Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Η «Σμύρνη» των θετικών κριτικών

H ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» συνεχίζει το ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες και για τέταρτη εβδομάδα, με πολλούς σινεφίλ να σπεύδουν για να δουν την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση. Η ταινία έχει ήδη κόψει πάνω από 126.000 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή προβάλλεται σε 121 αίθουσες μεταξύ των οποίων και στη Μυτιλήνη. Ποιες είναι όμως οι εντυπώσεις των κριτικών κινηματογράφου για την ταινία; 

«Στέκεται με θάρρος απέναντι στο μεταναστευτικό, με ψυχραιμία – την οποία εκφράζει η μετριοπαθής Φιλιώ – απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και με έναν ελεγχόμενο αφηγηματικό λαϊκισμό απέναντι στη μυθοπλαστική ιστορία της» σημειώνει ο Χρήστος Μήτσης (Αθηνόραμα) για να συμπληρώσει πως όλα εξηγούνται με το νι και με το σίγμα, οι ήρωες μιλούν σαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, οι σεκάνς υπακούουν σε μια τηλεοπτικής λογικής παρατακτικότητα και στην εντυπωσιακή κορύφωση της Καταστροφής οι μελοδραματικοί τόνοι εκτοξεύονται στα ύψη. «Δραματουργικές και διηγηματικές ευκολίες που μοιάζουν προϋπολογισμένες, μιας και η ταινία δεν χάνει ποτέ τη στόχευσή της, η οποία δεν είναι άλλη από την εύπεπτη λαϊκότητα του “παλιού ελληνικού σινεμά”» καταλήγει ο κ. Μήτσης.

Για τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη (Athens Voice) η πειστική αναπαράσταση της Σμύρνης και η ανάδειξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της «συναρπαστικής πόλης» είναι το μεγάλο ατού ενός φιλμ που ξεπερνά τις αγκυλώσεις του εγχώριου κινηματογράφου, ο οποίος σπανίως δεν τα θαλασσώνει όταν καταπιάνεται με τα μεγάλα θεάματα. «Εδώ όμως έχουμε ένα τολμηρό αλλά και γεμάτο αυτοπεποίθηση έργο, που όχι μόνο δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την πρόκληση της Ιστορίας, αλλά φιλοδοξεί να υπερβεί τα περιορισμένα μεγέθη μιας «ναι μεν αλλά» φιλόδοξης παραγωγής. Η «Σμύρνη» έχει απρόσμενες αρετές (υψηλό επίπεδο παραγωγής, θετικές ερμηνείες στο σύνολο των ερμηνευτών, ρεαλιστικοί χαρακτήρες, ψύχραιμη πολιτική θέση) που ενισχύονται από τη στέρεη σκηνοθετική φροντίδα του Γρηγόρη Καραντινάκη», σχολιάζει ο κ. Καϊμάκης χαρακτηρίζοντας το φιλμ νοσταλγικό στη δραματουργική του απόδοση, προσεχτικά χτισμένο γύρω από τον πολιτικό σχολιασμό του και χωρίς να χάνει ποτέ το στόχο του, που είναι η παρουσίαση ενός απαράμιλλου θεάματος που θα ικανοποιήσει πέρα ως πέρα το ευρύ κοινό. «Είναι μια δημιουργία που αξίζει τα λεφτά της παρά τις αδυναμίες της που σχετίζονται με τον αναπόφευκτο αποσπασματικό χαρακτήρα ενός σεναρίου που ίσως να ταίριαζε περισσότερο στη λογική ενός τηλεοπτικού σίριαλ», αναφέρει μεταξύ άλλων στην κριτική του.

«Ανάμεσα στην ιστορική γνώση που καλύπτει τη νοοτροπία και τα συμφέροντα των Μικρασιατών Ελλήνων, των Τούρκων, των συμμάχων, των φίλων κι εχθρών αλλά και των μεταβαλλόμενων συσχετισμών πίσω στην πατρίδα, και την προσωπική διαδρομή και τις συγκρούσεις των ηρώων, συμπτύσσεται και συχνά διακόπτεται η συγκίνηση, που είναι το κύριο ζητούμενο του Σμύρνη μου αγαπημένη», σχολιάζει στη δική του κριτική ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Lifo), που χαρακτηρίζει την ταινία εμφανώς εύρωστη και προσεγμένη στις λεπτομέρειες, αν και με τεχνικές ανακολουθίες, που υπηρετείται από περιστατικά που μπορεί να λειτουργούν καλύτερα στη σκηνή του θεάτρου, ωστόσο στην οθόνη παρατίθενται σαν επεισόδια που δένουν με διαλόγους, παρά μέσω των εικόνων. «Το ογκώδες σενάριο ήθελε περιορισμό και επιλογή, καθώς η φορτωμένη από κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους αφήγηση δεν αναπνέει με άνεση. Η συνέπεια αυτής της δύσκολης εξίσωσης είναι μια συναισθηματική απόσταση, μια έντιμη τροχονόμηση έμψυχου και ιστορικού υλικού, με ενδιαφέρουσες στιγμές και απώλειες στη διαδρομή», αναφέρει στο κλείσιμο της κριτικής του.

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» συνεχίζει να προβάλλεται στον κινηματογράφο Αρίων, καθημερινά, στις 18:00 και στις 21:15 (εκτός Πέμπτης και Τρίτης που προβάλλεται μόνο 21:15).


Επιστρέφει ο Spider-Man

Εκτός της ταινίας της Μιμής Ντενίση, στον κινηματογράφο Αρίων επιστρέφει μετά από δύο εβδομάδες και η νέα ταινία του ανθρώπου-αράχνη! Το Spider-Man: No Way Home σαρώνει στις κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα όπου προβάλλεται σε 83 αίθουσες πλησιάζει τα 400.000 εισιτήρια. Η ταινία του Τζον Γουατς με τους Τομ Χόλαντ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ζεντάγια, Τζέικομπ Μπάταλον, Γιον Φαβρό, Μαρίζα Τομέι, Άλφρεντ Μολίνα, Γουίλεμ Νταφόε, Τζέιμι Φοξ, Τζ. Κ. Σίμονς και Μπένεντικτ Γουόνγκ θα προβάλλεται από την Παρασκευή έως την Τετάρτη στις 20:30.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο στις 17:30 θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη η ταινία κινουμένων σχεδίων Sing 2.