Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

«Φτου ξελευτερία» για τα παιδιά 5-11 ετών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Έτοιμο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τα εμβόλια στα παιδιά, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν οι παιδίατροι

Στην ηλικιακή ομάδα των 5 έως 11 ετών επεκτείνεται η «Επιχείρηση Ελευθερία», με την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών να έχει ήδη ανοίξει και τους εμβολιασμούς για αρκετές περιοχές στην Ελλάδα να ξεκινούν από μεθαύριο, αλλά στη Λέσβο από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Επέκταση που έχει σαφή στόχο την προστασία των παιδιών, την μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία αλλά και στην ενίσχυση της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με έρευνες και τα ως τώρα αποτελέσματά τους που μεταφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό. Στην ασφάλεια των εμβολίων, άλλωστε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση με δεδομένο τον προβληματισμό πολλών γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αρχικά θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδας. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας, με τη Λέσβο να μένει λίγες μέρες πίσω στον προγραμματισμό έναρξης των εμβολιασμών.

 

Έτοιμο το Βοστάνειο

Έτοιμο θα είναι το Βοστάνειο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατή Γόμο, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά τις προετοιμασίες για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. «Εξετάζουμε το αν θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο υπάρχον εμβολιαστικό κέντρο, για να προσέρχονται τα μικρά παιδιά, ή αν θα διαμορφωθεί ένας άλλος χώρος κοντά στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό συμβάλλει και θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τα εμβόλια με το που «κλείσει» το πρώτο ραντεβού», σημείωσε ο κ. Γόμος στα «ΝΕΑ της Λέσβου». 

Από την πλευρά της η υπεύθυνη ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου του Βοστάνειου, Ευρυδίκη Λουκίδου, ανέφερε πως πιθανότατα τους εμβολιασμούς αυτούς δεν θα τους χειριστούν οι ίδιοι αλλά οι παιδίατροι, λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, με το Υπουργείο να αναμένεται να εκδώσει σχετική οδηγία. 

 

Απαντούν σε απορίες

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς πολλών γονέων, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για αύριο το απόγευμα στις 17:00, όπου η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η κ. Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες τους σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους έως και σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/5aVjjXPxYVSUUeUr8, ενώ την εκδήλωση μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί από το κανάλι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCYAzzqiqb2347rjG_dVCtxg.

Θυμίζουμε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε στις 25 Νοεμβρίου τη χορήγηση των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε παιδιά 5 έως 11 ετών, και η πρώτη παραλαβή σκευασμάτων εμβολίων των συγκεκριμένων εταιρειών για τη χώρα μας αναμένεται σήμερα. Σημειώνεται πως η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων, καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη συγκεκριμένη δόση ήταν συγκρίσιμη με την δόση που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις