Συνέντευξη στον Ανέστη Χατζηδιάκο
- «Είμαι περήφανη ως Ελληνίδα για το κίνημα me too στη χώρα μου, είμαι περήφανη για κάθε γυναίκα που καταγγέλλει οποιαδήποτε μορφή βίας»
- «Όσον αφορά το νησί μας πιστεύω ότι θα βγει σύντομα από το τέλμα. Πιστεύω στους ανθρώπους του τόπου μας, πιστεύω στις δυνατότητές μας ως κοινωνία»
- «Το επιχειρείν στο νησί μας είναι από μόνο του πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια γυναίκα μητέρα»
- «Σήμερα στο νησί μας επιχειρούν με μεγάλη επιτυχία γυναίκες μέσω των οικογενειακών επιχειρήσεων ή αποτελούν θεμελιώδη κρίκο στην εξέλιξή τους»
Πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες και δυναμικές γυναίκες επιχειρηματίες της Λέσβου, η οποία – μαζί με τον αδελφό της – τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και έχει καταφέρει να την απογειώσει, γεγονός που την καθιστά μέλος μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών του τόπου μας, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην οικονομική του ανάπτυξη. Ο λόγος για την Ανδριάνα Σπανέλλη, που μετρά ήδη 12 χρόνια ενεργής ενασχόλησης με τον κλάδο του τουρισμού ως συνιδιοκτήτρια του πρώτου 5-στερου ξενοδοχείου της Μυτιλήνης Elysion και του τουριστικού πρακτορείου Andrianna Tours, 3 χρόνια στον ρόλο της μητέρας και με πολλά χρόνια μπροστά της για να σημειώσει μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία.
Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ της Λέσβου» – που αξίζει να σημειώσουμε πως πήραμε με… πολύ κόπο, όχι λόγω του φορτωμένου προγράμματός της, αλλά της σπάνιας σεμνότητάς της, αφού υποστήριζε πως υπήρχαν άλλες πολύ σημαντικότερες γυναίκες από εκείνη για να «προβάλουμε» σήμερα – μιλά για την καριέρα της, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τη θέση της γυναίκας στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο και στέλνει το δικό της μήνυμα για τη σημερινή μέρα.
-Πώς αποφασίσατε να αναλάβετε την οικογενειακή επιχείρηση και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στην πορεία;
«Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στο κομμάτι του τουρισμού της Λέσβου από το 1992. Ο αδερφός μου και εγώ ασχολούμαστε ενεργά από το 2010. Είμαστε τέσσερα άτομα που έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας και της ψυχής μας σε αυτόν τον κλάδο. Η επιστροφή, μετά από σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο νησί ήταν συνειδητή γιατί, κακά τα ψέματα, ποιο άλλο μέρος συνδυάζει τόσο αρμονικά τη φύση, την ιστορία, τις τέχνες, τη νησιωτικότητα, τους ανθρώπους, τη γαστρονομία, την ανεμελιά, τα παιδιά που ακόμα παίζουν στις γειτονιές, τα χωριά μας και τόσα άλλα; Το νησί μας είναι τόσο προικισμένο που δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ να ζήσω και να κάνω οικογένεια κάπου αλλού. Με ό,τι δυσκολίες συνεπάγεται αυτό φυσικά. Οι εργασιακές προκλήσεις ήταν και είναι τεράστιες. Σε οικονομικό επίπεδο και σε συγκυριακό επίπεδο κυρίως. Πείτε μου όμως μια επιχείρηση σε οποιαδήποτε κλάδο που δεν αντιμετωπίζει στην πορεία της προκλήσεις, σε όποιο μέρος και εάν βρίσκεται. Το κλειδί εν τέλει, είναι πόσο καλός καπετάνιος είσαι. Και αυτό φαίνεται σε βάθος χρόνου».
-Πώς είναι μια τυπική σας μέρα; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας συνοπτικά;
«Έχοντας ένα τρίχρονο αγοράκι να σου λέει κάθε 10 δευτερόλεπτα: ε, μαμά να σου πω κάτι;, καταλαβαίνετε ότι δεν μένει χρόνος για τίποτα άλλο. Το πρωί θα πάει στον παιδικό, και εμείς στη δουλειά. Η εργασία στον τουριστικό κλάδο είναι απαιτητική και πρέπει πάντα να είσαι μπροστά από τον ανταγωνισμό εάν θέλεις να επιβιώσεις. Πέρα από τα καθημερινά θέματα που χρήζουν επίλυσης, περνάω πολύ χρόνο διαβάζοντας τα νέα του κλάδου, τα trends, τι είναι το μέλλον και τι το παρελθόν, ψάχνοντας συνεχώς για ευκαιρίες. Αντιμετωπίζω τη δουλειά μου σαν το ξενοδοχείο να μην βρίσκεται στη Μυτιλήνη, αλλά στο πιο τουριστικά δημοφιλές νησί και έτσι εκπαιδεύεται η ομάδα μας. Θέλουμε ο πελάτης να έχει μια καθώς πρέπει εμπειρία, όπως του αρμόζει εξάλλου, αφού μας επέλεξε για τη διαμονή του. Όπως καταλαβαίνετε επειδή έχουμε να κάνουμε με τον κλάδο της υπηρεσίας, είναι σαν να δίνουμε εξετάσεις κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Κάποτε πετυχαίνουμε και κάποτε όχι. Κάνουμε όλοι όμως μια φιλότιμη προσπάθεια. Και αυτό το καταλαβαίνει ο επισκέπτης και το εκτιμά. Το βραδάκι χαίρομαι να βγαίνουμε για κανένα ουζάκι, ειδικά όταν ο καιρός είναι γλυκός».
-Πόσο εδραιωμένη είναι η θέση της γυναίκας στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο, αλλά και ειδικά στον χώρο του τουρισμού σε ένα μέρος, όπως η Λέσβος;
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε σε αυτό το θέμα. Σίγουρα όχι μόνο στο νησί μας. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα στατιστικά είναι υπέρ του ανδρικού φύλου σε απόλυτα νούμερα όσον αφορά την απασχόληση σε θέσεις ισχύος. Ως ένα σημείο είναι κατανοητό. Οι γυναίκες έχουν πολλαπλούς ρόλους τις τελευταίες δεκαετίες, με αυτόν της μητρότητας να παραμένει κυρίαρχος. Η Ελληνίδα μάνα όταν απέχει από τον επαγγελματικό στίβο για κάποια χρόνια για να μεγαλώσει τα παιδιά της είναι απολύτως λογικό να μείνει πίσω σε σχέση με τον άνδρα που έχει συνεχή επαφή. Είναι μια συνειδητή επιλογή των γυναικών. Και όταν επιστρέφουν στον εργασιακό χώρο δεν μπορούν να εργαστούν τις ίδιες ώρες που αφιερώνουν οι άνδρες, για εύλογους λόγους. Και κάπως έτσι σχηματίζεται η σχετική εικόνα. Το νησί μας λοιπόν είναι μια μικρογραφία αυτής της εικόνας. Ο χώρος του τουρισμού δεν διαφέρει σε αυτό. Το επιχειρείν στο νησί μας είναι από μόνο του πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια γυναίκα μητέρα».
-Έχει αλλάξει αυτό από το ξεκίνημά σας στον χώρο των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα;
«Αλλαγή δεν έχω προσέξει. Είμαι όμως αισιόδοξη. Υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις γυναικών σε όλους τους τομείς, στον δημόσιο, σε επιχειρήσεις, στην αυτοδιοίκηση, που διαγράφουν μια λαμπρή καριέρα. Γυναίκες οι οποίες μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες. Ο δυναμισμός και η πρωτοβουλία είναι χαρακτηριστικά των γυναικών που βοηθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Εάν το ανδρικό φύλο σταματήσει να νιώθει ότι απειλείται από αυτό και το αγκαλιάσει, τότε είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας γιατί συνδυάζει την ευαισθησία, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, την καλαισθησία με την ευρηματικότητα και το θηλυκό μυαλό. Ξέρετε οι επιχειρήσεις χρειάζονται όλα από τα παραπάνω για να κάνουν τη διαφορά. Σήμερα από όσο γνωρίζω στο νησί μας επιχειρούν με μεγάλη επιτυχία γυναίκες μέσω των οικογενειακών επιχειρήσεων ή αποτελούν θεμελιώδη κρίκο στην εξέλιξή τους».
-Έχουν υπάρξει στιγμές, που αισθανθήκατε ότι σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή είστε γυναίκα; Πώς το αντιμετωπίσατε;
«Βεβαίως. Συμβαίνει καθημερινά. Δεν θα το χαρακτήριζα ως διαφορετική αντιμετώπιση. Θα το χαρακτήριζα ίσως σαν μια διάθεση στερεότυπη. Αλίμονο εάν μια γυναίκα έχει να πει κάτι σπουδαίο, να έχει μια καλύτερη ιδέα ίσως, να υποδείξει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να γίνει κάτι. Αλίμονο εάν μια γυναίκα είναι καλύτερη σε κάτι, αλίμονο εάν μια γυναίκα επιχειρηματολογήσει εναντίον μιας εδραιωμένης άποψης ή πάγιας τακτικής. Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που έχω προσπαθήσει να δώσω μια άλλη οπτική σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μου για το νησί μας, είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που έχω συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες και έχω πει ιδέες για να γίνουν πράγματα στο νησί μας, για να εξελιχθούμε ως κοινωνία, ως υπηρεσίες για να πάμε μπροστά, αλλά όπως βλέπετε δεν υπάρχει ανταπόκριση καθ’ ότι αλίμονο εάν γίνει κάτι διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε και βεβαίως Θεός φυλάξοι εάν η αλλαγή πιστωθεί σε γυναίκα (γέλια). Ενδεικτικά, πρόσφατα ήμουν σε μια δίωρη συνάντηση με έξι κυρίους και αφού μίλησαν όλοι και τους άκουσα προσεκτικά, όταν πήρα το λόγο, μετά από λίγα λεπτά ένας εξ αυτών με διέκοψε για να πει ότι κουράσαμε τον καλεσμένο μας. Ευτυχώς, οφείλω να ομολογήσω και είναι πολύ αισιόδοξο αυτό ότι αυτή η νοοτροπία ανήκει στους μεγαλύτερους σε ηλικία και όχι στην νεότερη γενιά».
-Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι ο κόσμος μας σε 10 χρόνια από τώρα;
«Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Και είμαι αισιόδοξη για το μεσοπρόθεσμο μέλλον για το νησί μας. Η προηγούμενη δεκαετία έφερε μια τεράστια οικονομική κρίση, μια τεράστια μεταναστευτική κρίση και μια πανδημία, καταστάσεις που δεν είχαμε βιώσει ξανά. Οι ακραίες καταστάσεις φέρνουν και ακραίες αντιδράσεις από τους ανθρώπους που τις βιώνουν. Η επάνοδος των πραγμάτων σε φυσιολογικούς ρυθμούς θα φέρει και την ηρεμία και την πρόοδο στην κοινωνία μας. Δεν θα είναι πάντα τα πράγματα έτσι. Θα ξεπεραστούν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Έτσι μας διδάσκει η ιστορία. Όσον αφορά το νησί μας πιστεύω ότι θα βγει σύντομα από το τέλμα. Πιστεύω στους ανθρώπους του τόπου μας, πιστεύω στις δυνατότητές μας ως κοινωνία. Ήδη γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα αποδώσουν καρπούς. Και αυτό είναι προς όφελος όλων. Ως άνθρωπος του τουρισμού καλωσορίζω αυτές τις εξελίξεις και ανυπομονώ να συνομιλήσω με ανθρώπους που επενδύουν στον τόπο μας δυναμικά και επί της ουσίας. Την τελευταία διετία έχουν γίνει στο νησί μας ουσιαστικές επενδυτικές κινήσεις στην σωστή κατεύθυνση οι οποίες μας κάνουν περήφανους. Παρακινώ όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να επενδύσουν στο προϊόν τους, στην υπηρεσία τους, να βελτιώσουν την εικόνα της επιχείρησής τους, να εκσυγχρονιστούν».
-Ένα μήνυμα, που θα θέλατε να μοιραστείτε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με το ανδρικό φύλο σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες πρέπει να είμαστε περήφανες γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει. Βεβαίως μιλάω εκ του ασφαλούς διότι ανήκω στη γενιά που δεν χρειάστηκε να παλέψει, να βγει στους δρόμους, να θυσιαστεί για να μπορώ εγώ σήμερα να μιλάω από την άνεση του καναπέ μου. Έχουμε όμως εμείς, οι γυναίκες της σημερινής εποχής, την ηθική υποχρέωση να τιμήσουμε αυτούς τους αγώνες με την ενεργή παρουσία μας στην κοινωνία, με τη δύναμη της φωνής μας σε θέματα που μας αφορούν, να προσπαθούμε καθημερινά να λειάνουμε τις στρεβλώσεις του κατεστημένου, να διεκδικούμε το δίκιο μας και πάνω από όλα να αποβάλουμε το φόβο μας. Είμαι περήφανη ως Ελληνίδα για το κίνημα me too στη χώρα μου, είμαι περήφανη για κάθε γυναίκα που καταγγέλλει οποιαδήποτε μορφή βίας, είμαι περήφανη για ό,τι έχει καταφέρει η “Μαργαρίτα” μας, για το σθένος και τη δύναμη που μας δίδαξε η “Αγγελική” μας, μα και για κάθε γυναίκα που προσπαθεί σιωπηλά ή μη να κάνει τον τόπο μας και τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Μέρος του να είσαι γυναίκα σημαίνει να παλεύεις καθημερινά για τα αυτονόητα. Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Χρόνια μας πολλά!».