Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

«Η Λέσβος είναι υπέροχη και αξίζει καλύτερη μοίρα»

  • Ευκαιρία επανασυσπείρωσης οι εσωκομματικές διαδικασίες, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί ο τέως Βουλευτής και πλέον Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Σαλαγιάννης να γνώρισε τη Λέσβο ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου το κάπως μακρινό 1993, επί Υπουργίας Σκανδαλίδη και Κοτσακά, ωστόσο οι δεσμοί του με τον τόπο μας όχι μόνο δεν κόπηκαν με τη λήξη της θητείας του, αλλά έγιναν ακόμη πιο δυνατοί. Αιτία η αγαπημένη του σύζυγος, που έχει καταγωγή από εδώ, με αποτέλεσμα όχι μόνο φέτος, αλλά κάθε χρόνο να επιλέγει το νησί μας για λίγες εβδομάδες ξεκούρασης. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με τον πυρετό των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών του κινήματος να ανεβαίνει όλο και περισσότερο.

«Την αγαπώ τη Λέσβο, οι δεσμοί μου με το νησί δεν έσπασαν ποτέ. Την θεωρώ έναν όμορφο τόπο, που όμως της αξίζει μια καλύτερη μοίρα και αναπτυξιακή προοπτική», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου». Οι μέρες που περνά στο νησί μας κατά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα διάστημα που ο κ. Σαλαγιάννης επιλέγει να δει φίλους και γνωστούς, που έχει κάνει στη Λέσβο στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και μια περίοδος που αποφεύγει επιμελώς να συζητά για πολιτικά, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί και να γεμίσει μπαταρίες για την υπόλοιπη χρονιά.

 

«Πολύτιμη η σοσιαλδημοκρατία»

Κατά την σύντομη συζήτησή μας, ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας γενικότερα, αλλά και σε εκείνον του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ειδικότερα. «Φαίνεται σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ, το πόσο πολύτιμος είναι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας για τη δημοκρατία και τις κοινωνίες μας. Πολύτιμος για όλα όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν», δηλώνει. Ειδικά, όσον αφορά τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. σημειώνει χαρακτηριστικά πως είναι αυτός που τον εκφράζει, κι αυτός που πρεσβεύει τη συναίνεση, τον ορθολογισμό, τον προοδευτισμό και φυσικά τις μεταρρυθμίσεις: «Δεν το λέω αυτό με καμία διάθεση νοσταλγίας του παρελθόντος. Ακόμη κι αν ήμουν άστεγος πολιτικά, κι αναζητούσα κάποια πολιτική στέγη, είμαι βέβαιος πως εκεί θα κατέληγα».

Ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια του κ. Σαλαγιάννη και για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝ.ΑΛ., μέσα από τις οποίες είτε θα προκύψει νέα ηγεσία (μεταξύ των υποψηφίων Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου), είτε θα ανανεωθεί η θητεία της Φώφης Γεννηματά. Ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος υπογραμμίζει πως οι εσωκομματικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία επανασυσπείρωσης και επανατοποθέτησης στο πολιτικό περιβάλλον με τη συμμετοχή του κόσμου, που μπορεί να δώσει τη δική του δυναμική: «Είναι σημαντικό οι διαδικασίες αυτές να είναι καθαρές και διαφανείς, για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην ξεχνάμε, πως εμείς έχουμε διδάξει το πώς γίνονται οι μαζικές, συμμετοχικές διαδικασίες»

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα από την ανάδειξη του νικητή ή της νικήτριας των διαδικασιών αυτών, βάση για την οποία θα αποτελέσουν όσα προηγηθούν: «Πρέπει όλοι να δείχνουν σεβασμό στους αντιπάλους τους, αλλά και στην ιστορία. Πρέπει την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε όλοι μαζί»