Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Αυτή ήταν η εικόνα στο κέντρο της Μυτιλήνης, στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, μπροστά στην αρχαία ιχθυοδεξαμενή, το «ιχθυοτροφείο του Λούκουλου, με το οποίο έχει συνδεθεί αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο. Ένα μνημείο γεμάτο σκουπίδια και άλλα υλικά, γεμάτο αποπατήματα, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται ως υπαίθρια τουαλέτα. Πώς έγιναν όλα αυτά;

Οι Ρομά που βρίσκονται καθημερινά στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης χρησιμοποιούν αυτό το χώρο ως κατάλυμα, αφοδεύοντας και πετώντας σκουπίδια. Το δε εικονιζόμενο αυτοκίνητο – σε τραγική κατάσταση από τεχνικής άποψης, ίσως και επικίνδυνο να κυκλοφορεί στους δρόμους λόγω έλλειψης συντήρησης, πρωτίστως όμως δεν πρέπει να κυκλοφορεί γιατί δεν έχει πινακίδες – είναι αυτό που τους μετακινεί καθημερινά! 

Ούτε Δήμος, ούτε Τροχαία, ούτε αστυνομία, κανένας δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Κανένας γι’ αυτό το δράμα.

Στην άλλη πλευρά του πάρκινγκ, στο ύψος του Δημαρχείου, από την πλευρά των φορτοταξί, μία άλλη ομάδα Ρομά διανυκτερεύει πάνω στα πεζοδρόμια όπου την συναντά κανείς περπατώντας το πρωί για να πάει στη δουλειά του και για τα ψώνια στα κοντινά καταστήματα. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πάρκινγκ για τις σωματικές τους ανάγκες και μάλιστα επαγγελματίας της περιοχής διαμαρτυρόταν τις προηγούμενες μέρες καθώς είχαν αφοδεύσει δίπλα στην επιχείρησή του. 

Το πρόβλημα είναι πρωτίστως υγειονομικό, οι εικόνες αθλιότητας που πληγώνουν τη Μυτιλήνη και εκθέτουν τον τόπο μας στα μάτια των επισκεπτών.

Δευτερεύοντα είναι τα άλλα ζητήματα, όπως το παρεμπόριο τις τελευταίες εβδομάδες με υαλοκαθαριστήρες και που δυστυχώς οι πλανόδιοι γίνονται φορτικοί στους οδηγούς, σε σημείο που αντικαθιστούν αυτά τα προϊόντα με τα δικά τους με το έτσι θέλω για να τους πείσουν να τ’ αγοράσουν ή να κυνηγούν τους πολίτες για λίγα ευρώ.