Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ή εμβολιάζεστε ή φεύγετε!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Νέα παρέμβαση του Σεβασμιώτατου θέλοντας να προλάβει “εμφύλιο” στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, καθώς ο πυρήνας των αντιεμβολιαστών δεν σταματά να προκαλεί τους εμβολιασμένους ιερείς 
  • Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης δίνει προθεσμία μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δείχνοντας διαφορετικά την πόρτα της εξόδου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Το δίλημμα «ή εμβολιάζεστε ή εγκαταλείπετε τη Μητρόπολη Μυτιλήνης» θέτει ο Μητροπολίτης Ιάκωβος στους 4 ιερείς που έχουν τεθεί σε αργία λόγω μη εμβολιασμού τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους πιέσει να επανέλθουν στα καθήκοντά τους και, το κυριότερο, να αποτρέψει περαιτέρω διχασμό στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας. Κι αυτό όσο ο πυρήνας του αντιεμβολιαστικού κινήματος των ιερέων  στη Λέσβο  όχι  μόνο  αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Σεβασμιώτατου, αλλά φαίνεται πλέον να φτάνει σε σημείο να προκαλεί τους ιερείς, που στην πλειονότητά τους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τα πράγματα πλέον φαίνεται πως είναι πολύ σοβαρά στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, καθώς υπάρχουν αντιεμβολιαστές ιερείς που κατηγορούν συναδέλφους τους κληρικούς που έχουν κάνει τα εμβόλια ως «πουλημένους» και «κολασμένους»! 

Εδώ και καιρό οι σκληροπυρηνικοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος ιερείς διακινούσαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μηνύματα και δημοσιεύματα περί παγκόσμιας συνωμοσίας και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας μέσω των εμβολιασμών. Τώρα όμως φαίνεται πως στρέφονται και κατά των συναδέλφων τους με βαρείς χαρακτηρισμούς. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η μαρτυρία ιερέα στα Nέα της Λέσβου, ο οποίος διατηρώντας την ανωνυμία του μας ανέφερε: «Σαν να μην έφταναν τα μηνύματα που λαμβάναμε το προηγούμενο διάστημα περί παγκόσμιας συνωμοσίας, τώρα μας καταλογίζουν ότι είμαστε «πουλημένοι» και ότι «υπογράψαμε με τον εμβολιασμό μας την καταδίκη μας στην κόλαση»! Αυτό πια καταντά προκλητικό, εμείς που εμβολιαστήκαμε δεν προκαλέσαμε κανέναν και δεν είναι δίκαιο οι αδελφοί μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να στρέφονται εναντίον μας με αυτό τον τρόπο»

Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του Σεβασμιώτατου, ο οποίος με τη μέχρι τώρα στάση του προσπαθεί να αναδείξει ότι η Εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησία των ιερέων, αλλά η κιβωτός του λαού τον οποίο οφείλουν οι κληρικοί να προστατεύουν, δίνοντας το καλό παράδειγμα με τη στάση τους και λαμβάνοντας και οι ίδιοι στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων. Ο Σεβασμιώτατος με πατρική αγάπη προσπαθεί να καθοδηγήσει τους πατέρες της Μητρόπολής του στο δρόμο που δείχνει η επιστήμη την οποία έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο κατά την εκκλησία μας.  Διαπιστώνει όμως απροθυμία από συγκεκριμένους κληρικούς και παρότι τα Νέα της Λέσβου έγραφαν σε δημοσιεύματά τους για πυρήνα αντιεμβολιαστών ιερέων στους κόλπους της Μητρόπολης Μυτιλήνης, κάτι που και ο ίδιος αρνούνταν να δεχτεί, τελικά ο πυρήνας δήλωσε την παρουσία του τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έγινε στα γραφεία της Μητρόπολης Μυτιλήνης συνάντηση των αντιεμβολιαστών ιερέων με λοιμωξιολόγο των Αθηνών, για να απαντήσει στις απορίες και στους προβληματισμούς τους, με την ελπίδα που έτρεφε ο Σεβασμιώτατος να τους οδηγήσει στον εμβολιασμό. Ήταν τότε που ένας από αυτούς τους κληρικούς θέλοντας να προσδιορίσει συγκεκριμένα ότι οι πατέρες που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν λειτουργούν αποσπασματικά, αναφερόμενος στο γιατρό για να υποβάλει ερώτημα, είπε «η ομάδα μας».

 

Ο Μητροπολίτης 

Διαπιστώνοντας ο δεσπότης πως παρά τις αργίες, με τη στάση τους ορισμένοι πατέρες συνεχίζοντας να  προκαλούν  υπονομεύουν την ενότητα που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κληρικών, γι’ αυτό το λόγο δίνει στους τέσσερις που έχει θέσει σε αργία προθεσμία μέχρι την Κυριακή των Βαΐων να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και να αποστείλουν στη Μητρόπολη αντίγραφα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καλούνται από τη Μεγάλη Δευτέρα να αναζητήσουν άλλη Μητρόπολη για να μετακινηθούν, καθώς τίθενται εκτός Μητρόπολης Μυτιλήνης. 

Η απόφαση του Μητροπολίτη είναι σκληρή, ιδιαίτερα για το διάστημα που επιβάλλεται εν όψει του Πάσχα. Ωστόσο ο δεσπότης βλέπει τον κίνδυνο του “εμφύλιου” και τον εμφανή διχασμό στους κόλπους της Μητρόπολης Μυτιλήνης και παρεμβαίνει για να βάλει ένα τέλος σε καταστάσεις που σε τελική ανάλυση δεν ταιριάζουν με την Εκκλησία.

Το αν τελικά θα υλοποιηθεί μέχρι το Πάσχα η απόφασή του, αυτό κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, όσο ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, που μέχρι τώρα με χαμηλούς τόνους και πατρική αγάπη προσπαθεί να οδηγήσει τους πατέρες του αντιεμβολιαστικού κινήματος στο σωστό δρόμο. Για αυτό άλλωστε είχε προειδοποιήσει από αρχές Νοεμβρίου για τις αργίες των αντιεμβολιαστών, οι οποίες τελικά επιβλήθηκαν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο Φεβρουάριο επιβλήθηκε η πρώτη αργία και ακολούθησαν μέσα στον ίδιο μήνα λίγες ημέρες αργότερα άλλες τρεις αργίες. 

Την ίδια ώρα όμως το γεγονός ότι πιέζονται οι συγκεκριμένοι τέσσερις αντιεμβολιαστές, ενώ στους κόλπους της Μητρόπολης Μυτιλήνης υπάρχουν και άλλοι ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά παραμένουν στο απυρόβλητο, δεν περνά ασχολίαστο, κυρίως από τους πιστούς ενοριών που και γνωρίζουν ότι ο παπάς τους δεν έχει κάνει τα εμβόλια, αλλά και κάποιες φορές ακούν τους ιερείς τους να τοποθετούνται ενάντια στους εμβολιασμούς. 

Αν και σε κάθε περίπτωση οι πρώτοι τέσσερις που τέθηκαν σε αργία είναι εκείνοι που κατά τις πληροφορίες που έφτασαν στο γραφείο του Σεβασμιώτατου δεν ήταν μόνο ανεμβολίαστοι αλλά προκαλούσαν και με τη στάση τους, τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και άλλες στους κόλπους της Μητρόπολης Μυτιλήνης για τις οποίες όμως δεν έχουν ληφθεί τα ίδια μέτρα. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα είναι ότι δεν περισσεύουν ιερείς στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κληρικός που τίθεται σε αργία αφήνει χωρίς Λειτουργία την ενορία του. 

Ιδιαίτερα τώρα εν όψει του Πάσχα, οι τρεις από τις τέσσερις ενορίες είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ίσως είναι και αυτός ο λόγος που ο Σεβασμιώτατος πιέζει περισσότερο τους κληρικούς να εμβολιαστούν, ώστε να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, τουλάχιστον τη Μεγάλη Δευτέρα, για να μην μείνουν οι πιστοί χωρίς εκκλησιασμό ή αναγκαστούν να μετακινηθούν σε γειτονικές ενορίες.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις