Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Φορολογικά «εμπόδια» στη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων


Φορολογικές απαλλαγές και διαγραφή παλαιών προστίμων – όπου αυτά υπάρχουν – ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, η οποία με επιστολή της στους Βουλευτές Λέσβου ζητά τη μεσολάβησή τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην λειτουργία τους. Το πρόβλημα προκύπτει από την άγνοια των περισσότερων από τους Συλλόγους για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πρόστιμα και, το κυριότερο, να ενισχύεται η ανασφάλεια των γονέων για εμπλοκή τους στα «κοινά» των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά τους.

«Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί σύλλογοι δεν γνωρίζουν πως ως νομικά πρόσωπα, έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης ακόμη και μηδενικής ή της δήλωσης νέου εκπροσώπου στη ΔΟΥ όταν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση του Δ.Σ. τους και στην ανάδειξη νέου Προέδρου», διευκρινίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καρέκος. Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» υπάρχουν περιπτώσεις νέων προέδρων που απευθύνονται στην ΔΟΥ Μυτιλήνης για να προχωρήσουν στην αλλαγή εκπροσώπου και διαπιστώνουν πως αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη και μια δεκαετία πίσω, ή πως υπάρχουν και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες και αντίστοιχες οφειλές. 

«Υπάρχουν ακόμη και Σύλλογοι οι οποίοι έχουν καταστατικό, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών, δεν έχουν Α.Φ.Μ. και φορολογικά δεν φαίνονται πουθενά», αναφέρει ο κ. Καρέκος, σχολιάζοντας βέβαια πως από την πλευρά της τοπικής ΔΟΥ ειδικά για τις περιπτώσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων υπάρχει μια ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας, στον βαθμό βέβαια που αυτό είναι εφικτό. «Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που καταλήγει να είναι αποτρεπτικό για γονείς και κηδεμόνες ώστε να εμπλακούν στους Συλλόγους. Δημιουργείται μια ανασφάλεια, φοβούνται οι άνθρωποι μήπως βρεθούν μπλεγμένοι και με επιπτώσεις και στην ατομική τους επιχείρηση» προσθέτει, ενώ όπως σημειώνεται στην επιστολή που έστειλαν στους τοπικούς βουλευτές υπάρχουν νεοεκλεγέντα Συμβούλια, τα οποία διαπιστώνουν αυτές τις εκκρεμότητες των προηγούμενων διοικήσεων και διστάζουν να αναλάβουν καθήκοντα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχολεία χωρίς Συμβούλια Γονέων & Κηδεμόνων.

Με την επιστολή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης ουσιαστικά ζητά από τον κ. Αθανασίου, τον κ. Μπουρνού και την κ. Κομνηνάκα να παρέμβουν προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε αφενός να διαγραφούν παλαιά πρόστιμα των Συλλόγων, αφετέρου εάν είναι εφικτό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ώστε να διευκολυνθούν για να λειτουργούν απρόσκοπτα. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο κ. Καρέκος, αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία των Συλλόγων να σημειώνει πως αναμένει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλες Ενώσεις.

Από την πλευρά του ΚΚΕ οι Βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν σχετική αναφορά με την επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης προς τον Υπουργό Οικονομικών, μεταφέροντάς του τα αιτήματά τους.