Ξεκίνησαν τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι εργασίες της Συνόδου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, παράλληλα με το Διεθνές Σεμινάριο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση», που πραγματοποιείται στη Λέσβο, με τη συμμετοχή καθηγητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων από Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικών επιστημόνων από την UNESCO. Παρόντες στην εναρκτήρια εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, οι οποίοι τιμήθηκαν για την συμβολή τους στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού μας.
Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής για την ανάδειξη, την συντήρηση και την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας και μοναδικό όπως σημείωσε, ώστε να αναδειχτούν προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, όπως οι υγρότοποι και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, το οποίο έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Μυτιλήνης και συνολικά για τη Λέσβο, να υποδέχεται τους συμμετέχοντες επιστήμονες σε έναν τόπο με πλούσια γεωλογική ιστορία, όπως το νησί μας: «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα νησί, που έχει ήδη αναγνωριστεί στο σύνολό του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, γεγονός που έρχεται ως αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών του Καθηγητή κ. Ζούρου και της ομάδας του. Είμαστε περήφανοι για την αναγνώριση αυτή, όπως και για το γεγονός ότι η Λέσβος είναι τόπος φιλοξενίας διεθνών συναντήσεων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβάλλουν το νησί μας – μεταξύ άλλων – και ως κέντρο εκπαίδευσης, ανάδειξης και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης».
Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση για τη συνεχή συνεργασία και υποστήριξη από το Δήμο Δυτικής Λέσβου των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη σημασία του θεσμού των γεωπάρκων, στην αξία της Λέσβου ως παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO και στο ρόλο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και των στελεχών του με πρώτο το Διευθυντή, καθηγητή Νίκο Ζούρο στην τοπική ανάπτυξη.
Από χθες ο Δήμος Δυτικής Λέσβου φιλοξενεί στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ της Καλλονής το Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων. Πρόκειται για την κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks», με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων στελεχών γεωπάρκων από όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, Τετάρτη στις 13:30 η Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων της UNESCO Κριστόφ Βάντεμπεργ και τα 16 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, στο χώρο του Μουσείου Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ στην Αγία Παρασκευή.