Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Ικανοποιητικά φέτος, αλλά του χρόνου;

  • Η Ζαχαράκη περιμένει τους φορείς τον Σεπτέμβρη, αλλά αυτοί μάλλον… το ξέχασαν
  • Στον ενισχυμένο εσωτερικό τουρισμό στηρίχθηκε φέτος η Λέσβος

Εισιτήριο, ούτε για δείγμα δεν θα μπορούσαμε να βρούμε αυτό το διάστημα για να αναχωρήσουμε από τη Λέσβο, καθώς τα πλοία και τα αεροπλάνα που φεύγουν από το νησί παρουσιάζουν 100% πληρότητα. Και αυτό καθώς διανύουμε την περίοδο των μαζικών αναχωρήσεων των επισκεπτών, που είχαν φτάσει εδώ το προηγούμενο διάστημα, που ξεκίνησε ήδη από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Σε έναν πρώτο απολογισμό, μάλιστα, οι επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν μερικώς ικανοποιημένοι, από τα στατιστικά του εσωτερικού τουρισμού κυρίως, αλλά σημειώνουν και τον προβληματισμό τους για την επόμενη χρονιά.

 

Απότομο «άδειασμα»

«Αδειάζει απότομα το νησί», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κεντρικός πράκτορας της Attica Group, Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος εκτιμά πως από τις αρχές του Ιουλίου έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου έφτασαν ακτοπλοϊκώς στη Λέσβο περισσότεροι από 45.000 επισκέπτες. «Από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου άρχισαν οι μαζικές αναχωρήσεις, καθημερινά φεύγουν 1.500 με 2.000 άτομα» δηλώνει, σημειώνοντας πως αν κάποιος δεν είχε ήδη προνοήσει, αυτή τη στιγμή είναι τρομερά δύσκολο να βρει εισιτήριο αναχώρησης ακόμη και σε κατάστρωμα, ενώ ακόμη πιο απίθανο είναι να βρει και εισιτήριο και θέση στο γκαράζ για το όχημά του στο ίδιο δρομολόγιο. «Για να καταλάβετε απόψε μόνο (σ.σ. χθες) ταξιδεύουν από τη Λέσβο, συνολικά 2.000 άτομα και με τα τρία πλοία», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή και παρά τη μαζικότητα των αναχωρήσεων από το νησί μας, ο κ. Πίκουλος υπογραμμίζει πως δεν εντοπίζονται προβλήματα όσον αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τις μετακινήσεις. «Οι επιβάτες γνωρίζουν πως πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι, προσέρχονται και δύο ώρες πριν και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις», υποστηρίζει.

 

Ναι μεν, αλλά…

«Είμαστε μερικώς ικανοποιημένοι από την φετινή εικόνα», λέει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. «Ο εσωτερικός τουρισμός πήγε πάρα πολύ καλά, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε ρεκόρ πενταετίας “κοινωνικών” τουριστών, είδαμε επισκέπτες κοινωνικού τουρισμού που επέστρεψαν μετά από χρόνια στη Λέσβο. Δεν πήγαν καλά τα τσάρτερ όμως, που ξεκίνησαν πολύ αργά» ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι αφίξεις που σημειώθηκαν τον Ιούλιο ήταν μόλις 4.700 και είμαστε εν αναμονή του πώς θα διαμορφωθούν εκείνες του Αυγούστου.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι πως ενώ τα αεροπλάνα έρχονταν γεμάτα από τα τέλη Ιουλίου κυρίως και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα ξενοδοχεία δεν ήταν τόσο γεμάτα, όσο θα έπρεπε. «Προφανώς η πλειονότητα των επισκεπτών ήταν άνθρωποι, που είχαν καταγωγή από τη Λέσβο, ή προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε σπίτια φίλων» σημείωσε ο κ. Χατζηκυριάκος, που επεσήμανε πως φαίνεται ότι εκτός νησιού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τι συμβαίνει στη Λέσβο και απαιτείται δυναμική και στοχευμένη προβολή, για την ανατροπή αυτού του κλίματος.

 

Απραγία

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το ότι αν και η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έπειτα από τη συνάντησή της στη Λέσβο με τους φορείς του νησιού ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους για τα μέσα Σεπτέμβρη, φαίνεται πως δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για αυτό. Στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την επίσκεψη αυτή, υποτίθεται πως οι φορείς θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να έχουν βρεθεί στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα και με καλές προοπτικές ως προς την επιτυχία του ο σχεδιασμός για το καλοκαίρι του 2022

Όπως αποκαλύπτει, όμως, ο κ. Χατζηκυριάκος, μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει καμία εξέλιξη και ενέργεια. «Δεν έχει ασχοληθεί κανείς, δεν έχει γίνει καμία επαφή και καμία συνάντηση. Αν είναι να ασχοληθούμε και πάλι δύο μέρες πριν την συνάντηση με την Υφυπουργό, εμείς ως Ένωση δεν θα εμπλακούμε καν, είναι κοροϊδία» υποστηρίζει, σημειώνοντας πως αντίστοιχες άστοχες και καταδικασμένες σε αποτυχία προσπάθειες είχαν γίνει και με την πρώην Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Με λίγα λόγια, παρά τις… τυμπανοκρουσίες και τις πολλά υποσχόμενες φωτογραφίες που συνόδευσαν την επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη τον περασμένο Ιούλιο στη Λέσβο, μάλλον πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γι’ αυτές τις συζητήσεις. Και αυτό ενώ υποτίθεται πως οι φορείς εστιάζουν στο να πετύχουν μία καλύτερη τουριστικά χρονιά για το 2022, στην επιστροφή «αγορών» που είχαν κλείσει φέτος και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και την ενεργοποίηση νέων, με στόχο τη κατά το δυνατόν ανατροπή μιας εικόνας, που δεν είναι βιώσιμη για τον κλάδο του τουρισμού στη Λέσβο. Κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα «αποδυτήρια», φαίνεται πως ο περιβόητος «σχεδιασμός» καταλήγει δυστυχώς σε ένα θριαμβευτικό φιάσκο…