Η διασκέδαση στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου

«Το κοινόν διασκεδάζει… στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου», είναι το θέμα του νέου ημερολογίου για το 2021 που κυκλοφόρησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. 

Το ημερολόγιο 2021 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι στους τόπους κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης της προπολεμικής Μυτιλήνης. Μέσα από τα σκίτσα, τα χρονογραφήματα και τις γελοιογραφίες των εφημερίδων της εποχής αποτυπώνονται στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής της παλιάς Μυτιλήνης. Ιστορίες απείρου κάλλους από τα bain mixt (μικτά μπάνια), τα σαλόνια της αριστοκρατίας, τα θεωρεία των σινεμά και τις αίθουσες των κέντρων διασκέδασης που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. 

Συναντάμε ανθρώπους κάθε τάξης, φύλου και ηλικίας γεμάτους ζωντάνια και εύθυμη διάθεση να χαρούν τη ζωή. Παρά την οικονομική κρίση και την καθημερινή βιοπάλη, η πόλη σφύζει από ζωή. Οι Μυτιληνιοί παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, γεμίζουν τους καφενέδες, διοργανώνουν χορούς και εκδρομές στην εξοχή. Ο κόσμος για να ξεφύγει από τα προβλήματα και τις έγνοιες του διασκεδάζει και στήνει γλέντια με την παραμικρή ευκαιρία. Ειδικά η υψηλή κοινωνία της πόλης παραθέτει δεξιώσεις με πλούσιους μπουφέδες, εξαιρετικά εδέσματα και ποτά, παρακολουθεί κονσέρτα και καλλιτεχνικές εκθέσεις. 

Στο ημερολόγιο παρατίθενται αποσπάσματα από τοπικές εφημερίδες στα οποία διατηρήθηκε η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτότυπου.
Τα κείμενα και την έκδοση επιμελήθηκαν η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης κα. Μαρία Γρηγορά και το στέλεχος της βιβλιοθήκης, βιβλιοθηκονόμος Φανή Μαρωνίτου