Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Η πυραμίδα του… Χέοπα!

  • Η πυραμίδα που είχε στηθεί στη Λέσβο ήταν καλά οργανωμένη και το άτομο που διαχειριζόταν τις επενδύσεις είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και άλλων πολιτών, καθώς στην αρχή τους χορηγούσε κέρδη
  • Τι ήταν ο «ρευστοποιητής» και τι μορφή είχαν τα συμβόλαια μέσω των οποίων χορηγούνταν ακόμα και άδειες για καντίνες στη Βάστρια

“Σιβηρικό ψύχος” επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του τόπου μας για δεκάδες γνωστά επιχειρηματικά ονόματα και απλούς πολίτες που είχαν εμπιστευθεί κεφάλαια σε συγκεκριμένο άτομο που δραστηριοποιούνταν μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το μεταναστευτικό, ωστόσο τα ίχνη του αγνοούνται τα τελευταία 24ωρα και μαζί τους και τα χρήματα των πολιτών, που το πιθανότερο σενάριο τους φέρει να εξαπατήθηκαν. 

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που έδιναν χρήματα στο συγκεκριμένο άτομο με την δέσμευση ότι θα έχουν απόδοση ακόμα και 30% μέσα σε ένα εξάμηνο (!) βρίσκονται αρκετοί γνωστοί, φερέγγυοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες του τόπου, για τους οποίους θεωρεί κανείς ότι είναι αδιανόητο να εξαπατηθούν. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση – καθώς το γαϊτανάκι του επενδυτικού μηχανισμού που είχε στηθεί εξελισσόταν εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια – είχαν χτιστεί σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες ήταν δοκιμασμένες στο χρόνο. Στην αρχή οι επιχειρηματίες που έδιναν χρήματα φέρονται να κέρδισαν από αυτές τις επενδύσεις, μια και επιστρέφονταν τόκοι αλλά και κεφάλαιο, όπως και απλοί πολίτες οι οποίοι παροτρύνονταν να φέρουν και άλλους γνωστούς τους, πράγμα που έκαναν.

Όπως ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου θύματα αυτής της κατάστασης, το άτομο στο οποίο έδιναν τα χρήματά τους, τους εξηγούσε ότι η απόδοση έρχεται μέσα από την επένδυση των χρημάτων στο μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό ήταν και το όχημα μέσα από το οποίο ξεκίνησε αυτή η δραστηριότητα, καθώς το συγκεκριμένο άτομο κατείχε θέση στελέχους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Με αυτό τον τρόπο γνώριζε επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν προμήθειες για το μεταναστευτικό αναπτύσσοντας σχέσεις και «βάζοντάς τους στο παιχνίδι». 

Στην αρχή το ίδιο άτομο φερόταν να κάνει τις προμήθειες ακόμα και χιλιάδων ευρώ από επιχειρήσεις χωρίς να ζητάει εκπτώσεις. Ικανοποιούσε, δηλαδή, τους επιχειρηματίες στη μέγιστη τιμή για τα προϊόντα που διέθεταν, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, δείχνοντας με τον τρόπο του ότι… λεφτά υπάρχουν! Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον χρόνο που διανύουμε το συγκεκριμένο άτομο είχε ισχυριστεί ότι η ΜΚΟ για λογαριασμό της οποίας εργάζεται έχει πλαφόν το ποσό των 600.000 ευρώ για να κάνει αγορές για το μεταναστευτικό, μόνο που εκείνος είχε στη διάθεσή του μόλις τα 100.000 ευρώ και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι για επένδυση των κεφαλαίων τους θα έπρεπε να συμβάλουν κι εκείνοι. 

Ουσιαστικά του έδιναν ποσά 10.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 30.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην εφημερίδα μας και πολύ μεγαλύτερα ποσά. Με αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι έκανε προμήθειες για το μεταναστευτικό και θα επιστρέφονταν με το αζημίωτο όταν γίνονταν από το εξωτερικό οι πληρωμές, βγάζοντας και εκείνος τη δική του προμήθεια. Ο ίδιος δεν είχε δώσει ποτέ λαβές για αρνητικά σχόλια, καθώς παρότι φαινόταν ότι «κρατούσε χρήμα στα χέρια του» έκανε μετρημένη ζωή και έδειχνε απόλυτα προσγειωμένος ώστε να τον εμπιστευτεί κανείς.

 

“Ο ρευστοποιητής”

Ο ρευστοποιητής ήταν το κλειδί και ο όρος που αναφερόταν στο συμβόλαιο που υπέγραφαν οι δύο πλευρές όταν οι δουλειές άρχισαν να μεγαλώνουν. Σε μία περίπτωση επιχειρηματία που παρέδωσε στο συγκεκριμένο άτομο το ποσό των 20.000 ευρώ, ο επιχειρηματίας θα λάμβανε κάθε 23 του μήνα το ποσό των 1.000  ευρώ για 6 μήνες και στο τέλος του εξαμήνου θα του επιστρέφονταν το σύνολο του κεφαλαίου που είχε καταθέσει. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας που παραπέμπει σε παρατράπεζα  πρέπει να τονίσουμε ότι απέδωσε κέρδη σε άτομα που είχαν επενδύσει τα λεφτά τους και πρόλαβαν να βγουν αλώβητοι. Και αυτό γινόταν μέχρι πρότινος, καθώς όσοι έβαζαν χρήματα στο σύστημα τα έπαιρναν πίσω με υψηλό τόκο. 

Το πιθανότερο όμως είναι ότι ουσιαστικά ανακυκλώνονταν τα κεφάλαια από επενδυτή σε επενδυτή ώστε να μαζεύονται συνεχώς και άλλοι που έβαζαν τα λεφτά τους, για να διευρύνεται η βάση της πυραμίδας μέχρι που αυτή κατέρρευσε. Εκτός και αν εμφανιστεί ξαφνικά το συγκεκριμένο άτομο και αρχίσει να καλύπτει τους επενδυτές!

 

Με το μανδύα της ΜΚΟ

Σημειωτέον ότι τα συμβόλαια που υπέγραφαν με το συγκεκριμένο άτομο έφεραν το λογότυπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στην οποία δήλωνε ότι ήταν στέλεχος. Η ίδια όμως οργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν απευθύνθηκαν ζητώντας τα χρήματά τους κάποιοι από τους «καμένους» τις τελευταίες ημέρες, ισχυρίστηκε ότι έχει απολύσει το συγκεκριμένο στέλεχος από τον περασμένο Απρίλιο!

Το  ίδιο άτομο με την ταμπέλα της συγκεκριμένης Οργάνωσης είχε φτάσει σε σημείο να χορηγεί ακόμα και άδειες για καντίνες στη θέση Βάστρια όπου επίκειται η ανέγερση του νέου κλειστού ΚΥΤ. Μάλιστα σε συμβόλαιο για τη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας εγκατάστασης καντίνας ο ωφελούμενος επαγγελματίας αναφέρεται ως «δωρητής» της Οργάνωσης για το ποσό δωρεάς των 30.000 ευρώ. 30.000 ευρώ για μία άδεια καντίνας στο νέο Ελ Ντοράντο της Λέσβου, που σύντομα θα αρχίσει να δημιουργείται στη Βάστρια.

Οι παραπάνω καταστάσεις με θύματα επιχειρηματίες του τόπου αλλά και φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και άτομα με χαμηλά εισοδήματα που μάζεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, τους κόπους μιας ζωής επενδύοντάς τα πάνω σε αυτήν τη μηχανή και προσδοκώντας… υπερατλαντικούς τόκους  σε μία εποχή που τα επιτόκια των τραπεζών έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν, αν μη τι άλλο δείχνουν τη δυσωδία που υπάρχει γύρω από τις μπίζνες που έχουν στηθεί από το 2015 στον τόπο μας για το μεταναστευτικό, στο οποίο διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λυμαίνονται το κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα και μάλιστα κάποιες από αυτές φέρονται να έχουν και ρόλο ρυθμιστή.

 

Τα θύματα

Μέχρι τώρα, καθώς πρόκειται για λίγες ημέρες κατά τις οποίες αναζητείται το άτομο που έπαιρνε τα χρήματα για να τα επιστρέφει με τόκο δεν έχει υποβληθεί κάποια μήνυση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν γίνει ενέργειες και συναντήσεις με δικηγόρους και οι επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύματα αυτής της κατάστασης προσπαθούν μεταξύ τους να συντονιστούν. Το πιθανότερο, τις επόμενες ημέρες να κατατεθούν και οι πρώτες μηνύσεις, αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπάρχουν δικηγόροι που έχουν συστήσει στους πελάτες τους να ξεχάσουν τα χρήματα που έχασαν και να μην κινηθούν νομικά, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα αυτή η ιστορία είχε κρατηθεί «χαμηλά», άγνωστη για τον πολύ κόσμο, μέχρι την ημέρα που ο Υποστράτηγος ε.α., Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης έκανε μία σχετική ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μιλώντας για πυραμίδα και για ΜΚΟ. Τα Νέα της Λέσβου ζήτησαν ένα σχόλιο του κ. Βάλεση γι’ αυτό το θέμα, ο οποίος μας ανέφερε ότι «είναι πολλά τα θύματα αυτής της κατάστασης, οι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και απλοί πολίτες που έδωσαν τα λεφτά τους σε συγκεκριμένο άτομο που κινούνταν στην αγορά υπό το μανδύα ΜΚΟ. Έχω πει και στο παρελθόν ότι οι ΜΚΟ είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα για την περιοχή μας από το 2015, καταφέρνοντας να πλουτίζουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις για το μεταναστευτικό. Για την περίπτωση των συμπατριωτών που έπεσαν θύματα εύχομαι και ελπίζω να βρουν την άκρη και να δικαιωθούν».