Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Η Τέχνη μέσα από τα μάτια μου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από τις 9 Μαρτίου ξεκίνησε έκθεση εικαστικών έργων από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, η οποία πραγματοποιείται στο Οθωμανικό λουτρό, (Τσαρσί Χαμάμ), της Επάνω Σκάλας. Τα έργα της έκθεσης είναι καμβάδες, ακουαρέλες, χαρακτικά, μελάνια και επιζωγράφιση κεραμιδιών και γεμίζουν όλους τους χώρους – αίθουσες του λουτρού. 

Σε σχετικό σημείωμα οι εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου σημειώνουν: «Η Εφορεία αγκαλιάζει την προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν εμπνευστές τους και ας είναι αυτό το τόλμημα η απαρχή παρόμοιων παρορμήσεων». Η θεματολογία των έργων είναι μεγάλη: Τοπία, αφηρημένα θέματα, σπουδές σε έργα Πικάσο, Μονέ, Ρενουάρ, Βαν Γκογκ, Σίλε, Μαλέα κ.ά.. Περισσότερο απ’ όλα ενδιαφέρει η προσπάθεια και η δημόσια έκθεση και παρουσία των μαθητών. 

Δεν έμειναν στη δημιουργία των έργων στα μπλοκ ζωγραφικής, στις αίθουσες και στα εργαστήρια του σχολείου, ούτε στα δωμάτια του σπιτιού τους. Δηλαδή δεν έμειναν μόνο στο μάθημα, και στο πέρασμα του αντίστοιχου μαθήματος και εργαστηρίου. Βγήκαν έξω από τον χώρο του σχολείου, συνεργάστηκαν με μια δημόσια υπηρεσία, και χρησιμοποίησαν έναν αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν πολύ καλά χαρακτικά, κάποια έχουν την επισήμανση “ομαδικό έργο”. Και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστούν άτομα σε θέματα τέχνης, πόσο μάλλον σε χαρακτικά και ειδικά τα νέα παιδιά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Ραφαήλ Αγκοπιάν, Πολυξένη Αθηνέλλη, Γαβριέλα Βαλσαμάκη, Αθηνά Ισκή, Ελένη Κατσέλη, Γαβριέλα Μανωλίτση, Μιχαέλα Μποζάτζη, Δημήτρης Παρασκευάς, Δέσποινα Πετρέλλη, Ζωή Σύλα, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, Χριστίνα Βαμβακούλα, Νίκος Γεροκωνσταντής, Χρυσάνθη Λοπέζ – Σταυρινού, Ελένη Μουτζούρη, Γαβριέλα Μπλέτσα, Γρηγόρης Παπαμήτος, Αντωνία Πατέστου, Ολυμπία Ψάνη, Αντωνία Αλατσατιανού. Στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών διδάσκουν οι καθηγητές Νίκος Αναγνώστου, Κατερίνα Κοντάρα, Ειρήνη Αναγνώστου και Στυλιανή Φίλιου (οι δυο τελευταίες έχουν τον συντονισμό της έκθεσης). 

Στους τομείς των ΕΠΑΛ πραγματοποιούνται πολλές ώρες εργαστηρίων. Αρκετά σχολεία κατασκευάζουν, δημιουργούν πέρα από τις απλές εργαστηριακές ασκήσεις. Μερικές φορές παρουσιάζουν πρωτότυπη δουλειά. Καλό είναι να παρουσιάζουν δημόσια τις δραστηριότητες και δημιουργίες τους. Αυτό συνέβη τις χρονιές 2017 και 2018. Πραγματοποιήθηκαν Εκθέσεις δημιουργίας των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα. Εδώ στη Μυτιλήνη η έκθεση διεξήχθη στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου. Το παράδειγμα μας το δείχνουν οι μαθητές / μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου.

spot_img

More articles

spot_img