Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Φεύγω γεμάτος και υπερήφανος για το έργο μου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


 • 170 έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του παρουσίασε χθες ο απερχόμενος Δήμαρχος, λίγες μέρες πριν παραδώσει την σκυτάλη στον Π. Χριστόφα
 • «Εμπιστεύτηκα τυφλά τους συνεργάτες μου και κάποιοι από αυτούς “καβάλησαν το καλάμι” και άκουσαν φωνές πολιτικών με ανασφάλειες, δημιουργώντας μια ομάδα “με ξύλινα πόδια” στην οποία η κοινωνία “γύρισε την πλάτη”» 

Υπερήφανος για το έργο που αφήνει πίσω του στο τέλος της τετραετίας δήλωσε χθες ο Στρατής Κύτελης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τον απολογισμό της θητείας του που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Μυτιλήνης μίλησε για 170 έργα – παρεμβάσεις που έγιναν ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι αυτή η Δημοτική Αρχή ήταν η μόνη που άντλησε τόσο μεγάλα κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους τα οποία αξιοποιήθηκαν ισομερώς τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στα χωριά του Δήμου. Ωστόσο, ο κ. Κύτελης δεν έκρυψε την πικρία του για τους Αντιδημάρχους που εμπιστεύτηκε και τον εγκατέλειψαν το περασμένο καλοκαίρι, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Πανάγου Κουφέλου και κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι «εξέλαβαν την καλοσύνη μου ως αδυναμία, αλλά έπαθα και έμαθα για το μέλλον».

 

24 εκατ. στο Ταμείο

Στην αρχή της συνέντευξης ο απερχόμενος Δήμαρχος χαρακτήρισε ως δύσκολη την θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες κατά την οποία συνεχίστηκε η προσφυγική κρίση, προέκυψε η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική κρίση, αλλά όπως σημείωσε «καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου και αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις. Ο Δήμος Μυτιλήνης βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο στα Οικονομικά, με 24 εκατ. ευρώ στο Ταμείο και όλα πληρωμένα, στην Καθαριότητα, στα Έργα, στην Πολεοδομία. Ευχαριστώ όλους όσοι στέκονται ακόμη δίπλα μου και τους συμπολίτες μου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι φεύγω με ψηλά το κεφάλι», υπογράμμισε ο κ. Κύτελης.

 

«Δεν είμαι του φαίνεσθαι»

Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιήθηκαν αυτή την 4ετία, ο Δήμαρχος μίλησε για την αντικατάσταση του αγωγού στη Λαγκάδα, την ανάπλαση της Προκυμαίας, της Επάνω Σκάλας και της Σουράδας, την αντικατάσταση των φωτιστικών, τον βιολογικό καθαρισμό της νότιας Μυτιλήνης, την αναβάθμιση των σχολείων, των αθλητικών υποδομών και των χώρων Πολιτισμού. «Δεν είμαι του φαίνεσθαι. Είμαι άνθρωπος, αυτοδιοικητικός εδώ και 33 χρόνια που μιλάω με τα έργα μου και όχι με λόγια», επεσήμανε ο ίδιος. 

Απαντώντας σε ερώτηση των “Ν.τ.Λ.” για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του 2 μήνες πριν από τις εκλογές, αν και είχε δηλώσει ότι θα διεκδικούσε  εκ νέου την Δημαρχία, ο κ. Κύτελης είπε: «Εμπιστεύτηκα τυφλά τους συνεργάτες μου και κάποιοι από αυτούς σήκωσαν πολύ ψηλά το κεφάλι τους και καβάλησαν το καλάμι. Άκουσαν φωνές πολιτικών με ανασφάλειες και δημιούργησαν μια ομάδα “με ξύλινα πόδια” και αυτό η κοινωνία δεν το άφησε να περάσει έτσι. Εγώ αποσύρθηκα γιατί δεν ήθελα να διχάσω τον κόσμο και τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός μου οι θέσεις και οι καρέκλες».

 

Οι Αντιδήμαρχοι

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι παριστάμενοι Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Βατός, Στρατής Τζιμής, Θεόδωρος Βουνατσής και Παναγιώτης Ζαφειρίου, παρουσιάζοντας εν συντομία τον απολογισμό των πεπραγμένων τους. Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης της Βαρειάς μετά από 30 σχεδόν χρόνια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το έργο της νότιας παράκαμψης μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ενιαία και όχι σε δύο φάσεις μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αφού δεν υπάρχει κανένα κώλυμα σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Έργων παραδέχτηκε ότι το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις και όπως είπε «η Δημοτική Αρχή έχει βγάλει “κίτρινες κάρτες” στον ανάδοχο αλλά αν βγάλει την “κόκκινη” θα οδηγηθεί σε επαναδημοπράτηση με όποιες συνέπειες έχει αυτή η λύση». Σε ό,τι αφορά τη νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την χρηματοδότηση για την κατασκευή του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, όπως αποκάλυψαν τα “Ν.τ.Λ.” την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τζιμής είπε ότι «το λάθος που έγινε θα διορθωθεί άμεσα για να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός από την επόμενη Δημοτική Αρχή».

«Η Δημοτική Αρχή Κύτελη θα μείνει στην ιστορία γιατί συνεργάστηκε με άλλες παρατάξεις για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες», είπε ο Θ. Βουνατσής, ενώ κλείνοντας την συνέντευξη τύπου ο Π. Ζαφειρίου δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι «γι’ αυτό τον λόγο συνεργάστηκα από την πρώτη ημέρα με την Δημοτική Αρχή και έκανα ότ,ι καλύτερο μπορούσα στα καθήκοντα που ανέλαβα».


Τα έργα ανά τομέα στη Μυτιλήνη και τα χωριά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και πέραν των έργων που προαναφέρθηκαν, στον απολογισμό της θητείας περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα:

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ενεργειακά αναβαθμίστηκαν και επισκευάστηκαν το 8ο  Δ.Σ., το 7ο  Δ.Σ, το 15ο  Δ.Σ., το 2ο Γυμνάσιο, το 4ο Δ.Σ., το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παμφίλων, το Δ.Σ. Λουτρών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Γέρας, το 3ο Δ.Σ. Πλωμαρίου, το 2ο ΓΕΛ, το 1ο ΓΕΛ – Πρότυπο, το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγιάσου, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το Μουσικό Σχολείο (Επισκευή διαρρύθμιση κτιρίου ΟΑΕΔ), το Δημοτικό Κεραμειών, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο, το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 3ο Δημοτικό Μυτιλήνης, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, το Γυμνάσιο Καλλονής, το Δ.Σ. Ταξιαρχών, το Δ.Σ. Μόριας και το 4ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. 

Εκ θεμελίων κατασκευάστηκαν 4 νέα Νηπιαγωγεία, στο Καγιάνι, την Άγρα, την Πέτρα και την Καλλονή.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΓΗΠΕΔΑ 

 • Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης: ανακατασκευή στίβου
 • Νεάπολη: Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός Κλειστού Γυμναστηρίου 
 • Μόρια: Ανακατασκευή κερκίδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου
 • Μόρια: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ εντός του σχολείου
 • Αφάλωνας: κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου
 • Παναγιούδα: κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ
 • Αγιάσος – Δημοτικό Σχολείο: αναβάθμιση  γηπέδου μπάσκετ 
 • Αγιάσος: Ανακατασκευή βοηθητικών χώρων,  κατασκευή κερκίδας – εκσυγχρονισμός – φωτισμός γηπέδου ποδοσφαίρου
 • Αγία Μαρίνα: Ανακατασκευή Γηπέδου ποδοσφαίρου
 • Εργατικές Κατοικίες Χρυσομαλλούσας: κατασκευή 5Χ5
 • Π. Σαλταμάρα: κατασκευή 8Χ8
 • ΕΠΑΛ-Μυτιλήνη: κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου
 • ΕΠΑΛ-Μυτιλήνη: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ
 • Πάμφιλα: Κατασκευή φουσκωτού γηπέδου στο Γυμνάσιο 
 • Πλωμάρι: Κατασκευή φουσκωτού γηπέδου στο Γυμνάσιο 
 • Σκόπελος: Κατασκευή φουσκωτού γηπέδου
 • Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ 
 • Κεντρικά Λύκεια: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • 2ο Δ.Σ. Μυτιλήνης: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ 
 • 4ο  Γυμνάσιο Μυτιλήνης: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • 5ο Δ.Σ. Μυτιλήνης: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ 
 • 8ο Δ.Σ. Μυτιλήνης: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • Λουτρά: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • Παναγιούδα: Κατασκευή 5Χ5 γηπέδου 
 • Ίππειος: Γυμνάσιο – Λύκειο: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ 
 • Παπάδος: Γυμνάσιο – Λύκειο: κατασκευή  γηπέδου μπάσκετ 
 • Μιστεγνά: κατασκευή γηπέδου μπάσκετ 
 • Πύργοι Θερμής (προς δημοπράτηση): κατασκευή γηπέδου 8Χ8
 • Κάτω Τρίτος: Φωτισμός-Περίφραξη στο γήπεδο ποδοσφαίρου

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ 

Χρυσομαλλούσα (Μυτιλήνη), Αδαίου (Μυτιλήνη), Επάνω Σκάλα (Μυτιλήνη), Καλλιθέα (Μυτιλήνη), Αφάλωνας, Πάμφιλα, Μόρια, Πύργοι Θερμής, Αγιάσος, Παλαιόκηπος, Κάτω Τρίτος, Πηγαδάκια, Ασώματος, Μυχού, Πηγή, Αγία Μαρίνα, Λουτρά, Παπάδος, Πέραμα, Σκάλα Μιστεγνών, Ίππειος, Αγία Κυριακή. 

Επίσης, εκπονήθηκαν  οι μελέτες των παιδικών χαρών σε: Πλωμάρι, Σκόπελο, Μεσαγρό, Πλακάδο, Συκούντα, Κεραμειά, Θερμή, Κώμη, Νέες Κυδωνίες, Πλαγιά, Λάμπου Μύλους, Ακράσι, Αμπελικό, Μεγαλοχώρι, Τρύγωνα, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Άγιο Ευδόκιμο, Ταξιάρχες, Αλυφαντά, Κιόσκι, Άγιο Παντελεήμονα, Βαρειά, Πληγώνι και Σκάλα Λουτρών  

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 

1) ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ: Άγιος Στέφανος έως Παλιός 6.200μ. (υλοποιείται)

2)ΠΛΩΜΑΡΙ: 1.671μ.(Μηλιές, Κουρνέλα, Σελάδι, Πάτος, Ευαγγελίστρια, Αγριοποτάμι)

3)ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ: α) Κεραμειών – Ιππείου συνολικού μήκους 1.543μ., β)Συκούντα – Ιππείου συνολικού μήκους 968μ., γ) Κάτω Τρίτους – Μυχού συνολικού μήκους 1.340μ.

4)ΘΕΡΜΗ: στον κάμπο – Αγ. Γεώργιο μήκους 1.900μ.

5)Αγία Μαρίνα-Αεροδρόμιο 1.000μ.

6)ΓΕΡΑ: (Τάρτι, Φαρά, Τσίλια, Τσάφι, Λιγονάρι,) 6.400 μέτρων

7)ΓΕΡΑ: Άγιος Γρηγόριος – Τάρτι 2.000μ.

8) ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Αεροδρόμιο-Αγία Μαρίνα-Ταξιάρχες-Λουτρά 5.000μ.

9)ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ-ΠΑΜΦΙΛΑ: εσωτερικός δρόμος 1.200μ.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ 

Στη Μυτιλήνη: Ηλία Ηλίου, Σμύρνης, Θεοκρίτου, Κυπαρισσίων, Αισχύλου, Δορυλαίου, Σκρα, Τζ. Αριστάρχου, Ευστρατίου Βοστάνη, Γρηγορίου Ρουσέλλη, Ναυμαχίας Έλλης, Σοφοκλέους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img