Η «γλυκιά» γοητεία των Εσπερίδων

Spread the love

Τα «ξινά φρούτα» με τη νόστιμη σάρκα συνδυάζουν έξτρα ευεργετική, αντιοξειδωτική και  αντιγηραντική δράση για τον οργανισμό μας και μετατρέπονται  εύκολα, σε φίνα γλυκά!

Σας διάλεξα τα πιο σφιχτά και φρεσκοκομμένα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια και μανταρίνια. Τα bloody γλυκύτατα σαγκουίνια – μαλτέζικα ή και ελληνικά, με την πλούσια επίγευση από ράσμπερυ ή κεράσι. Τα γοητευτικά κουμκουάτ – η ξινόπικρη μινιατούρα στο φουλ της εποχής. Τα all season περίτρανα ροζ γκρέιπφρουτ. Τα εντυπωσιακά μοδάτα λάιμ και τα μυρωδάτα λεμόνια. Στα υπ’ όψιν, τα ζουμερά πορτοκαλομαντάρινα και οι κομψές κλεμεντίνες. Μαζί με τα πιο δυσεύρετα, όπως η νεράγκα, το περγαμόντο, η φράπα ή το κιτρολέμονο.

Ο Κήπος των Εσπερίδων μας, αντανακλά μια μεγάλη σοδειά με πολλές και  νόστιμες παραλλαγές!

Η προσθήκη «αρωματικών νερών» έγινε με άποψη… μια και τους πάει «γάντι», όπως θα διαπιστώσετε.

 

Μην πετάξεις τίποτα

  • Τα κουκούτσια – Η πηκτίνη που περιέχουν είναι απαραίτητη για το δέσιμο της μαρμελάδας.
  • Η φλούδα και το ξύσμα – το άρωμά τους, στα «εκ των ων ουκ άνευ» στη ζαχαροπλαστική.
  • Η πούλπα και ο χυμός για την απλή καθημερινή απόλαυση και υγεία.
  • Το άνθος τους – ως ένα διαχρονικό «σύμβολο πολυτέλειας» όπου ως ακριβό απόσταγμα δίνει γεύση, οσμή και χαρακτήρα, όπου κι αν προστεθεί.

 

Πάστα Φλώρα με κουμκουάτ αρωματισμένα με ροδόνερο Χίου

Υλικά

για 6-8 άτομα

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι και 2-3 κουταλιές έξτρα 
  • 6 αυγά
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή αυθεντική βανίλια

Για τα κουμκουάτ

  • 1 κιλό κουμκουάτ
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 σταγόνες ροδόνερο Χίου
  • 1 κουτάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα 23 εκ. που μετακινείται ο πάτος της.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, την βανίλια και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν. Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και κρατάμε λίγη για από πάνω. Τοποθετούμε μια σειρά από τα κουμκουάτ στραγγισμένα από το σιρόπι τους. Προσθέτουμε το έξτρα αλεύρι στην υπόλοιπη ζύμη, πλάθουμε μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε  για 30-40 λεπτά.

Για τα κουμκουάτ

Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ και τα τρυπάμε με ένα ξυλάκι ή λεπτή μεταλλική βέργα. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε τα κουμκουάτ χωριστά. Στο νερό αυτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ροδόνερο και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα ξανά τα κουμκουάτ και συνεχίζουμε το βράσιμο για 45 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. 

Τip

Χρησιμοποιείστε τα κουμκουάτ σε τάρτες ή για να τα σερβίρετε με λευκά παγωτά ή γιαούρτι! Από μόνα τους είναι ένα εξαίσιο τρατάρισμα σαν γλυκό του κουταλιού!

 

Μαρμελάδα με εσπεριδοειδή

Μια παραλλαγή της μαρμελάδας πορτοκάλι που ανακαλύφθηκε τυχαία για πρώτη φορά στο Dundee της Σκοτίας, το 1790.

Υλικά για 6 βάζα των 250 γραμμαρίων περίπου

  • 1 κιλό πορτοκάλια
  • 400 γρ. λεμόνια
  • 300 γρ. γκρέιπφρουτ
  • 1 ¼ λίτρα νερό
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε με την φλούδα, σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και  τα δένουμε μέσα σε ένα τουλπάνι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τα φρούτα και το  τουλπάνι με τα κουκούτσια και τα αφήνουμε να σταθούν όλο το βράδυ. Την επομένη, σιγοβράζουμε όλα τα υλικά μαζί, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε  το τουλπάνι, μετράμε το μίγμα και προσθέτουμε για κάθε φλιτζάνι φρούτου, ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Βγάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας, ανεβάζουμε τη φωτιά και δένουμε τη μαρμελάδα για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας προσεκτικά πού και πού. Τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε αμέσως.

Tip

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λεμόνια με λάιμ ή τα πορτοκάλια με μανταρίνια. Ακόμα μπορείτε να κάνετε τον δικό σας συνδυασμό με κουμκουάτ και λάιμ ή άλλα εσπεριδοειδή εποχής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε (ποτιστικά) νεράντζια – που δεν είναι πολύ πικρά – αντί για γκρέιπφρουτ. Απλά διατηρήστε την αναλογία ζάχαρης και φρούτου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση