Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

«Για να χτίσεις ένα κράτος ξεκινάς από τους νευραλγικούς τομείς»

Σε χαμηλούς τόνους ήταν η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του κόμματος από το Βουλευτή Γιάννη Μπουρνού, τον Γραμματέα του κόμματος Σταύρο Καραβασίλη και τους εκπροσώπους του τομέα υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Στρατή Γιαννίκο και Κατερίνα Βόλτσιου. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη το πρωί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και το διοικητή Γιώργο Καμπούρη, με τον οποίο η σε φιλικό κλίμα συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελλείψεις προσωπικού και στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης, μια και παρότι υπήρχε προοπτική να εκτελεστεί το έργο ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει στασιμότητα!

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς ανέλαβε την ευθύνη να αναδείξει μέσα από την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα τις ελλείψεις προσωπικού και να αναγκάσει το Υπουργείο Υγείας να προκηρύξει τις θέσεις για το Βοστάνειο και γενικά τις δομές της δημόσιας περίθαλψης στην περιοχή μας. Υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών, χαρακτήρισε όμως αυταρχικό το μέτρο της αναστολής όταν αυτή επιβάλλεται σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ανέφερε ως παράδειγμα  την ογκολογική μονάδα του νοσοκομείου, σημειώνοντας: «Φωνάζουν οι καρκινοπαθείς του νησιού ότι με την αναστολή εργασίας στον ογκολόγο αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ογκολόγο με τρίμηνη σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά τη λήξη αυτής της σύμβασης. Οι ασθενείς λένε και εύλογα ότι ένας γιατρός που έχετε για τρεις μήνες δεν θα προλάβει καν να δει το φάκελο όλων των νοσηλευομένων, όλων όσων χρήζουν προστασίας και θεραπειών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είναι λοιπόν ένα μέτρο άστοχο και αυταρχικό, αντιτίθεται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ταυτόχρονα επαναλαμβάνω είμαστε εμείς πρώτοι που θα πούμε σε όλους τους υγειονομικούς ότι πρέπει να εμβολιαστούν με τους όποιους ενδοιασμούς και αν έχουν».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει το σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πτυχές του οποίου ανέπτυξε και στη διοίκηση χθες. «Σημαντικό είναι σε ένα νοσοκομείο που είναι στην έδρα ενός Νομού και έχει μία υπερτοπική σημασία να μην προσπαθούμε να καλύπτουμε τα κενά εξοντώνοντας το υπάρχον προσωπικό, αλλά και η διοίκηση και όλοι οι άλλοι τοπικοί φορείς και εμείς από την πλευρά του κοινοβουλευτικού ελέγχου να πιέζουμε προς την προκήρυξη νέων θέσεων και την κάλυψή τους εκεί που χρειάζεται», είπε ο κ. Μπουρνούς υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του έδινε κίνητρα για την υπηρεσία γιατρών που θα επέλεγαν τα επαρχιακά νοσοκομεία.

«Εκεί που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις έχουμε γιατρούς που βγάζουν 15 και 16 εφημερίες το μήνα. Αυτός ο γιατρός με αυταπάρνηση υπηρετεί τον κόσμο για να μην έχει έλλειψη το νοσοκομείο, αλλά ταυτόχρονα βάζει τη δική του σωματική και ψυχική υγεία σε άμεσο κίνδυνο», είπε ο βουλευτής καλώντας την κυβέρνηση να δει σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης και κάλυψης όλων των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο.

«Είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να χτίσεις ένα κράτος το οποίο μπορούν να εμπιστευτούν οι πολίτες ξεκινάς από τους πιο νευραλγικούς τομείς, που είναι τομείς όπως η υγεία και η παιδεία και ειδικά σε αυτή την περίοδο που ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 1,5 χρόνο, που η χώρα μας, η Ευρώπη και η ανθρωπότητα παλεύει μία πάρα πολύ δύσκολη πανδημία, πρέπει να είναι πρώτος στόχος της κυβέρνησης και όχι κατά παράβαση του Εθνικού δικαίου να κοιτάξει πώς θα εξυπηρετήσει τους μεγάλους ιδιώτες, βάζοντας τα δημόσια νοσοκομεία να αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικά κέντρα την επόμενη περίοδο, αλλά το πώς θα αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μην καταρρεύσει, για να σταθεί όρθιο, όπως στάθηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς. 

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 28-09-21
Επόμενο άρθρο“Πάγωσε” ξανά η αποσυμφόρηση