Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Η Λαογραφική Συλλογή της Πελόπης

Μια λαογραφική συλλογή ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας έχει καταφέρει να στήσει με πολύ κόπο, μεράκι και πάθος στην Πελόπη η Μαρία Κιαχαγιά, η Πρόεδρος του χωριού, με τη βοήθεια και των μελών του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών. Συλλογή η οποία περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό κειμηλίων και αποτελεί ήδη πόλο έλξης επισκεπτών από όλο το νησί, παρά το γεγονός ότι δεν τυγχάνει της αναμενόμενης στήριξης από τους τοπικούς φορείς.

Η Μαρία Κιαχαγιά

Από τον καφετζή και τον φαντάρο μέχρι τη νύφη και τη μαθήτρια των προηγούμενων δεκαετιών ή και του αιώνα ακόμη, η Λαογραφική Συλλογή στήθηκε από αντικείμενα, εργαλεία, ρούχα και όχι μόνο, που η κ. Κιαχαγιά μάζεψε κομμάτι-κομμάτι στην κυριολεξία μέσα από χωράφια και… χωματερές. Όλα αυτά συμπλήρωσαν την ήδη μεγάλη συλλογή, που είχε στο σπίτι της από συγγενείς και προγόνους της, αλλά και αντικείμενα που και άλλες οικογένειες του χωριού θέλησαν να δώσουν στη Λαογραφική Συλλογή. Αρκετά δεν είναι μόνο από την Πελόπη, ενώ αντιπροσωπεύουν εκτός από ένα μεγάλο εύρος περιοχών του νησιού και αρκετές διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες.

«Για δυο χρόνια περίπου δούλευα για αυτή τη συλλογή από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Αυτό είναι το πάθος μου, αυτή είμαι», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η κ. Κιαχαγιά, που σημείωσε όμως και το παράπονό της καθώς η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει λάβει καμία στήριξη από την Περιφέρεια, τον Δήμο ή άλλους φορείς, ενώ στηρίζεται σε δικές τους προσπάθειες και εθελοντική εργασία. «Είναι απαραίτητο όλα αυτά να καταγραφούν και να συντηρηθούν σωστά. Η Συλλογή αυτή είναι το κάτι διαφορετικό και η Πελόπη γενικότερα μπορεί να αποτελέσει έναν χειμερινό προορισμό. Εδώ είναι οι πηγές του Τσικνιά, έχουμε 19 υδρόμυλους, αρκετοί από τους οποίους σώζονται, έχουμε πέντε τοξωτά γεφύρια μέσα και έξω από τον οικισμό. Όλα αυτά πρέπει να αναδειχθούν», υποστηρίζει.

Η κ. Κιαχαγιά απευθύνει επίσης πρόσκληση σε σχολεία να πραγματοποιήσουν εκδρομές εκεί και να γνωρίσουν οι μαθητές την παράδοση και την ιστορία του τόπου, όπως επίσης και σε φοιτητές για να τη μελετήσουν.