Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Γιόρτασαν τα «Ελευθέρια» της Μυτιλήνης

Τα «Ελευθέρια» της Μυτιλήνης γιόρτασε την περασμένη Κυριακή η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης, με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και με σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη της Ένωσης, αλλά και φίλοι του συλλόγου και του νησιού μας. Τις εκδηλώσεις μάλιστα τίμησαν με την παρουσία τους και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής με καταγωγή από την Καλλονή.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, παρουσία βρακοφόρων νέων που περιστοίχιζαν το λάβαρο με την εικόνα της Λέσβου και την Ελληνική Σημαία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κουτλής, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Συνέχισε λέγοντας ότι «η απελευθέρωση του νησιού μας στις 8 Νοεμβρίου 1912 δεν ήταν ένα γεγονός μίας ημέρας που θα καταγραφόταν στις δέλτους της ιστορίας για να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα ήταν η αφετηρία μιας νέας ζωής που θα προωθούσε τη διαφυλαγμένη σαν κόρη οφθαλμού επί τόσους αιώνες ελληνικότητα του βασανισμένου νησιού, σε νέες κατακτήσεις, έτσι ώστε το δυναμικό της πνευματικής του παράδοσης να επικυριαρχήσει και πάλι στο χώρο του Αιγαίου και να αποτελεί σήμερα τη σημαία του και μία από τις πρώτες δυνάμεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Γι’ αυτό η Λέσβος ήταν, είναι και θα είναι ένας πνευματικός φάρος στο Αιγαίο, ένας λαμπρότατος φάρος ελληνικότητας και ελευθερίας για πάντα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από το συμπατριώτη μας ιερέα, πατέρα Δημήτριο Θεοδώρου, στην προτομή του Δεσπότη και Μακεδονομάχου Γερμανού Καραβαγγέλη από τη Στύψη στην πλατεία Αριστοτέλους και κατάθεση στεφάνων από τον κ. Καλαφάτη και τον κ. Κουτλή. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κι εψάλη από όλους ο Εθνικός Ύμνος, ενώ ακολούθησε συνεστίαση στο κατάστημα του συμπατριώτη μας από την Ανεμότια, Χρήστου Χατζηδιάκου.