΚΥΤ Μόριας. «Είναι ολοφάνερο πως το κυβερνητικό σχέδιο πάσχει. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αφενός για να απεγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι από τα νησιά, αφετέρου για να μπορέσουν και οι νησιώτες να ζήσουν με φυσιολογικό τρόπο την καθημερινότητά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.