Ντυθήκαμε, βγάλαμε τις φόρμες, βάλαμε τις μάσκες, με διάθεση για να απολαύσουμε ό,τι στερούμαστε.
Είχαμε γιορτή και είπαμε να το ρίξουμε έξω. Μια στο τόσο επιβάλλεται!
Ε, εντάξει! Άμα θες όλα γίνονται!
Η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια παίζει νευρικά στο παιχνίδι της δημιουργίας, άλλοτε με σθένος κι άλλοτε ασθμαίνοντας.
Εισαγόμενοι και Έλληνες αστεράτοι chef μοιράζονται την πίτα της αγοράς.
Καθώς η multi ethnic υπόσταση της πρωτεύουσας είναι πια μια πραγματικότητα, τα βραβεία εναλλάσσονται ή παραμένουν στα δυνατά χαρτιά της πόλης καθώς η αστροφεγγιά πλαισιώνεται με λαμπερά Michelin.
Στα in οι μεταμοντέρνες μαρμίτες, στα οut ο αχταρμάς σε passé εμφάνιση. Σήμερα ακόμα και οι πιο ταπεινές γεύσεις σερβίρονται με μια τουλάχιστον υπογραφή και ύφος ξέφρενης δημιουργίας έως και μοριακής γαστρονομίας. Το φακόρυζο ψιχαλισμένο με wasabi, η χωριάτικη με φέτα παγωτό και η φασολάδα με ζελέ ρέγκας αποτελούν must ή και passe επιλογές για όποιον γνωρίζει να παίζει.
Αν και η πανδημία και η οικονομική κρίση έφεραν τα πάνω-κάτω, οι γευστικές συγκρούσεις παραμένουν στα πάνω τους και δεν φαίνεται να πτοούνται.
Στου Herve στα Πετράλωνα
Πριν χρόνια ο Γαλλοϊταλός σεφ Hervé Pronzato είχε αφήσει το στίγμα του στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Τον θυμάμαι στο Gare du Nord του Γιώργου, στη Σπονδή και μετά στο Ruby Club και στο πολυβραβευμένο Danai Beach Resort & Villas, στη Χαλκιδική.
Έφυγε, για 6 ολόκληρα χρόνια, ταξίδεψε σε Ασία, Μπαχρέιν κλπ. και στις αρχές του 2020 επαναπατρίζεται στην Ελλάδα, και ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο του fine dining εστιατόριο.
Το όνομα αυτού Herve. Αυτό συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό, δηλαδή να ονομάζουν τα εστιατόρια με το μικρό όνομα του ιδιοκτήτη.
Το εστιατόριο ασφαλώς άνοιξε μέσα στην πανδημία με πολύ θάρρος και μεγάλη αισιοδοξία.
Ένα fine dining στα Πετράλωνα. Σε μια απλή γειτονιά, χωρίς φανφάρες. Πολλή ελπίδα και χαρά!
Η εμπειρία ξεκινάει με το που θα κάνετε κράτηση και θα λάβετε στο κινητό σας έναν τετραψήφιο κωδικό.
Θα πρέπει να μην τον χάσετε και να τον πληκτρολογήσετε στην ειδική κλειδαριά στην είσοδο του εστιατορίου. Μόνο έτσι θα μπορείτε να μπείτε.
Σκούρες αποχρώσεις, χαμηλά φώτα, μια μπάρα σε σχήμα Π για 18 άτομα με αποστάσεις, ενώ η κουζίνα συνορεύει εξαιρετικά. Γι’ αυτούς που δεν βολεύονται στην μπάρα, υπάρχει και ένα τραπέζι με κανονικές καρέκλες. Για το καλοκαίρι μια μικρή αυλή με κρεμαστούς κήπους δίνει τον τόνο.
Μέσα στο Π η εντυπωσιακή κουζίνα και οι μάγειρες να μαγειρεύουν δίνοντας κυριολεκτικά μια παράσταση και τελετουργικά να σερβίρουν το μενού με συγκεκριμένες μπουκιές, που θα απολαύσετε και θα χορτάσετε.
Σίγουρα μην περιμένετε να φάτε φτηνά και να απολαύσετε μια τέτοια εμπειρία σαν να είσαστε σε ταβέρνα, τρατορία ή απλά ένα καλό εστιατόριο.
Το δείπνο σίγουρα θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ το άτομο.
Δεν ξέρω πώς ο Herve συνεχίζει μέσα στην πανδημία αυτή την εξαιρετική προσπάθεια, με τέτοια κόστη, με πόσο κόσμο κλπ.. Ο κόσμος της εστίασης και της διασκέδασης έχει πληγεί σοβαρά. Κι ας μην ξεχνάμε πως το προϊόν αυτό είναι από τους στυλοβάτες της οικονομίας μας.
Ωστόσο θέλω να πω πως είμαι ευγνώμων που υπάρχουν τέτοια εστιατόρια στη ζωή μας και για το ότι η Αθήνα έχει μπει για τα καλά στην εποχή ενός υψηλού fine dining χωρίς δηθενιές και κακές απομιμήσεις.
HERVE RESTAURANT
TRION IERARCHON 170
PETRALONA
118 52, ATHENS, GREECE
T. 21 0347 1332
M. 6936637873
[email protected]
MON – SAT 19:30 – 01:00
Στο μενού γευσιγνωσίας των 90 ευρώ χωρίς κρασί (ΚΑΤ’ άτομο) θα δοκιμάσετε 18 υπέροχες μπουκιές:
Μύδια με κίτρινο κάρι,
Μπακαλιάρο με λαγόχορτο
Ορτύκι με κύμινο, χουρμά και αρμπαρόριζα
Χταπόδι με καυτερή σάλτσα Ινδονησίας
Ταραμά με σπαράγγι και αλμυρίκι
Σκουμπρί με καπαρόφυλλα
Πάπια με κρασί πορτ
Σοκολάτα, Φουντούκι, toffee, dacquoise,feuilletine. Mignardises
Wine Pairing / Κρασί
6 ποτήρια / 45,00
Botanic ’17, Nikolou Estate, Sparkling Savvatiano,
P.G.I AtticaIama rose ’20,
Vryniotis Winery, Vradyano,
P.G.I Evia Kydonitsa ‘20,
Vatistas Winery, Kydonitsa,
P.G.I Peloponnese Moschopolis 6 ‘19, Moschopolis Winery, Asyrtiko