Γιώργος Σπανός: «Ο κορονοϊός με βοήθησε να καταλάβω ποιοι μ’ αγαπούν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Πέλλη Γιακουμή

  • Ο επιχειρηματίας μιλάει για τα μέτρα περιορισμού που εφάρμοσε με τη γυναίκα του, ενώ απαντά και στις επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είναι θετικός στον ιό 

Ο γνωστός επιχειρηματίας  της Μυτιλήνης, Γιώργος Σπανός, ο οποίος είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Λέσβο, μίλησε στα «Νέα της Λέσβου» για την περιπέτειά του επιστρέφοντας από την Ταϋλάνδη, τα συμπτώματα της συζύγου του και το τεστ που έγινε στον ίδιο, το οποίο ήταν θετικό.  Ο ίδιος εκφράζει και την πικρία του για τα σχόλια σε βάρος του και όπως τονίζει «ο κορονοϊός με βοήθησε να καταλάβω πολλά για το ποιοι τελικά μ’ αγαπούν και ποιοι όχι». 

-Πότε αναχωρήσατε για το ταξίδι; Είχατε ακούσει τότε για τον κορονοϊό; 

«Πάμε  κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, τον Ιανουάριο, για 2 μήνες στο εξωτερικό με τη σύζυγό μου ν’ αποφύγουμε το χειμώνα και να ξεκουραστούμε. Όταν φύγαμε για το ταξίδι ήταν καλά. Εκεί ακούστηκε ότι παρουσιάσθηκε ο κορονοϊός, και είδαμε ότι έφυγαν όλοι οι Κινέζοι που είναι πάρα πολλοί στην Ταϋλάνδη. Άδειασαν ξενοδοχεία. Ο κόσμος για μια-δυο ημέρες κυκλοφορούσε με μάσκες, μετά τις έβγαλαν. Να φανταστείτε θερμοκρασία 32 – 34 βαθμούς. Ήταν γεμάτο τουρίστες». 

-Στο αεροδρόμιο υπήρχαν μέτρα; 

«Όχι, έλεγχος δεν έγινε. Απλά ήταν προγραμματισμένο το δρομολόγιό μας για Ντόχα, μετά Αθήνα και δεν έγινε.  Κατήργησαν το δρομολόγιο και μας άφησαν όλη τη νύχτα στο αεροδρόμιο. Μας είπαν ότι δεν θα μας πάνε σε ξενοδοχείο λόγω κορονοϊού και δεν θα βγει κανείς από το αεροδρόμιο. Μείναμε ένα βράδυ εκεί.  Μπορεί εκεί να κολλήσαμε».

-Στην Αθήνα όταν φθάσατε υπήρχαν μέτρα; 

«Στην Αθήνα φθάσαμε 11 Μαρτίου. Όχι ούτε εκεί είχε μέτρα. Χάσαμε και το δρομολόγιο των Αθηνών,  όπως για τη Μυτιλήνη, οπότε πήραμε επόμενες πτήσεις. Ταξιδεύαμε δυο μέρες για να γυρίσουμε»

-Αυτό που συζητιέται είναι ότι υπήρχαν και άλλοι Μυτιληνιοί στο ταξίδι στην Ταϋλάνδη. Ισχύει αυτό; 

«Ανταμώσαμε εκεί με κάποιους φίλους από Ελλάδα, που μάθαμε στη συνέχεια ότι  έπαθαν το ίδιο πράγμα. Από Μυτιλήνη, ήταν μόνο ο Βασίλης (σ.σ. δεν αναφέρουμε το επώνυμο) ο οποίος βρισκόταν για χρόνια στο νησί και λειτουργούσε την επιχείρησή του, όμως δεν είναι Μυτιληνιός και απ’ όσο γνωρίζω έχει εγκατασταθεί στην Καλαμάτα. Εμείς φύγαμε πιο νωρίς. Εκείνοι μετά από κάποιες ημέρες. Έμαθα ότι ο Βασίλης βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ελπίζω να πάνε καλά όλα για εκείνον. Άλλος όμως Μυτιληνιός δεν ήταν στο ταξίδι μας όσο ήμασταν εμείς εκεί»

-Στο αεροπλάνο όταν πετούσατε για Μυτιλήνη είχατε πάρει μέτρα; 

«Βέβαια φορούσαμε με τη σύζυγό μου γάντια και μάσκα. Και κάποιοι άλλοι στο αεροπλάνο φορούσαν μάσκες. Είχαμε φοβηθεί. Ακούσαμε τι γινόταν και φοβόμασταν ότι μπορεί να είχαμε και εμείς κολλήσει, οπότε από μόνοι μας πήραμε μέτρα». 

-Τι έγινε από τη στιγμή που γυρίσατε στο νησί

«Πέρασαν 10 ημέρες και συνεχίζαμε να μην έχουμε επαφές με κόσμο. Μόνο στο κτήμα πήγαινα για δουλειές. Τότε παρουσίασε η γυναίκα μου πυρετό δέκατα, μετά τις 10 ημέρες και πήγαμε να εξεταστούμε. Μας έκαναν γενικές εξετάσεις και φύγαμε. Δυο ημέρες μετά καθώς τα δέκατα επέμεναν ξαναπήγαμε στο Νοσοκομείο. Τότε μου είπαν να κάνω εγώ το τεστ γιατί είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία. Εγώ τους έλεγα να κάνουν στη γυναίκα μου. Μου πήραν τελικά δείγμα και μια μέρα μετά βγήκε θετικό στον κορονοϊό. Παράλληλα πήραν δείγμα και από  τη γυναίκα μου την οποία κράτησαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Το σύμπτωμά της είναι μόνο τα δέκατα, 37,4 με 37,5. Αναπνευστικά προβλήματα και βήχα δεν έχει. Εγώ δεν έχω κανένα απολύτως σύμπτωμα».

-Βγήκε το αποτέλεσμα; 

«Μέχρι τώρα (σ.σ. χθες 8 το απόγευμα) δεν με έχουν ειδοποιήσει».* 

– Εσείς πάντως εφαρμόσατε τον κατ’ οίκον περιορισμό από πριν; Γιατί αυτό που συζητιέται είναι ότι μέσα σε αυτό το διάστημα από την επιστροφή σας θα είναι μεγάλη η διασπορά…

«Επειδή είχαμε στο νου μας πάντοτε αυτό, δεν πήγα στο μαγαζί. Ούτε με τα παιδιά μας δεν έχουμε έρθει σε επαφή. Από μακριά ήρθαν και μας είδαν. Μόνο στο κτήμα πήγαινα όλες αυτές τις ημέρες. Πήρα έναν εργάτη για να βοηθήσει, ο οποίος πήγε προληπτικά στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Δεν έχει κανένα σύμπτωμα, δεν τον κράτησαν, του είπαν να μείνει σε περιορισμό. Στο σούπερ-μάρκετ πήγαμε μια φορά, αλλά φορούσαμε γάντια και μάσκες».

-Κάνατε μια ανάρτηση στο facebook όπου μιλάτε με πικρία για τα όσα ακούστηκαν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είστε θετικός στον κορονοϊό. Είναι πιστεύετε ο φόβος του κόσμου που δημιούργησε αυτή την αντίδραση; 

«Ακούστηκαν πάρα πολλά, βαριές κατηγορίες, δεν μπορώ ούτε να τ’ αναφέρω. Κακόβουλα σχόλια. Μου αφήνει μια πικρή γεύση όλο αυτό. Έμαθα από δικά μου άτομα ότι με κατηγόρησαν για πολλά και διάφορα. “Τι θέλει να ταξιδεύει στην ηλικία του;”. Δουλεύω 50 χρόνια τώρα αδιάκοπα. Μπόρεσα να πάω διακοπές. Έχω 40 υπαλλήλους, πληρώνονται  κανονικά και παίρνουν άδεια ένα μήνα, όση δικαιούνται. Εγώ δεν δικαιούμαι για τον εαυτό μου και τη γυναίκα μου άδεια; Όταν σηκώσεις το κεφάλι, ο κόσμος σε χτυπάει. Δεν έχω δώσει δικαιώματα στη ζωή μου για να με κρίνουν έτσι. Νομίζω όμως ότι στο τέλος ο κορονοϊός μου έκανε και κάτι καλό. Γιατί είδα ποιοι είναι εκείνοι που μ’ αγαπούν. Γιατί εκτός από όσα κακόβουλα φθάνουν στ’ αυτιά μου, έχω δεχθεί πολλά μηνύματα και ευχές και συμπαράσταση από πολύ κόσμο και τους ευχαριστώ θερμά». 

*Χθες στις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ήταν θετική και η σύζυγος.

 

Η ανάρτηση

Στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Γιώργος Σπανός αναφέρει τα εξής: 

«Φίλες και φίλοι, επειδή στη ζωή μου ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε φοβήθηκα την απείθεια, αφενός, αφετέρου επειδή πολλά και διάφορα, αναληθή έως και συκοφαντικά για μένα και την οικογένεια μου, “κυκλοφορούν” καθημερινά, είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι: Ναι διαπιστώθηκε μόλις προχθές ότι είμαι φορέας του Κορωνοιου, κάτι που δεν γνώριζα όταν επέστρεψα προ 15 ημερων από ταξίδι στο εξωτερικό όπου ήμουν με την γυναίκα μου. Όλο αυτό το διάστημα των δεκαπέντε δεν είχα κανένα σύμπτωμα, καμία ενόχληση. Ακολούθησα πίστα τις οδηγίες και δεν πήγα πουθενά (ούτε στη δουλειά μου), πλην από μια επίσκεψη στο κτήμα μου. Δεν ήρθα σε επαφή λοιπόν με άλλους ανθρώπους πλην της συζύγου μου. Εξακολουθώ να μην έχω συμπτώματα, και θέλω να διαβεβαιώσω  τους πάντες ότι τηρώ απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα και γι αυτό κανένας ούτε υπάλληλος τη επιχείρησης ούτε φίλος αλλά ούτε και πελάτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση σας και εύχομαι σε όλους όσους νοσούντες γρήγορη αποκατάσταση της υγείας τους… Φιλικά … Σπανος Γεωργιος».